Eclipse i pisanie w Javie – problem już z pierwszym programem

0

Pobrałem IDE o nazwie eclipse, chciałem zaczac je wykorzysywac na własny użytek:

Napisałem tylko jedna linie

System.out.println("test");

i mam komunikat:

Error: Could not find or load main class oracle.jdbc.driver.JavaToJavaConverter$20

O co tu chodzi?

Odpowiedzi z neta, stacka, które istnieją nie pomagają. Musze przeinstalowac program?

0

Wklej cały plik, który uruchamiasz.

0

Jak jedną linijkę ?

To nie python, musisz całą klasę zrobić.

0
Szalony Programista napisał(a):

Jak jedną linijkę ?

To nie python, musisz całą klasę zrobić.

Smiechlem :-)

public class NazwaKlasy { 
    public static void main(String[] args) {
        System.out.print("test"); 
    } 
}

Tak ma wygladac Twoj main z ktorego uruchamiasz. Jest on obowiazkowy. Reszta klas moze wygladac dowolnie ale juz bez main

0
public class Main {

	public static void main(String[] args) {

	System.out.println("test");
    }
}

no chodzilo o to?

2
Mistrzowski Kaczor napisał(a):
public class Main {

	public static void main(String[] args) {

	System.out.println("test");
    }
}

no chodzilo o to?

Ty zadajesz mi pytanie? Stwierdzasz fakt? Czy coś jeszcze innego? Możesz napisać poprawną polszczyzną, pełnymi zdaniami tak żeby człowiek nie musiał się domyślać?
*Może być też screen.

0

Pomyślmy:
Masz zainstalowane i skonfigurowane JDK. Pobrałeś IDE.
Zainstalowałeś je.
Utworzyłeś nowy projekt. Wybrałeś z jakiego JRE ma korzystać.
W projekcie utworzyłeś klasę. IDE było tu dość pomocne - zapytało jak się ma klasa nazywać, czy ma dziedziczyć po innej klasie, czy ma implementować jakiś interfejs, czym ma mieć metodę main().
W utworzonej klasie, w metodzie main() napisałeś:

System.out.println("test");

Uruchamiasz i otrzymujesz błąd połączenia z bazą danych.

Czy tylko mi tu coś się "nie kompiluje"?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1