Wątek przeniesiony 2018-12-02 21:48 z Ogłoszenia drobne przez furious programming.

Deklaracja pola i metody w klasie Matematyka2 – jak to zrobić?

0

Ładnie proszę o pomoc bo nie wiem co mam zrobić :<
Klasa Matematyka2. Proszę w tej klasie zadeklarować i zainicjować pole statyczne o nazwie mnoznik, jak również metodę (o nazwie oblicz) statyczną obliczającą (zwracającą) dla zadanych parametrów (dwóch) ich sumę pomnożoną przez mnożnik. W klasie Test proszę wyświetlić wartość pola oraz wywołać metodę oblicz i wyświetlić jej wynik.
Byłabym bardzo wdzięczna za rady jak rozwiązać to zadanie lub też za samo zadanie. Z Góry dziękuję.

0

Jako że w ogłoszeniach drobnych to stówka i zaraz będzie gotowe

0

Jaki język programowania?

0
julia w napisał(a):

Ładnie proszę o pomoc bo nie wiem co mam zrobić :<
Klasa Matematyka2. Proszę w tej klasie zadeklarować i zainicjować pole statyczne o nazwie mnoznik, jak również metodę (o nazwie oblicz) statyczną obliczającą (zwracającą) dla zadanych parametrów (dwóch) ich sumę pomnożoną przez mnożnik.

class Matematyka2
{
	public static double mnoznik = 3.0;

	public static double oblicz(double x, double y)
 	{
		return (x + y) * mnoznik;
	}
}

W klasie Test proszę wyświetlić wartość pola oraz wywołać metodę oblicz i wyświetlić jej wynik.

class Test
{
	public static void main (String[] args) throws java.lang.Exception
	{
		System.out.println(Matematyka2.mnoznik);

		System.out.println(Matematyka2.oblicz(4.0, 2.0));
	}
}

https://ideone.com/lfRJCt

Zmienne typu double możesz zmienić na inny typ. Tylko pamiętaj o literałach. Np. jak zmieniasz double na int, to zamiast 4.0, trzeba napisać 4.

4

jesli potrzebujesz pomocy przy takim zadaniu to moze daruj sobie te studia
nie jestem zlosliwy, nie kazdy sie nadaje, a twoj przypadek jest dosc oczywisty

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1