Nauka webmasteringu

0

Witam. Mam do Was pytanie z serii czego sie uczyć.
Ale najpierw napiszę o co chodzi. Chcę stworzyć stronkę cos ala blog, z tym, że bedą mogli sie tam logowac inni i dodawac swoje wpisy, ale nie tylko jako komentarze i lajki, tylko w odpowiednio przeznaczonym dziale swoje wpisy. Cos jak na niektorych stronach ludzie dodają np swoje przepisy dotyczace np jedzenia :) do tego stronka ma byc czyms ale kompedium wiedzy na dany temat.

Czyli blog, kompedium wiedzy (np alfabetyczny spis danych rzeczy/spraw), plus dział gdzie ludzie dodają swoje dajmy na to przepisy.

Cos moze jak na tej stronie, z tego co widzę ludzie dodaja swoje przepisy: https://www.doradcasmaku.pl/przepisy

I pytanie brzmi: czy by to stworzyć powinienem sie uczyć pythona i django, czy php? Czy czegos innego? A moze sam wordpress do tego wystarczy?

0

A moze sam wordpress do tego wystarczy?

Przecież Wordpress jest oparty na PHP, więc raczej bez znajomości tego języka za wiele nie zdziałasz. Chyba, że chcesz metodą kopiuj-wklej przerobić jakiegoś gotowca. Ale jakiekolwiek porządniejsze podejście do tematu, w wersji minimum będzie wymagać od Ciebie (piszę oczywiście o działaniu w oparciu o WP) znajomości PHP, HTML i CSS.

0

Możesz to zrobić w python, możesz w python i django, możesz w php i możesz też w wordpress (tylko trzeba dać uprawnienia użytkownikom do rejestracji i dodawania wpisów).

0

Dziękuje za odpowiedzi. Ale czy za pomocą pythona i django stworzę wygląd strony? Czy stronę (wygląd) mam stworzyć w czymś innym a za pomoca pythona i django dodać do niej funkcje?

1

czy za pomocą pythona i django stworzę wygląd strony

Nie wiem (skoro zadajesz takie pytania), czy branie się przez Ciebie za tworzenie strony, którą w dodatku chcesz udostępnić ludziom i dać możliwość dodawania do niej wpisów, jest najlepszym pomysłem. Może najpierw trochę poćwicz, bo póki co (wybacz szczerość) jesteś totalnie zielony i nie masz absolutnie żadnego pojęcia, o co w tym wszystkim chodzi :(

0
marcin0218 napisał(a):

I pytanie brzmi: czy by to stworzyć powinienem sie uczyć pythona i django, czy php? Czy czegos innego? A moze sam wordpress do tego wystarczy?

Są rozwiązania, które nie wymagają znajomości programowania, a mimo to pozwalają na stworzenie i wygodne prowadzenie własnego serwisu. Jak dobrze pamiętam, dawniej bardzo popularna była Joomla! – wystarczyło zainstalować, a resztę można było wyklikać w panelu administracyjnym. Przynajmniej tyle mi wiadomo, bo sam nie używałem.

Poczytaj co nieco na ten temat. Jeśli zależy Ci na czasie i jakości, to raczej szukaj gotowych rozwiązań.

0

Dlatego też, w pierwszym poście zadałem pytanie: co się uczyć by w przyszłości cos takiego stworzyć od podstawy. Od czego zacząć i co po kolei jak się uczyć by stworzyć wygląd strony i dodać do niej funkcje takie jak opisałem wyżej. Ja wiem, że to nie potrwa dzień czy tydzień. Dlatego daję sobie mniej więcej rok czasu na to by to jakoś wyglądało i działało chociaż podstawowej wersji.

A co do wordpressa to widziałem że są kursy wideo które pokazują właśnie jak stworzyć w miarę wyglądającą stronę z możliwością rejestracji i się i logowania innych użytkowników i tak dalej oczywiście w podstawowej wersji bez jakiś tam rozszerzonych funkcji.

0

To jak? :)

0

A co z Node, miała to być taka przełomowa technologia, javascript do wszystkiego, mało jest tutoriali do Node?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1