Wątek przeniesiony 2018-10-26 12:41 z C/C++ przez furious programming.

Konwersja stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita

0

Bardzo prosiłbym o pomoc w zadaniu gdyż dopiero zaczynam przygodę z programowaniem w języku C.
Program wykonuje konwersje stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita:

  1. program przelicza pojedynczą wartość,
  2. zmienne są całkowitoliczbowe np: int cels,fahr;
  3. inicjacja zmiennej wejściowej odbywa się w kodzie,
  4. konwersja odbywa się zgodnie z równaniem: F = (9/5)C+32
  5. wynik wyświetlany jest na ekran za pomocą funkcji printf.

I wszystko w Języku C
Z góry bardzo dziękuje.

2

Jak tam pomoc miałaby wyglądać? Rozpisanie które masz krok po kroku pokazuje w sumie wszystkie kroki, które należy wykonać w celu wykonania tego zadania. Pokaż co juz masz. Konwersji możesz dokonać ze wzorów.
Fahrenheit -> Celsius:

T(°C) = (T(°F) - 32) × 5/9

Czyli np.

T(°C) = (68°F - 32) × 5/9 = 20 °C

A w odwrotną stronę tzn.
Celsius -> Fahrenheit

T(°F) = T(°C) × 9/5 + 32

Dla przykładu:

T(°F) = 20°C × 9/5 + 32 = 68 °F
0

I wszystko w Języku C
Z góry bardzo dziękuje.

Z góry to się płatności dokonuje. ;)

Pokaż kod lub doprecyzuj pytania, w tym momencie pytasz o gotowca, nazywając to pomocą.

0
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main() {
    // inicjacja liczby wejsciowej
	int cels = 36;

	// inicjacja zmiennej wyjsciowej juz policzona wartoscia
	int fahr = (9.0 / 5) * cels + 32;

	// wypisanie wyniku
	printf("%d w stopniach Celsjusza to %d w stopniach Fahrenheita z dokladnoscia do jednosci\n", cels, fahr);

    system("PAUSE");
	return 0;
}

Takie coś stworzyłem

0
MasterBLB napisał(a):

A wystarczyło Bracie poszukać:
Program przeliczający stopnie Celsjusza na stopnie Fahrenheita – poprawność kodu

Mistrzu, ale tutaj mamy wyświetlanie wyników przez strumień, a nie przez standardową funkcję stdio, jak tego wymaga zadanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1