Dodawanie oraz wyznaczanie średniej arytmetycznej dwóch kolejnych liczb nieparzystych z przedziału w C.

0

Witam, muszę napisać program, który wyświetli sumę oraz średnią arytmetyczną wszystkich kolejnych dwóch liczb nieparzystych z przedziału 11 do 99. Doszedłem do momentu, w którym mogę wyznaczyć sumę czy średnią wszystkich liczb. Jak natomiast pogrupować je w pary po 2 kolejne liczby?

#include <stdio.h>

int main(void)
{
	unsigned int a;
	float srednia;
	int suma = 0;
	int i;
	
	for(i=11; i<=99; i++)
	{
		if(i%2!=0)
		{
			suma = suma +i;
			srednia=suma/2;
			
			printf("Suma liczb nieparzystych z przedzialu 11 do 99 wynosi %d \n: ", suma);
			printf("Srednia arytmetyczna kolejnych dwoch liczb nieparzystych z przedzialu 11 do 99 wynosi %d \n: ", srednia);

		}
	}
	
	return 0;
}
0

Wszystkich kolejnych, czyli ma to być:
(11 + 13) + (13 + 15) + ... + (97 + 99) ?

0

Dokładnie tak

1

To Popraw mnie jeśli się mylę, ale wystarczy pierwszą i ostatnią dodać raz do siebie, a wszystkie pozostałe podwójnie.

0
lion137 napisał(a):

To Popraw mnie jeśli się mylę, ale wystarczy pierwszą i ostatnią dodać raz do siebie, a wszystkie pozostałe podwójnie.

A dlaczego tak?

0

Rozpisz sobie na kartce.

0

Ok, chyba już wyłapałem o co chodzi. Wydaje mi się, że poprawny kod będzie wyglądał następująco:

#include <stdio.h>
 
int main(void)
{
    float srednia;
    int suma_1,suma_2 = 0;
    int i;
   
    for(i=11; i<=98; i=i+2)
    {
            suma_1 = i+i+2;
            suma_2 = suma_1 + i;
            srednia=suma_1/2;
        	printf("%d + %d = %d \n", i, i+2, suma_1);
        	printf("%d / 2 = %.f \n", suma_1, srednia);
      
    }
    return 0;
}
0

Wydaje Ci się? Przetestuj go.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1