Jak oprócz treści dodać również załącznik do wiadomości wysyłanej w bashu

0

Wysyłam maila z określoną treścią jak poniżej:

SENDMAIL_BIN='/usr/sbin/sendmail'
FROM_MAIL_ADDRESS='[email protected]'
FROM_MAIL_DISLAY='TESTOWA'
RECIPIENT_ADDRESSES='[email protected]'
EMAILBODY="scieżka/plik.txt"

MAIL_CMD="$SENDMAIL_BIN -f $ATTACHMENTS $FROM_MAIL_ADDRESS -F \"$FROM_MAIL_DISLAY\" $RECIPIENT_ADDRESSES'"
(echo "Subject: temat wiadomosci ;echo -e "MIME-Version: 1.0\nContent-Type: text/html;\n" && echo '<pre>' && cat $EMAILBODY &&echo '</pre>' ) |eval $MAIL_CMD

Potrzebuję do tego dodać jeszcze załącznik np: $EMAILBODY

Spróbujecie pomóc w temacie?

0

Oprócz tego, że masz strasznie dziwnie ten skrypt napisany to wystarczyło dać man mail by zobaczyć, że 2 opcja od góry to to co chcesz.

0
hauleth napisał(a):

Oprócz tego, że masz strasznie dziwnie ten skrypt napisany to wystarczyło dać man mail by zobaczyć, że 2 opcja od góry to to co chcesz.

Mógłbyś napisać gdzie wstawić 'man mail'?

0
sdurzyns napisał(a):
hauleth napisał(a):

Oprócz tego, że masz strasznie dziwnie ten skrypt napisany to wystarczyło dać man mail by zobaczyć, że 2 opcja od góry to to co chcesz.

Mógłbyś napisać gdzie wstawić 'man mail'?

W terminalu
http://man7.org/linux/man-pages/man1/man.1.html

0

kurcze nie mogę doczytać jak to obsłużyć. Możesz coś więcej podpowiedzieć?

0
Kermii napisał(a):
sdurzyns napisał(a):
hauleth napisał(a):

Oprócz tego, że masz strasznie dziwnie ten skrypt napisany to wystarczyło dać man mail by zobaczyć, że 2 opcja od góry to to co chcesz.

Mógłbyś napisać gdzie wstawić 'man mail'?

W terminalu
http://man7.org/linux/man-pages/man1/man.1.html

Zapewne chodzi ci o opcję:
-a "$ZAŁĄCZNIK
ale niestety ta opcja w mojej konfiguracji nie powoduje dodania załącznika

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1