Jak i kiedy zmienić język programowania?

0

Znam podstawy C++ (nie na tyle, aby znaleźć Juniorską pracę, i nie taki jest cel póki co). Głównie rozwiązuje przeróżne zadania związane m.in. z algorytmami.

Lubię C++, głównie dlatego bo bardzo podoba mi się jego syntax w porównaniu do np. JS czy Javy. Natomiast wiem, że w przyszłości (za np. 2 lata) nie będę chciał szukać pracy w tym języku. Próg wejścia jest za wysoki, praca z tego co wiem jest specyficzna, a ja najprawdopodobniej będę celował w backend webowy.

Zatem co powinienem zrobić: szlifować podstawy C++ i dalej edukować się w tym kierunku wiedząc, że w przyszłości zmienię język. Czy może już teraz zmienić język na jakiś inny (jaki? nie wiem.)

0

Backend webowy to w zasadzie Java albo C#.

1

Pewną ilość języków trzeba znać "bezproduktywnie", np po to, aby głębiej zrozumieć język/języki główne w swoim portfelu. Kiedyś ukułem sentencję, że poznając dobrze trzeci język, naprawdę dobrze rozumiesz pierwszy (inspiracją były słowa Goethego o naturalnych językach obcych)

0
grzesiek51114 napisał(a):

Backend webowy to w zasadzie Java albo C#.

albo php, albo python, albo node.js, albo ror :D

hint, znam więcej ludzi robiących w tym co ja wymieniłem, niż to co ty

1

Moim zdaniem popełniłeś błąd ucząc się języka z wiedzą że w tym języku nie będziesz szukał pracy. Uważam że najlepiej nauczyć się języka/technologii które dobrze się wyszlifuje, najlepiej profesjonalnie lub w stopniu bardzo zbliżonym. Będąc samoukiem to prawie niemożliwe do osiągnięcia. Po prostu osobie dopiero się uczącej wydaje się że dużo nie wie, a tak naprawdę to jeszcze nawet nie wie że nic nie wie.

No ale odpowiadając na pytanie jakie języki- zapewne jakieś pochodne czyli w/w Java lub C#. Nie rozumiem czemu może Ci nie odpowiadać składnia np. Javy skoro lubisz składanie C. No chyba że mieszasz Jave z JS... Jak dla mnie to języki takie jak Java i C# mają znacznie mniej toporną, lepszą do wyrażania intencji składnie.

0

2 lata to bardzo długo, możliwe że przez ten okres ten próg wyda się Tobie mniejszy. Jednak jak wiesz, że będziesz zmieniać język to rób to od razu. Jeśli chodzi o zbliżony syntax to chyba szukasz C# lub Java.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1