Jaki język do prostych programów na Windows i na embedded?

0

Witam, kieruje do was zapytanie odnośnie wyboru języka programowania, mianowicie potrzebuje napisać prosty program do archiwizacji danych i zdjęć na Windows'a (i dla przyszłych małych projektów), oraz o ile to możliwe chcę "upiec dwie pieczenie na jednym ogniu", ponieważ poszukuje języka który umożliwi mi programowanie systemów embeded
(raspberryPi, intel edison etc.)

Z tego co się rozglądałem to wychodzi że najtrafniejszym wyborem może być C++ lub Python.
Proszę o poradę w wyborze, najlepiej podpartą doświadczeniem, pozdrawiam i dziękuje.

edit:
Programik który potrzebuje napisać na winde to zwykły okienkowy, który ma za zadanie w uporządkowany sposób kojarzyć zdjęcia z opisami, informacjami, z małymi plikami bin. etc.
coś w stylu małego programu magazynowego lub archiwizatora.

0

Proste programy w nich napiszesz, ale języki te nie są proste do nauki C++ najtrudniejszy z mi znanych. Python to taka ściema, że niby jest prosty do nauki jako pierwszy język ponieważ jest zwięzły, a jest dużo bardziej skomplikowany niż PHP. Ucz się czegoś wysoko poziomowego jak Kotlin, Swift, które wiele ułatwiają. Kotlin to taka prostsza Java, a Swift taki prosty Objective-C!!

2

Hej,
nie jestem pewny, czy moja odpowiedź jest optymalna, ale może spróbuj coś z Visual C# w pierwszym przypadku, no, a w drugim przypadku to chyba raczej C :) no chyba, że Rust, ale w tym temacie jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę, na razie :)

1

Ścieżka może wyglądać tak:

  • Python
  • TkInter
  • Numba
  • moduły C++ dla Pythona
  • Python + Qt
  • C++ & QT

Jak tego się nauczysz to będziesz miał całkiem niezłe pokrycie rynku.

0

ostatnio wiele razy spotkałem się z określeniem że C++ to stary język... znajomy programista mi odradzał wchodzenie w ten język, co wy na to ?

0

Embeddeed to jest szerokie pojęcie, ale generalnie przed C i C++ (a czasem i asmem) nie uciekniesz, przynajmniej w klasycznym podejściu do systemów wbudowanych. Raspberry PI imho już się do tego nie wlicza, ew. jest na granicy. @vpiotr imho trafnie Ci radzi, przy czym ja akurat startowałem totalnie odwrotnie, tj. od C, potem C++ i QT, a Python gdzieś tam na końcu się pojawił. Zależy co chcesz robić, ale imho w Twoim przypadku Python będzie dobrym wyborem. Ale nie do systemów wbudowanych sensu stricte.

0
monsters napisał(a):

ostatnio wiele razy spotkałem się z określeniem że C++ to stary język... znajomy programista mi odradzał wchodzenie w ten język, co wy na to ?

Java i Python tez sa stare. C++ ma nowe standardy, wazne zeby nie pisac tak jak w latach '90

0

Być może Ci odradzał C++ bo nadal pracuje w standardzie starszym niż C++11. Znam takiego programistę który pracuje w starych standardach, od biedy napiszą coś w jego firmie w C++11. Co innego gdy chcesz pisać nowoczesne silniki gier, gry czy programy okienkowe. Tu możesz już kompilować wszystko w najnowszym GCC 9 czy CLANG.
https ://en.cppreference.com/w/cpp/compiler_support
Mój gcc
pacman -Q gcc
gcc 8.2.1+20180831-1

0

C, C++ z Qt, Rust[jak lubisz być hipsterem] i Go.

Python właściwie tylko do Raspberry.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1