Błąd podczas wywołania metody zatrzymującej pulę wątków

2018-12-17 18:18
0

Mam taki problem, że jak wywołuje metodę, która ma zatrzymać wątki to zwraca mi błąd :

java.lang.IllegalMonitorStateException

w tej metodzie mam taki kod:

//wcześniej w kodzie:
    service = Executors.newFixedThreadPool(threads);
///metoda

try {
            service.wait();
            stop = true;
        } catch (InterruptedException e) {
            e.printStackTrace();
        }

będę wdzięczny za pomoc, bo jestem strasznie zielony jeśli chodzi o programowanie współbieżne

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2018-12-17 20:44

Pozostało 580 znaków

2018-12-17 19:39
cs
1

Po pierwsze metodą wait() nie zatrzymujesz, ale zawieszasz, wstrzymujesz wątek.

Po drugie zawiesiłeś wykonywanie wątku, w którym wykonywana jest metoda, która miała zatrzymywać wątki.

Po trzecie wątek próbujesz wstrzymać na monitorze, do którego nie masz prawa i stąd ten wyjątek.

Po czwarte, żeby mieć prawo do monitora, wywołanie wait() musi być w bloku synchronizowanym właśnie na na tym monitorze, u Ciebie obiekcie service.

Po piąte dlaczego monitorem jest u Ciebie obiekt puli wątków service?

Po szóste, jeśli chodzi Ci o zatrzymywanie w sensie zakończenia wątku, to jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest rutynowe kończenie wątku, czyli np. w wątku, który wykonuje swój kod w pętli trzeba zmienić jej warunek, aby zakończyć iteracje. Do tego służy metoda interrupt klasy Thread, ale wątek musi być przygotowany na ten sygnał testując go co jakiś czas metodą isInterrupted().

Pozostało 580 znaków

2018-12-17 20:36
cs
1

Nie musisz iterować po wątkach. Jeśli wątki testują isInterrupted() to masz do wyboru metodę shutdownNow() z serwisu, która zwróci listę wątków, których nie udało się zatrzymać i awaitTermination(timeout, unit, ), która będzie czekać podany czas, aż zakończą się wszystkie taski i zwróci true jeśli się udało. Oracle zaleca połączyć obie:

service.shutdown();
try {
    if (!service.awaitTermination(800, TimeUnit.MILLISECONDS)) {
        service.shutdownNow();
    } 
} catch (InterruptedException e) {
    service.shutdownNow();
}
edytowany 1x, ostatnio: cs, 2018-12-17 20:36

Pozostało 580 znaków

2018-12-18 19:36
0

Dobra a mam jeszcze pytanie. Czy pętla po ilości wątków:

for (i = 0; i < this.numberOfThreads; i++) {
            service.submit(task);
            service.submit(task1);
            service.submit(task2);
        }

przydziela każdemu zadaniu tylko 1 wątek? A jeśli tak, to w jaki sposób przydzielać zadaniu max ilość dostępnych wątków?

Pozostało 580 znaków

2018-12-18 19:54
cs
0

Hmm, submit to jedynie zatwierdzenie wątku do wykonania. W tym przypadku task i wątek to to samo. Osobiście jeszcze nie słyszałem o takiej magii, żeby jakieś zadanie, w sensie napisana metoda, została automatycznie podzielona na więcej wątków. Niestety trzeba samodzielnie zadanie zaprogramować na wątki zapewniając koordynację.

Pozostało 580 znaków

2018-12-18 20:01
0

Czyli konkretniej jak to zrobić, bo im bardziej zagłębiam się w tą tematykę tym mniej czaję. Czy jeśli w jakimś task nie mam bloku synchronized lub lock to wszystkie wątki maja tam dostęp a jeśli jest to tylko ten który był 1 i podniósł semafor?

Pozostało 580 znaków

2018-12-18 20:58
cs
0

Może zacznij od tego co mają robić te wątki, bo jest dużo możliwych rozwiązań.

Pozostało 580 znaków

2018-12-18 21:06
0
// jakaśn pętla
    punkt = generator.getPoint()
    liczbaPunktów++
licz wektory 
licz histogram

Mam coś takiego (pseudokod) i mam to rozbić na wątki.Podzieliłem to na 3 task ale to chyba nie działa, więc chciałbym żeby z dostępnej puli wątków część robiła: punkt = generator.getPoint() jak będę wiedział jak to ogarnąć to z resztą sobie poradzę. W skrócie chodzi o równoległe prowadzenie obliczeń ale jakoś nigdzie w google takiego przykładu znaleźć nie mogę

Pozostało 580 znaków

2018-12-18 22:34
cs

Możesz wykorzystać jakieś gotowe rozwiązanie problemu, np. producentów i konsumentów, wtedy n-wątków generuje punkty, które są wstawiane do wspólnego bufora punktów, kolejne m-wątków pobiera z tego bufora punkty i liczy wektory, które wstawiasz do bufora wektorów i na końcu wątek odpowiedzialny za liczenie histogramu pobiera je z tego bufora. Wtedy wątki producentów i konsumentów są banalne np. dla producenta to obliczenie wartości i wstawienie do bufora.
Możesz też odpalać wątki klasy Callable dla każdego generowanego punktu, wynik otrzymywać jako Future, i potem to samo dla licz punkty i licz histogram.
Przykład monitora
Przykład ServiceExecutor

Pozostało 580 znaków

2018-12-19 00:45
0

Ok super. Zobaczę jak to zaimplementuje u siebie i w razie co będę pytał :)

Pozostało 580 znaków

2018-12-19 13:02
0

Pytanie jak wiele wątków ma pobierać dane z generator.getPoint(), czy dla każdego wątku mam robić metodę run czy jest inny sposób?

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0