Pierwszy projekt - którego języka użyć ?

0

Od niedawna zacząłem hobbystycznie naukę programowania. Za cel postawiłem napisać prostą :p aplikację. Będzie miała za zadanie obliczanie zużycia wody z liczników. Dlaczego taka? Na różnych stronach przeczytałem że najlepszą drogą nauki jest postawienie sobie celu i wytrwałe dążenie do niego. Liczniki odczytywane radiowo, ale nie mam jak wprowadzać wyników zdalnie, dlatego byłyby odczytywane tradycyjnie, a zużycie wody wprowadzane do programu. Program okienkowy pod win 7. Chciałbym aby aplikacja wyświetlała wykres zużycia wody w przeciągu np. miesiąca i symulowała przypuszczalne zużycie wody w przyszłym okresie. I tu pojawia się moje pytanie. Jakiego języka programowania najlepiej użyć ? W domu mam Symfonię standard c++ oraz Szkołę programowania Praty. Do c# wstęp do programowania w c#- łatwy podręcznik. Z sieci ściągnąłem MS Visual c++ i c# Express 2010.
Wszelkie rady i sugestie mile widziane. Pozdrawiam Krzysztof :)

1

Być może nie spodziewałeś się takiej odpowiedzi ale ja użyłbym język, który znam. Niesamowite, prawda? :-)

2

Nieważne od jakiego języka się zaczyna. Liczy się wytrwałość.

0

C++ będzie hamował Twój rozwój, nie dotykaj go.

0
Hispano-Suiza napisał(a):

Być może nie spodziewałeś się takiej odpowiedzi ale ja użyłbym język, który znam. Niesamowite, prawda? :-)

Odpowiedź nasuwa się sama. Zdaję sobie sprawę, że muszę poznać najpierw sam język, składnie itd. Przejść przez aplikacje konsolowe. Nie chciałem tylko brać się za język którego poznanie wymagałoby ogromnego wysiłku, a do przedstawionego zadania nadawałby się średnio. Gdzieś w necie przeczytałem, że ktoś napisał kalkulator w c# na 60 linijek kodu, podczas gdy w c++ zajęło mu ponad 200 ( pomijając oczywiście umiejętności programistyczne). Stąd moje pytanie. Pozdrawiam Krzysztof :)

0

Bierz C#, skupisz się na programowaniu, a nie na walce z językiem.

0
crispia napisał(a):
Hispano-Suiza napisał(a):

Być może nie spodziewałeś się takiej odpowiedzi ale ja użyłbym język, który znam. Niesamowite, prawda? :-)

Nie chciałem tylko brać się za język którego poznanie wymagałoby ogromnego wysiłku, a do przedstawionego zadania nadawałby się średnio.

Ale zdajesz sobie sprawę, że zarówno C++ jak i C# to kobyły, których nie ogarniesz w chwilę? Może do napisani tego co planujesz nie potrzeba Ci znać wszystkiego perfekt ale to nie są języki szybkie w nauce ;-)

C++ i jego standardy to lekkie zło. Masz:

2011: C++11, C++0x
2014: C++14, C++1y
2017: C++17, C++1z
2020: C++20 (Prawdopodobnie)

I każdy jeden to trochę inna bajka. C# pod tym względem na przewagę nad C++. Oczywiście ten też ma swoje wersje ale nie wprowadzają one takiej rzezi jaka ma miejsce w C++. Natomiast dla mnie osobiście C# jest przeinżynierowanym językiem (czekam aż przyjdzie taki jeden ze świnią i zaraz mnie naprostuje). Jeśli ma to być aplikacja na Win to brałbym C#. Masz tam te wszystkie WPFy Win Formsy i inne cuda na kiju + wygodne budowanie interfejsu. Chociaż Visual Studio dla C++ chyba też ma takie cuda (no idea).

Gdzieś w necie przeczytałem, że ktoś napisał kalkulator w c# na 60 linijek kodu, podczas gdy w c++ zajęło mu ponad 200 ( pomijając oczywiście umiejętności programistyczne)

Pomijasz najbardziej istotny element całej zabawny w jak najmniej linijek. Sądzę, że i w C++ można to zrobić w mniej niż 200 - oczywiście kolejna kwestia to funkcjonalność takiego kalkulatora. Ten w C+ mógł mieć 4 działania, a ten w C++ 14 ;-)

Podsumowując jakiego języka byś nie użył każdy będzie do tego dobry. Chociaż gdybym ja był na Twoim miejscu to prawdopodobnie spróbowałbym zbudować coś za pomocą Arduino/Raspberry do odczytywania tego licznika + oprogramował to np. w Pythonie.

0
Skromny Pomidor napisał(a):

C++ będzie hamował Twój rozwój, nie dotykaj go.

kzkzg napisał(a):

Bierz C#, skupisz się na programowaniu, a nie na walce z językiem.

Jesteście w stanie poprzeć to jakimiś argumentami?

1

Ten, który znasz.

Ew. ten, który będzie najodpowiedniejszy do danego celu.

Liczniki odczytywane radiowo,

To pewnie byłby jedyny problem, który potencjalnie ograniczałby by wybór języka, jeśli byś chciał to zrobić. Bo byś musiał mieć możliwość odczytywania radiowego (chociaż to pewnie i tak bardziej ograniczałoby cię pod kątem platformy uruchomieniowej, żebyś musiał zapewne uruchamiać ten język na jakimś urządzeniu/platformie, która by umożliwiała taki odczyt).

byłyby odczytywane tradycyjnie, a zużycie wody wprowadzane do programu

A pozostałe rzeczy... serio? Przecież poza tym odczytem radiowym (sam nie wiem, jakby to zrobić) to jest to z twojego opisu prosty program typu HelloWorld. W weekend mógłbyś napisać pewnie z 3 takie programy w 3 różnych językach. Nie ma co rozkminiać, tylko trzeba ruszyć dupę i pokodować :)

0

C# wydaje się bardziej przystępny dla nowicjusza. Sam miałem ten dylemat i z C++ nie dałem rady. A w C# (visual studio) nauka jest przyjemna.

Nie wiem dlaczego niektórzy uważają VC# za dinozaura. Lekki, szybki, z dożywotnią darmową licencją, idealny do niewielkich aplikacji i nauki programowania.

0

@crispia: Dziś "Learn C# in 7 days" na https://www.packtpub.com/packt/offers/free-learning - bierz póki jest za free. Nauczysz się w 7 dni i klepniesz projekt ;-)

1

Jak się gdzieś zmierza to warto znać kierunek i nie powiedziałbym, że "programować" to dostatecznie precyzyjny cel, no ale rozumiem, że to może jeszcze nie ten moment by tak doprecyzowywać. Póki co może przyjmę ciche założenie, że nie chcesz iść w stronę podstaw, pracy blisko kodu maszynowego itp. Nie widzę też zapału w stronę pisania gier. Skoro siedzisz na windzie pominę jezyki typowe dla *NIXa (bash, awk, itd), choć być może jest to dobra opcja — na początek naucz się używać Linuksa (oczywiście z językiem powłoki na czele). Zostaje polecić scalę, bo to język z fajną składnią, działa i na JVM i .NET, dobrze wspiera programowanie funkcyjne. Wróżę scali dobrą przyszłość komercyjną (jakby ci kiedyś przyszło do głowy zarabiać programowaniem), stosunkowo niewielkim wysiłkiem przeniesiesz swoją appkę również na Androida, co też jest plusem.
Poza tym przemyślałbym punkt "aplikacja okienkowa win7" — to brzmi bardzo niepraktycznie, Trochę lepiej brzmi przenośna aplikacja okienkowa (GTK, QT, JVM, itp), ale i tak… Po grzyba bawić się w GUI jak można pracować w konsoli albo wystawić sobie interfejs HTTP. Zwyczajnie wolę stworzyć interfejs w HTMLu, prościej, elastyczniej, przenośniej. I z lepszymi możliwościami automatyzacji.

1
Hispano-Suiza napisał(a):

@crispia: Dziś "Learn C# in 7 days" na https://www.packtpub.com/packt/offers/free-learning - bierz póki jest za free. Nauczysz się w 7 dni i klepniesz projekt ;-)

Chciałbym się jakoś odwdzięczyć za pomoc i postanowiłem zrobić to co lubię najbardziej, czyli pogrzebałem trochę w czeluściach sieci i znalazłem taką oto stronę. Można z niej ściągnąć publikację C# In 21 days. Wprawdzie dopiero przed chwilą zobaczyłem że książka jest z 2004 roku, ale może jakieś podstawy są. Jest nawet ebook Visual c# po arabsku. W ogóle, sądząc po zawartości, wygląda na stronę studenta(byłego) automatyki lub informatyki. Przechodząc w drzewie folderów strony znajdujemy różne pomoce naukowe z programowania. Jeśli temat nadaję się do usunięcia proszę administratora o jego usunięcie. Pozdrawiam Krzysztof :)

https://ceit.aut.ac.ir/~shiry/lecture/programming/Sams%20-%20Teach%20Yourself%20the%20C%20sharpLanguage%20in%2021%20Days.pdf

0

@crispia: Nie uprawiaj archeologii :-) Uczenie się z książki z 2004 roku to nie jest dobry pomysł. Nawet 2014 może być mało akceptowalny społecznie :-D

0

Wcześniej elwis wspominał o języku scala. To chyba nie wykopaliska - Scala Exercises is an Open Source project for learning different technologies based in the Scala Programming Language. Scala exercises.
https://www.scala-exercises.org/
Pozdrawiam Krzysztof

0

Scala to nie jest język do rozwiązania Twojego problemu. Poza tym na pierwszy język może być zdecydowanie zbyt dużym wyzwaniem nie do przejścia. Gdybyś pytał czy warto przesiąść się na Scala z Javy - śmiało.

2
Hispano-Suiza napisał(a):

Natomiast dla mnie osobiście C# jest przeinżynierowanym językiem (czekam aż przyjdzie taki jeden ze świnią i zaraz mnie naprostuje).

Jeśli to mnie pijesz, to miej odwagę mnie zawołać, bo w przeciwnym razie robisz z siebie "kozaka w necie, a ciapę w świecie".

Wiele razy pisałem na tym forum, że jest nadmiernie skomplikowany i przekombinowany. Ale Ty tego nie możesz wiedzieć, bo nie czytasz postów, które mają więcej niż trzy zdania, a C# znasz tylko z hejtu, a nie z praktyki.

C# zawiera w sobie wiele nadmiernych komplikacji i dodatków po pierwsze nie pasujących do języka (z założenia i pochodzenia imperatywnego), a po drugie wprowadzających zamieszanie. C# z jednej strony zawiera wskaźniki i mechanizmy do współpracy z natywnym kodem, z drugiej coraz więcej mechanizmów funkcyjnych, z trzeciej typ dynamiczny, z czwartej dużo przydatnego lukru składniowego, z piątej lukier składniowy wprowadzający zamieszanie i zaciemniający kod, z szóstej to nadal w ogólności całkiem zgrabnie zaprojektowany język obiektowy.
Większości instrukcji się po prostu nie używa (no chyba, że jest się one man army, który jednego dnia stawia crudowe serwisy, drugiego pisze wtyczki do Excela, a trzeciego interop z bibliotekami w C), ale wypada się ich nauczyć ze zrozumieniem, zanim zechce się cokolwiek pisać. Dlatego próg wejścia do C# obecnie jest wyższy niż kiedyś, i nie jest to w moim odczuciu dobre rozwiązanie dla kogoś, kto chce mieć efekty bardzo szybko wiedząc jednocześnie co robi. (Jeśli nie chce wiedzieć co robi, tylko kopiować kod z tutoriali, to jest ok.)

Czy polecam go komukolwiek na początek? Nie, bo ja generalnie nie mam potrzeby ewangelizacji i nakłania wszystkich do pisania w tym, w czym ja pracuję. To domena nadgorliwych neofitów i fanbojów.

0
somekind napisał(a):

Czy polecam go komukolwiek na początek? Nie, bo ja generalnie nie mam potrzeby ewangelizacji i nakłania wszystkich do pisania w tym, w czym ja pracuję. To domena nadgorliwych neofitów i fanbojów.

To nie o ewangelizację chodzi, a o to że człowiek pyta od czego najlepiej zacząć. Pomijam, że takich tematów było tu pewnie dziesiątki, w tym chyba nawet jeden gdzieś przypięty. Ja mogę od siebie napisać, że wybieranie na początek (i w zasadzie w ogóle) C++ do programów okienkowych GUI to szaleństwo, Java na desktop to pomyłka, Delphi i inne dinozaury litościwie pominę, więc zostaje i tak tylko C#.

0

GUI możesz zrobić m.in. w:

  • C# (nie znam, ponoć popularne rozwiązanie)
  • Java / Swing (po zbudowaniu paczka działa na Linux/Windows/Mac, wygląda trochę lepiej niż Tkinter, do budowania polecam Netbeans)
  • Free Pascal / Lazarus (interfejs możesz budować myszką)
  • C++ / Qt (też myszką, język naprawdę może być skomplikowany - zależy co robisz)
  • C++ / wxWidgets
  • Python / Tkinter (w pakiecie, brzydko wygląda, raczej zapomnij o tworzeniu myszką)

Wszystkie te powyższe środowiska działają na Windows i Linux. Różnią się łatwością obsługi i językiem.
Jeśli ma być łatwo to polecam Lazarus.

0

Jeśli ma być łatwo to polecam Lazarus.

Jeśli ma być dla absolutnie początkującego łatwiej to chyba zainteresuję się tym Lazarusem. Mam w związku z tym kilka pytań. Z tego co zdążyłem się zorientować, piszę się w nim w object Pascalu. W domu znalazłem starą z 2007 roku książkę o Delphi. Nada się do czegoś, czy tylko na podpałkę do grilla. Kupiłem kiedyś, ale zarzuciłem naukę programowania i tak sobie leżała. Są jakieś sensowne książki do object Pascala , które omawiałyby standard obsługiwany przez Lazarusa w jego najnowszej wersji czy pozostaje tylko Internet.
Pozdrawiam Krzysztof :)

0

C++/QT pod GUI jest w miarę łatwe i z tego co pamiętam można w miare łatwo obejść się bez nadmiernej maszynerii i dziwact c z 2 plusami :D

0
crispia napisał(a):

Jeśli ma być dla absolutnie początkującego łatwiej to chyba zainteresuję się tym Lazarusem.

Pascal jest językiem łatwym i czytelnym, ale różni się mocno od C# i Javy, o czym trzeba wiedzieć. Swoją funkcjonalnością, poziomem abstrakcji oraz przeznaczeniem, jest bardzo podobny do C++ – tyle że nie charakteryzuje się mnogością UB (czegoś takiego po prostu nie ma), a składnia jest bardziej przyjazna, bo zawiera mniej znaków specjalnych, a więcej słów kluczowych.

Tyle że C++ jest mimo wszystko bogatszy i znacznie bardziej popularny.

Z tego co zdążyłem się zorientować, piszę się w nim w object Pascalu.

Tak, a dokładniej jest to obiektowy dialekt zwany Free Pascalem, bardzo podobny do dialektu Delphi, w większości kompatybilny. Jeśli bardziej odpowiada Ci dialekt Delphi, to bez problemu możesz w nim pisać kod i kompilować go z poziomu Lazarusa.

W domu znalazłem starą z 2007 roku książkę o Delphi. Nada się do czegoś, czy tylko na podpałkę do grilla.

Język sam w sobie nie zmienił się do tego stopnia, aby starsze książki nadawały się wyłącznie na podpałkę. Duża część wiedzy znajdującej się w tej książce nadal jest aktualna, choć przez ostatnie dziesięć lat, dialekt Delphi oraz środowisko mocno się rozwinęły. Tak więc jeśli o sam język chodzi (mowa przede wszystkim o składni i podstawowych pojęciach) to możesz z tej książki skorzystać. Choć lepiej by było, gdybyś miał jakąś nowszą – jedenaście lat to dość sporo. Resztę informacji znajdziesz w dokumentacji on-line.

Jeśli nie podoba Ci się domyślny dialekt używany w Lazarusie, to bez problemu możesz pisać kod używając dialektu Delphi. Wystarczy zmienić początkową dyrektywę {MODE OBJFPC} na {MODE DELPHI} w danym module, i to wszystko. Każdy moduł może wykorzystywać inny tryb (dialekt), nawet w ramach tego samego projektu.

Są jakieś sensowne książki do object Pascala , które omawiałyby standard obsługiwany przez Lazarusa w jego najnowszej wersji czy pozostaje tylko Internet.

Książek raczej nie ma, bo ta technologia jest niestety niszowa, więc ich pisanie nie ma większego sensu.

Free Pascal dąży do pełnej kompatybilności z dialektem Delphi. Dąży, dlatego że pewne mechanizmy musiały zostać stworzone w inny sposób i działają nieco inaczej (np. ze względu na wsparcie dużo większej liczby platform i bibliotek do GUI), a niektóre po prostu posiadają błędy, które to twórcy starają się na bieżąco poprawiać.

Podsumowując, możesz korzystać z książek opisujących bieżącą wersję dialektu Delphi i tę wiedzę wykorzystywać w Lazarusie. Jeśli jednak z jakiegoś powodu wolisz dialekt Free Pascala, to do dyspozycji są przede wszystkim:

W razie czego możesz pytać tutaj – mamy tu trochę użytkowników korzystających z Lazarusa (łącznie ze mną).

0

Serdeczne dzięki za wyjaśnienia i porady.Teraz zobaczyłem pewną ciekawostkę na stronie Helionu. Książka o której wcześniej wspominałem to: „Praktyczny kurs Delphi” Tomasza Sadowskiego. W 2007 zapłaciłem za nią 35 złociszy. Minęło 11 lat a tu w księgarni cena 69 zł. Myślałem że stare książki kosztują mniej, no chyba że ma to znaczenie dla kolekcjonerów.

No i zainstalowałem Lazarusa IDE v1.8.0. Przy pierwszej instalacji (na partycji innej niż systemowa) uruchomiłem domyślny projekt ( z jedną umieszczoną przeze mnie kontrolką). Projekt uruchomił się bez problemu. Lazarus nie zgłaszał błędów. Następnie skorzystałem z ebooka z sieci i chciałem skompilować program, konkretnie A Free Pascal command Line program with some useful settings added. I tu zaczęły się problemy.Dokładnie taki błąd :**** Error: Project raised exception class 'External:SIGSEGV'****
Poniżej program, oile taki jednolinijkowiec można nazwać:




program project1;

{$mode objfpc}{$H+}

uses
  {$IFDEF UNIX}{$IFDEF UseCThreads}
  cthreads,
  {$ENDIF}{$ENDIF}
  Classes
  { you can add units after this };

begin
Writeln('Lazarus');
Readln;

end.

Przy instalacji niczego nie zmieniałem w ustawieniach, poza folderem instalacji. Wszystko poszło na domyślnych. W sieci , na forum Lazarusa znalazłem temat z takim samym problemem. Jedną z porad było ponowne zainstalowanie Lazara na partycji systemowej. Przeinstalowałem I zainstalowałem na C:. Ten sam błąd. Co ciekawe przy próbie F9, zdarza się że wszystko przebiega bez problemu ale najczęściej wyskakuje komunikat o błędzie. Na wspomnianym wcześniej forum jeden z użytkowników podał inne rozwiązanie błedu : alternatywny debugger. Problem w tym, że jeden nic nie zmienia, a inny odpluskwiacz generuje błąd: failed to create process for GDB (failed to execute : 216).
Lazar śmiga aż miło gdy wyłączam odpluskwiacz. Wolałbym jednak gdyby ten cholerny debugger działał. Jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?
Pomocy bo IDE mi się spodobało i chciałbym dłużej z nim poprogramować, ale w takiej sytuacji dalsza praca stoi pod znakiem zapytania.

Na poniższej stronie znalazłem zrzutki ekranowe zrobione na komputerze z takim samym problemem: użytkownik creatxr post #18 [](https://forum.lazarus.freepascal.org/index.php/topic,6225.15.html?PHPSESSID=gl8f7c3kd48hc823ma6scon3d06scon3d0). Tutaj w oknie assemblera jakieś cyfry i symbole. U mnie w takim samym oknie same 0 i znaki zapytania.
Na wspomnianym wyżej forum Lazarusa niektórzy użytkownicy jako przyczynę problemów wskazywali firewall Comodo. Ja mam zainstalowanego Nortona. Wyłączyłem antywirus i firewall. I nic, dalej pojawia się błąd. Co mnie najbardziej dziwi, zdarza się że program uruchomi się normalnie, bez tego denerwującego okienka.

****PS. spróbowałem uruchomić aplikację okienkową. Błąd nie pojawia się. Wszystko działa cacy. Nie wiem skąd takie problemy w aplikacji konsolowej. Zresztą ona mi niepotrzebna, więc jakoś to przeboleje. No tak pochwaliłem się i pojawił się kolejny problem.Po dodaniu etykietki TLabel do form1 nie mogę powiększyć pola etykiety. Tak jakby było zablokowane skalowanie komponentu. To normalne czy trzeba coś zrobić aby je powiększyć? ****
Chyba znalazłem rozwiązanie problemu Tlabel. Czy dobrzę czynię ? W inspektorze obiektów wchodzimy na zakładkę ulubione i zaznaczamy opcje w Anchors. Gdy chcemy wprowadzić tekst wielowierszowy przechodzimy na zakładkę właściwości i tam w opcji caption, klikamy na przycisk z 3 kropkami. Otwiera się okno edytora wprowadzania tekstu.
Pozdrawiam Krzysztof :)

1

Po pierwsze – nie edytuj swoich postów tak jak to zrobileś (po jakimś czasie), bo może nikt nie zauważyć, że coś dodałeś. Jeśli chcesz zadać konkretne pytania to rób to w nowych postach, a najlepiej w nowych wątkach.

crispia napisał(a):

No i zainstalowałem Lazarusa IDE v1.8.0.

Bieżąca wersja Lazarusa to 1.8.4, więc pobierz tę aktualną i zainstaluj.

Przy pierwszej instalacji (na partycji innej niż systemowa) […]

Nie musisz środowiska instalować na partycji systemowej – to nie jest żaden wymóg czy ograniczenie. Sam mam na D:\Programy\Lazarus i działa normalnie, bo ma tak działać. Co najwyżej zasadnym jest uruchamianie IDE z uprawnieniami administratora, tak aby środowisko mogło modyfikować pliki w dowolnej lokalizacji, nie tylko w katalogu na dane tymczasowe. A że używasz Win7, to warto mieć to na uwadze.

Lazar śmiga aż miło gdy wyłączam odpluskwiacz. Wolałbym jednak gdyby ten cholerny debugger działał. Jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Wyłącz (lub wywal) oprogramowanie antywirusowe, albo dodaj zawartość katalogu instalacji środowiska do wyjątków. Gdyby IDE było zepsute to dostawałbyś błąd za każdym razem.

Po dodaniu etykietki TLabel do form1 nie mogę powiększyć pola etykiety. Tak jakby było zablokowane skalowanie komponentu. To normalne czy trzeba coś zrobić aby je powiększyć?

Jeśli chcesz się czegokolwiek nauczyć to zacznij od nauki podstaw programowania – od podstawowych zagadnień takich jak struktura projektu, struktura kodu, konstrukcje języka, typy danych, identyfikatory, podstawowe instrukcje itd. Jeśli od razu zaczniesz od aplikacji okienkowych (a więc od programowania obiektowego, zdarzeniowego), to jedynie zrobisz sobie bajzel w głowie.

Ale tak, to normalne. Tyle że za automatyczne dostosowywanie rozmiaru etykiety do zawartości odpowiada właściwość AutoSize. Ustawienie jej na False umożliwia rozciągnięcie pola według potrzeb. Wszystkie właściwości zawarte są w oknie inspektora obiektów w zakładce Properties, natomiast Favorites zawierają tylko te ulubione, które można sobie organizować według własnych preferencji.

0
  • Zainstalowałem lazarus 1.8.4

  • Dodałem folder C:\Lazarus do wyjątków antywirusa Norton Security. Próbnie odłączyłem sieć i wyłączyłem na 15 min zaporę i antywirusa

  • Sprawdziłem ścieżkę dostępu do debuggera C:\lazarus\mingw\i386-win32\bin\gdb.exe

  • Pojawia się następujący komunikat zaznaczony na zielono
    Kompilowany projekt, Obiekt docelowy: C:\Users\KARU~1\AppData\Local\Temp\project1.exe: Zakończony powodzeniem
    i…
    Błąd debuggera pojawia się nadal. Jakieś inne pomysły bo powoli tracę siły na walkę z wiatrakami ;) Pozdrawiam Krzysztof : )

0

Używasz 32- czy 64-bitowego Lazarusa?

0

Ściągnąłem Lazarusa ze strony dobreprogramy.pl. Później przekierowało mnie na sourceforge. Wersja 32 bit.lazarus-1.8.4-fpc-3.0.4-win32 Pozdrawiam Krzysztof :)

Pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją, że program raz działa a raz nie. Właśnie przed chwilą dwa razy uruchomiłem aplikację konsolową i konsola wyświetliła się poprawnie - bez błędu. Kolejna próba i znów wywala błąd. System win 7 mam zainstalowany 32 bit jeśli ma to jakieś znaczenie. Pozdrawiam Krzysztof :)

0

A czy ten sam problem istnieje jeśli projekt jest zapisany na dysku?

Otwórz IDE, zapisz projekt w dowolnej lokalizacji (kombinacja Ctrl+Shift+S) i wtedy wciśnij F9. Pamiętaj, że kompilacja projektu to Ctrl+F9, a samo F9 to uruchomienie programu (z ewentualną kompilacją, jeśli dokonano zmian w projekcie po ostatniej kompilacji lub jeśli jest to pierwsza kompilacja od otwarcia projektu).

0

Pierwsze pytanie:

  • Czy Lazarus wymusza nazwę zapisywanego pliku. Bo gdy chciałem zapisać pod nazwą konsola Hello Word, to wywalił mi błąd + wskazówka że powinno być np. project1.
    Błędny nazwa pliku projektu."H:\Hello World.lpr" jest błędną nazwą projektu.Wybierz inną nazwę (np. project1.lpi)[Porzuć] [Ponów próbę]

  • Po zapisaniu projektu na dysku błąd nadal się pojawia po wybraniu opcji F9- uruchom.

Naprawdę doceniam furious programming że chciało Ci się zająć moim problemem, ale chyba będę musiał zrezygnować z Lazarusa pomimo całej sympatii którą do niego zapałałem. Chyba skieruje swe kroki ku c#, w tym środowisku programistycznym(Visual C# 2010 express) błędów nie wywala. Przynajmniej na razie. Nie chcę po prostu wykorzystywać Ciebie i przynudzać innych użytkowników moimi problemami. Pozdrawiam Krzysztof :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1