Porównanie aktualnej daty z datą z tabeli

0

Witam,
Rozbiłem sobie ten pomysł na kilka punktów (problemów), bo wtedy mi łatwiej to zrozumieć. Jestem świadomy, że to jest bardzo łatwe, ale zaczynam przygodę z JS.

  1. Wyświetlenie daty za pomoca (new Date()).
  2. Porównanie aktualnej daty z liczbami wpisanymi do tabeli.
  3. Jeśli aktualna data jest najbliżej "dnia" z tabeli to cały wiersz się podświetla.

Utworzyłem zmienną, która pokazuje aktualna datę (new Date()) i ją wyświetla. Teraz zastanawiam się nad drugim punktem jak to rozwiązać. Mam kolumnę wpisaną z dniami np (3,15,18) i jak to porównać z pobieraną datą z komputera. Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.

0

Co to znaczy, że masz kolumnę wpisaną z dniami?

0

To znaczy, że utworzyłem tabelę w html i w jednej kolumnie wpisałem liczby (04 ,05 ,06)

0

No to na sam początek warto zacząć od samego tematu przetwarzania tabeli :-)

Jak przeiterowałbyś po wszystkich wierszach tabeli?

0

Czy to chodzi o generowanie tabeli za pomocą skryptu js czy utworznie pliku z danymi,json?

0

Masz tabelę w HTMLu i z poziomu JSa chcesz przeiterować po każdym jej wierszu, odpalając dla każdego alert z jego zawartością - jak do tego podejdziesz?

Nie mówię o żadnym generowaniu tabeli, ani tym bardziej o tworzeniu plików - gdzie napisałem coś takiego w moim poście? ;-)

0

Stworzenie funkcji który zbierze wszystkie dane z html od wiersza do wiersza?

0

Tak;

0

const x = document.getElementById("myTable").rows[1].getElementsByTagName('td');
for(let i =1;i<x.length;i++){
console.log(x[i].innerText)
}

Cos takego?

0
const x = document.querySelectorAll('#myTable tbody td')

... też powinno dać radę ;-)

Tak czy siak - pobieranie danych mamy ogarnięte.

W x[i].innerText masz kolejne dni (zgodnie z tabelą), tak?

0

Mam coś takie w html:

https://jsfiddle.net/w5cg7rso/1/

0

O coś takiego mi chodzi. Proszę o wytlumaczenie.

0

UP

0

up

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1