Podstawowe zadania w języku C# - proszę o pomoc

0

Witajcie,
niedawno zacząłem naukę programowania w języku C# i systematycznie staram się robić podstawowe zadania, aby się w tym rozwijać i załapać "logikę" tego języka. Jednakże z dwoma zadaniami mam problem i nie jestem w stanie zweryfikować błędów w kodzie, dlatego prosiłbym o wskazówki, co zrobiłem źle.

1. ZADANIE W WINDOWS FORM
Napisz program obliczający BMI.

Zrobiłem ładną formę graficzną, kod przypisałem do przycisku:

private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            double waga = double.Parse(textBox_waga.Text);
            double polwzrost = double.Parse(textBox_wzrost.Text);
            double wlasciwywzrost = Math.Pow(polwzrost, 2);
            double bmi = waga / wlasciwywzrost;
            textBox_bmi.Text = bmi.ToString();

PROBLEM: W TextBoxie_bmi pokazuje się zły wynik.

2. ZADANIE Z PĘTLAMI

Utwórz program, który na początku (przy wejściu) wczyta wpisaną przez użytkownika liczbę z zakresu od 1 do 100. Następnie przy pomocy pętli będzie losował liczbę również z zakresu od 1 do 100, aż do momentu w którym wylosowana liczba będzie większa od wpisanej przez użytkownika. W każdym przejściu pętli program powinien wypisać w konsoli jaką liczbę wylosował.

 static void Main(string[] args)
        {
            Console.WriteLine("ZADANIE2");
            Console.WriteLine("Wpisz liczbę od 1 do 100");
            int a = int.Parse(Console.ReadLine());

            if (a>100 || 1>a)
            {
                Console.WriteLine("BŁĄD");
            }

            do
            {
                Random r = new Random();
                int randomliczba = r.Next(1, 100);
                Console.WriteLine("Wylosowana liczba to {0}", randomliczba);
            }
            while (randomliczba < a);

            Console.ReadLine();
        }

PROBLEM: Nazwa "randomliczba" nie istnieje w bieżącym kontekście.

0

Zadanie 2:
Zauważ, że zmienną randomliczba definiujesz w bloku lokalnym ( {} ), po wyjściu z tego bloku zmienna ta traci ważność i jej jakby nie ma, musisz ją zdefiniować jeszcze przed blokiem {}.

Jesteś pewny, że jak ktoś wpiszę liczbę powiedzmy 101, to dalszy kod się nie wykona? Powinieneś dodać wewnątrz bloku warunkowego instrukcję return.

Zadanie 1:
Dla jakich danych pokazuje Ci się zły wynik? Pamiętaj, że wzrost podajesz w metrach, a nie w cm.

0

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Zadanie 1 - nie zauważyłem, moja wina.

Zadanie 2 - problem w tym, że na moje oko z polecenia wynika, iż ta zmienna musi znajdować się w ciele pętli. Kompletnie nie wiem, jak inaczej można byłoby napisać ten kod, żeby spełniał swoją funkcję.
Nie uczyłem się jeszcze o instrukcji return. Na czym ona polega i jak mogę ją wykonać?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1