Pierwszy program – jaki język wybrać, wskazówki.

0

Dostałem zadanie do zrobienia. Od razu mowie, że praktycznie w ogóle nie miałem styczności z programowaniem.
Jeśli już to w Pascalu.
Chcę(firma potrzebuje) zrobić prosty program.
Program na zasadzie ekranów w McDonalds.
Ekran dotykowy z Windows, na ekranie max 5 produktów.
Pracownik podchodzi, wybiera produkt i skanuje swoją karte RFID.
Skan karty ma umożliwić identyfikację kto co zamówił.
Zamówienie każdego pracownika jest ładowane do pliku(jakiś raport, łatwy do otwarcia).
Plik jest ręcznie wysyłany do restauracji, która realizuje zamówienie.
czytnik RFID posiada emulację klawiatury.
Chcę to spróbować napisać samemu. Jaki język programowania wybrać?
Wszystkie wskazówki mile widziane :)

2

No to jak pierwszy program dla kogos kto nie mial doswiadczenia z programowaniem to powodzenia. No chyba ze masz rok lub dwa na wykonanie...

0
Aventus napisał(a):

No to jak pierwszy program dla kogos kto nie mial doswiadczenia z programowaniem to powodzenia. No chyba ze masz rok lub dwa na wykonanie...

tak z ciekawości, ile możne zając napisanie takiego programu doświadczonemu programiście?

6

Opis jest nieprecyzyjny i wiele smaczków się za nim kryje. Od 12 godzin do 12 miesięcy. Doświadczonemu programiście.

0

Wybierz coś prostego jak PHP, Python, Ruby, czy ten oklepany JavaScript.

1
jarekr000000 napisał(a):

Opis jest nieprecyzyjny i wiele smaczków się za nim kryje. Od 12 godzin do 12 miesięcy. Doświadczonemu programiście.

pytaj to odpowiem :)

1

Na szybko ( i za darmo):

  • Jak będa definiowane produkty ?
  • Jak będa definowani pracownicy/ karty ?
  • Jak ma wyglądać ten ekran?
  • A jak się komuś coś rypnie w wyborze?
  • Zamowienie, raport jak często generowany?
  • Te ręcznie wysyłane raporty? ma to w ogóle sens?
0
jarekr000000 napisał(a):

Na szybko ( i za darmo):

  • Jak będa definiowane produkty ?
    Dodawane ręcznie-opis i cena
  • Jak będa definowani pracownicy/ karty ?
    Dodawani ręcznie-imię/nazwisko/numer karty.Każdy pracownik ma przypisaną kartę, którą "odbija" się na wejściu i wyjściu z pracy.Karta ma zapisany ciąg znaków, który się nie powtarza.
  • Jak ma wyglądać ten ekran?
    Ekran główny- ikona,a obok opis dania. Pracownik wybiera danie i przenosi go na stronę z oknem opisu wybranego dnia i odczytu karty. Przykłada kartę do czytnika i tym samym składa zamówienie
  • A jak się komuś coś rypnie w wyborze?
    To zapłaci :) jak się 3x pomyli i zapłaci to na następny raz będzie uważniej wybierał.
  • Zamówienie, raport jak często generowany?
    Codziennie.Taki raport, aby restauracja miała tylko listę ile i czego ma przygotować.
  • Te ręcznie wysyłane raporty? ma to w ogóle sens?
    Na razie ręcznie, żeby mieć nad tym jakąkolwiek kontrolę.

Mam nadzieję, że dosyć szczegółowo opisałem :)

0
  • Jak będa definiowane produkty ?
    Dodawane ręcznie-opis i cena

Co to znaczy ręcznie. Ręcznie w kodzie , ty będziesz dodawał? Na zawołanie?

  • Jak będa definowani pracownicy/ karty ?
    Dodawani ręcznie-imię/nazwisko/numer karty.Każdy pracownik ma przypisaną kartę, którą "odbija" się na wejściu i wyjściu z pracy.Karta ma zapisany ciąg znaków, który się nie powtarza.

j.w.

  • Jak ma wyglądać ten ekran?
    Ekran główny- ikona,a obok opis dania. Pracownik wybiera danie i przenosi go na stronę z oknem opisu wybranego dnia i odczytu karty. Przykłada kartę do czytnika i tym samym składa zamówienie

Czyli oprócz dań do wyboru (5) są jakieś dni z opisem. Co to za dni? Ile ich jest. Przykładowy opis dnia? Nie kumam tego kawałka pomysłu.

Reszta chyba jasne.

0

*dania, a nie dnia. Literówka.

przemyślę jutro wszystko na spokojnie i napiszę.

1

Tu masz zaczyn: https://jsfiddle.net/e87tbawo/4/
Jak dasz radę uzupełnić (w HTMLu ) jak ma wyglądać ekran. To pewnie da się ten projekt trzasnąć.

0

własnie cos takiego. Jak najprościej.
Po kliknięciu na obrazek przechodzi na strone gdzie jest tylko juz to jedno wybrane danie + pod tym okienko do sczytania karty. Przykłada kartę, czytnik sczytuje numer i po ciagu znaków wciska z automatu enter. Dane w tym momencie są już w bazie. Można dać jeszcze na tej stronie przycisk "Wroc" z powrotem do głownego menu.

Do dodawania pracowników i dań to chyba musiala by być osobna apka. O ile Dania się raczej nie bedą zmieniać przez dłuższy okres czasu to pracownicy mocno rotują.
Apka połączona z bazą danych w celu dodania/edycji/usuniecia dla Pan kadrowych.

0

zastanawiam sie czy nie wybrac php. Tylko musialbym ogarnac baze danych i raporty. ewentualnie na stronie dostepnej tylko dla kadrowych zrobic podstrone z zamowieniami i mozliwosc exportu zamowien do excela.

2

Jak na pierwszy program to jest to idealny projekt, żeby... komuś zlecić i się przyglądać jak jest robione.
Sam ekran może się wydawać prosty, ale zadania dodatkowe (raporty, wprowadzanie danych) będą w takiej ilości że Ci się odechce po tygodniu.
No chyba że masz silne parcie na #15k.

3

Czyli miała być prosta apka 5 przycisków, a po godzinie już mamy dwie aplikacje, baze danych, panie kadrowe itd.

Jak zwykle.

2

Robiłem coś podobnego jeżeli chodzi o RFID. Natomiast sam program z wyborem menu nie jest skomplikowany. Napisz ile płacicie to może pomyślę. Poniżej pokazuję jak zrobiłem odczyt i zakładanie kart/breloków RFID. Baza użytkowników/logowań to xml-u ale jak sie klient uprze to może być nawet MSSQL ;)

Link:

0

jak już wiecie mniej więcej jak to ma wyglądać to oceńcie ile może zająć to programiście i ile mniej więcej może to kosztować?

0

Żeby to wycenić potrzebuję specyfikacji przy założeniu, że platforma Win, środowisko programistyczne dowolne:

  • dokładna specyfikacja programu - co program ma robić, jakie ma mieć funkcjonalności (panel wyboru menu/ panel administratora do zarządzania itp), czy ma dane zapisywać do bazy, jakiej bazy - dowolność?
  • platforma sprzętowa - program na desktopie/tablecie, urządzenie do odczytywania rfid klient dostarcza wraz ze dedytkowaną biblioteką czy jest to po stronie wykonawcy projektu (dla mnie nawet lepiej). Komunikacja po rs232 czy inne medium? urządzenie ma być kompaktowe czyli wszystko w jednym miejscu?

Jak jesteś zainteresowany to proszę o kontakt na priv.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1