Błąd wewnętrzny kompilatora z powodu użycia "cout" – jak to naprawić?

0

Nie sądziłem, że kiedyś jeszcze napiszę temat o takim tytule :D

Dodaje sobie cout gdziekolwiek w projekcie a tu takie coś:

Bez tytułu.png

Oczywiście std::, #include <iostream> jest.
Jak to naprawić? Programuje w VS 2017

0

Skąd przekonanie, że to efekt działania std::cout? Dawno nie rzeźbiłem w VS, ale gdzieś we właściwościach projektu powinieneś znaleźć coś o optymalizacji. Dla "Optymalizacji całego projektu" wybierz opcję "nie", bo zapewne aktualnie wybraną opcją jest "tak".

0

Która wersja Visual Studio? Bo jeżeli Preview, to zainstaluj stabilną może.

0

Na początku myślałem, ze jest to jakaś pomyłka przy dołączaniu bibliotek dyrektywami #include, ze gdzieś coś kokićkałem. Potem usunąłem wszystkie includy iostream i w projekcie i dodałem tylko do maina. W mainie wpisałem std::cout<<”hehe”; a tam za każdym razem ten sam błąd. Znikał po wykomentowaniu instrukcji cout i działało wszystko.

0

Aktualizacja VS, reinstalacja i tyle. Zrób też zgłoszenie do MS, niech szukają błędu. No i wrzuć cały projekt tutaj, to mogę sprawdzić, czy u mnie tak samo się sypie.

0

Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, ale jeśli wywaliłeś wszystkie includy, to obiekt cout na pewno nie zadziała. On nie jest częścią języka. Jest częścią klasy ostream. Ale to pewnie wiesz, tylko tak Ci się napisało ;-) I komunikat kompilatora byłby inny. Spróbuj zacząć od optymalizacji, a jeśli to nie zadziała, to lepszej rady niż ta od Afish'a już chyba nie dostaniesz...

0

Visual tak ma.
A z tego sccreenshot-a wynika, że błąd nastąpił podczas procesu linkowania.
Zapewne coś ostało się w cache z czym VS nie potrafi sobie poradzić.
Dlatego radzę zrobić clean i rebuild all, powinno pomóc.

0

Naprawiło się?

0

Niby tak ale nie aktualizowałem VS, przysiądę do tego jak będę miał chwile, teraz pełne ręce roboty.
Na rok akademicki i tak będę robił formata także powinno się naprawić.

0

Wątpię żeby „robienie formata” naprawiało buga w kompilatorze...

Visual czasami potrafi wyrzucić internal error. Niewielka zmiana kodu (niby bez znaczenia) zwykle wtedy pomaga.

0

Nie znam na pamięć wszystkich dziwnych komunikatów Visuala, ale jeśli mnie moja zdecydowanie zbyt zawodna pamięć nie myli, to to, co Ci wypluł kompilator kojarzy mi się wyłącznie z optymalizacją całego kodu. Jestem prawie pewien, że jeśli wyłączysz tę opcję, to problem zostanie definitywnie rozwiązany.

0

Formata = instalacja najnowszej części VS

0

precompiled headers to jedna z rzeczy (niewielu rzeczy) który na twardo potrafi wywrócić proces kompilacji VS. Gdy jest aktywna, kolejność includów musi być wg ich oczekiwań.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1