Opus Magnum C++11 – już pierwszy kod nie chce się skompilować

0

Witam,
kiedyś jak przerabiałem książkę Grębosza pamiętam że DEV C++ miał problem z pętlami. Chociaż program był przepisany z książki kropka w kropkę, nie chciał działać poprawnie.
Wróciłem sobie do Opus Magnum C++11 i już pierwszy kod stał się problemem:

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
    cout<<"START";
}
fatal error - iostream - file not found.

Sprawdzane na QT Creator i Visual Studio Code. Pliki zapisywane w formacie .cpp

3

Z jakiego kompilatora korzystasz? Zainstalowałeś jakiś?

0

"Sprawdzane na QT Creator i Visual Studio Code. "

przecież napisałem

3

Podczas instalacji Qt należy również wybrać kompilator. Do wyboru jest kilka opcji. Pod Windowsem wybieram zwykle MinGW.

Zaznaczyłeś któryś?

4

To są edytory, my pytamy o kompilator.

Np. dla Visual Studio Code sobie poczytaj https://code.visualstudio.com/docs/languages/cpp — w szczególności fragment „Note: The C/C++ extension does not include a C++ compiler or debugger. You will need to install these tools or use those already installed on your computer.” Dalej Ci piszą, jakie są popularne wybory i dają linka do instrukcji instalacji.

3

Qt Creator to IDE, a nie kompilator. VS Code to edytor tekstu, nie IDE.

0

Pokaż co masz w opcjach, tak jak tutaj:

https://i.stack.imgur.com/zEU7Y.png

0
grzesiek51114 napisał(a):

Podczas instalacji Qt należy również wybrać kompilator. Do wyboru jest kilka opcji. Pod Windowsem wybieram zwykle MinGW.

Zaznaczyłeś któryś?

przy instalacji do wyboru jest tylko tools (debugger);/

0

Mhm. No to wygląda na to, że będziesz musiał zainstalować ręcznie. Np. tak, jak tamta pomoc wyżej do VS Code poleca.

2
dontpanic napisał(a):
grzesiek51114 napisał(a):

Podczas instalacji Qt należy również wybrać kompilator. Do wyboru jest kilka opcji. Pod Windowsem wybieram zwykle MinGW.

Zaznaczyłeś któryś?

przy instalacji do wyboru jest tylko tools (debugger);/

No, i z Tools wybierz np. MinGW: http://tudat.tudelft.nl/_images/qtInstall.png

0

Opcje "Budowanie" jest niedostępna

https://zapodaj.net/846d2b8f0f9ae.png.html

daje ok, ale nic to nie pomaga

grzesiek51114 - w tools jest tylko debugger

2

Odinstaluj to Qt i zainstaluj jeszcze raz tylko tym razem wybierz z Tools'ów któryś z kompilatorów, tak jak napisałem.

0

no to teraz już mam dość. w Qt Creator nie miałem opcji pobrania kompilatora, zainstalowałem CodeBlocks i ten sam program z początku tematu nie wyświetla się prawidłowo, zainstalowałem wxDEV C++ i podczas instalacji była opcja dodania bibliotek, ALE gdy chcę sprawdzić czy program działa, muszę uruchomić debugowanie, żeby uruchomić debugowanie muszę plik dodać do projektu, opcja dodaj do projektu nieaktywna. nie ma normalnych darmowych kompilatorów c++ do celów NIEkomercyjnych które nie tworzą takich mas problemów ?

0
grzesiek51114 napisał(a):

Odinstaluj to Qt i zainstaluj jeszcze raz tylko tym razem wybierz z Tools'ów któryś z kompilatorów, tak jak napisałem.

nie rozumiesz że nie ma tam innych opcja do odznaczenia oprócz debuggera? jest tylko jedna pozycja i jest nim debugger

2

No ale to Ty masz z tym jakieś dziwne problemy. Te wszystkie narzędzia do Qt działają out-of-box.
To, że masz jakieś dziwne problemy przy całej reszcie IDE świadczy o tym, że coś masz grubo namieszane w systemie, co najmniej. U siebie mam zainstalowane dwa IDE do C++, każde z innym kompilatorem i oba działają out-of-box. Naprawdę wydaje się, że problem leży gdzieś głębiej.

0
dontpanic napisał(a):

nie ma normalnych darmowych kompilatorów c++ do celów NIEkomercyjnych które nie tworzą takich mas problemów ?

Są. Jakbyś przeczytał link, który Ci wrzuciłem, to byś znalazł listę. A jak potrzebujesz linka bezpośredniego, to łap: http://www.mingw-w64.org/doku.php
Interesuje Cię wersja Mingw-w64.

Niestety konfiguracja środowiska programistycznego pod Windowsem to droga przez mękę.

0

tak wiem. pobrałęm x64-4.8.1-relese-posix-seh-rev5.7z i tu szybkie pytanie. w ferworze walki zaakceptowałem by te pliki otwierały się w formacie pdf. jak to cofnąć? win10 mam od niedawna i nie ogarniam.

p.s. qt pobierałem z dobreprogramy (qt-creator-opensource-windows-x86_64-4.7.2)

0

ale dobreprogramy przekierowywało na www.qt.io, bo musiałem konto zakładać do qt

2

Aż zainstalowałem właśnie QtCreator'a na pracowym komputerze i wszystko ładnie się zainstalowało i działa.

To są moje ustawienia:
screenshot-20181108133447.png

0

czyli ja coś robie źle.
pobrałem i zainstalowałem Win-builds (http://www.mingw-w64.org/doku.php/download/win-builds) ale gdy chcę ręcznie pododawać np. kompilator to nie mam folderu mingw 5.3.0 tylko mingw albo x86_64-w64-mingw32
w których finalnie nie ma g++.exe

1

A ściągnąłeś to co Ci podlinkowałem?
W instalatorze wystarczy wybrać dosłownie tylko te rzeczy i będzie wszystko działało:

screenshot-20181108140559.png

Zapewne zainstalowałeś samo tylko IDE, a więc:

Jeżeli to nie podziała, to już nie wiem co podziała.

1

Wybierz system budowania Qbs, podczas tworzenia projektu.

Powinieneś mieć mniej więcej takie drzewko w projekcie:
screenshot-20181108145943.png

0
grzesiek51114 napisał(a):

Wybierz system budowania Qbs, podczas tworzenia projektu.

podziwiam Twoją cierpliwość do mnie.
a zatem, podczas [nowy plik lub folder] w plikach i klasach mam do wyboru klasa C++, plik źródłowy C++ i plik nagłówkowy C++. nie widzę możliwość wyboru Qbs. ale w opcjach Qbs daje zastosuj i nic też mi to nie daje
https://zapodaj.net/2c693911dc0d4.png.html

grzesiek51114 napisał(a):

Wybierz system budowania Qbs, podczas tworzenia projektu.

Powinieneś mieć mniej więcej takie drzewko w projekcie:
screenshot-20181108145943.png

gdzie?
https://zapodaj.net/a0563ac729dcf.png.html
jest tylko ten jeden zapisany program z samego początku tematu

3

Po prostu utwórz projekt, a nie tylko jeden plik:

screenshot-20181108150901.png

0

normalnie skrzynka piwa dla Ciebie :)
przerobiłem ten program Hello World, na taki jak u Grębosza i ... na końcu jest "Naci" czemu?

https://zapodaj.net/d2b8179c0b975.png.html

2

na końcu jest "Naci" czemu?

Jest to oczywiście ucięty napis w stylu "Naciśnij dowolny klawisz.".
Nie należy się tym przejmować.

Czemu ucięty? Nigdy specjalnie mnie to nie obchodziło. ;)

0

czyli nie da się go pozbyć żeby się nie wyświetlał ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1