Aplikacja z baza danych przypominajaca o roznych rzeczach

2018-11-22 10:17
0

Witam, chce napisac aplikacje, ktora bedzie przypominala o dobiegajacym terminie konca umowy, ma to byc program dla uzytkownika, w ktorym beda dane klientow i proste funkcjonalnosci, czyli : utworz nowa umowe, przedluz umowe, usun umowe, oraz ma sie laczyc z siecia , za jej posrednictwem ma wysylac smsy(czyli automatyczne generowanie i wysylanie smsow).Aplikacja o slabej grafice, na poczatku nie chce rozbudowywac.W jakich jezykach z nizej wymienionych mozna to zrobic?
Znam same podstawy: SQL , JavaScript, PHP , C++ , Python.
Pytanie moze nieprofesjonalne, jednak prosze o racjonalne odpowiedzi.Z gory dzieki za pomoc. :)


"Ignoranti quem portum petat nullus suus ventus est."

Pozostało 580 znaków

2018-11-22 10:18
0

jakich jezykach z nizej wymienionych mozna to zrobic?

W każdym ;-)


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2018-11-22 10:19

Pozostało 580 znaków

2018-11-22 10:30
0

Okej, w kazdym to znaczy... jak? Czy w SQL-u mozna zrobic cala logike programu?... jak sie polaczyc z urzadzeniem i wysylac smsy za jego posrednictwem?


"Ignoranti quem portum petat nullus suus ventus est."
Nie można. SQL to język zapytań do bazy. Sam program musi być napisany tak żeby wyświetlał to co masz w bazie. Więc będzie to mix języka, którym możesz coś wyświetlić w swoim programie i SQLa do wyboru tych danych z bazy. - kate87 2018-11-23 10:12

Pozostało 580 znaków

2018-11-22 10:33
0

Zastanawiałem się właśnie czy dodać wyjątek w przypadku SQLa ;-p
Akurat SQLa najwygodniej byłoby sparować z innym językiem (np. Pythonem czy PHP).


Pozostało 580 znaków

2018-11-22 10:38
0

Co do wysyłania SMS'ów - był niedawno podobny wątek - Wysyłanie sms z telefonu

A w temacie oprogramowania - jeśli jesteś początkujący, nie chcesz walczyć za bardzo z tworzeniem "wyglądu" to skorzystaj z jakiegoś narzędzia typu RAD. Zwłaszcza, że RAD Studio posiada wersję darmową (warunkiem jest nieprzekraczanie 5tys. dolarów obrotu rocznie). W ramach studio masz C++ Builder oraz Delphi. Skoro "liznąłeś" już trochę C++, to proponuję skorzystanie z pierwszej opcji. Chociaż, skoro masz też na liście Pythona, może łatwiej się odnajdziesz w stworzeniu czegoś webowego.

A w temacie SQL - jeśli nie ma to być nic skomplikowanego, pilnującego uprawnień użytkowników, z jednoczesnym dostępem z wielu miejsc, to zainteresuj się SQLite. Jest to bardzo prosta implementacja silnika bazy, niczego nie trzeba konfigurować czy instalować, po prostu cała baza jest plikiem na dysku, ale jednocześnie masz większość rzeczy dostępnych w "prawdziwych" SQL'ach.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2018-11-22 10:39
0

A jak sparowac?co to znaczy?polaczyc?napisaC w jednym pliku, np tak jak laczenie z baza mysql w htmlu w jednym pliku czy dodac pliki do htmla (np w htmlu przez atrybut src ?)


"Ignoranti quem portum petat nullus suus ventus est."

Pozostało 580 znaków

2018-11-22 10:45
0

Sparować znaczy się część dotyczącą operowania na bazie danych zrobić w SQL, GUI i logikę programu w innym języku.
Np C++ z biblioteką Qt - klasy QApplication, QMainWindow dla aplikacji,a QSqlDatabase spięte z dajmy na to SQLite/MySQLem do obsługi części bazodanowej.


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]

Pozostało 580 znaków

2018-11-22 10:59
0

Nie sadzilem, ze moj temat wzbudzi takie zainteresowanie. Dzieki za podpowiedzi. :)


"Ignoranti quem portum petat nullus suus ventus est."
Lepiej napisz, na co się zdecydowałeś, jakie środowisko/język wybrałeś. - cerrato 2018-11-22 11:06

Pozostało 580 znaków

2018-11-22 11:09
0

Zdecydowalem sie na Pythona , w nim chce sparowac SQLite


"Ignoranti quem portum petat nullus suus ventus est."

Pozostało 580 znaków

2018-11-22 11:16
0

A co do wysyłania smsów - skorzystasz z czegoś w stylu https://stackoverflow.com/que[...]les-of-using-pyserial-package, czy wykupisz usługę online do smsowania?


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2018-11-22 12:06
0

A jesli chcialbym zrobic aplikacje okienkowa np. Excel, Access albo tym podobne (chodzi o sam wyglad ) to w pythonie pisze kod aplikacji i sparowanie z sqlem, a wyglad jak?


"Ignoranti quem portum petat nullus suus ventus est."

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0