Potrzebuję generatora dużej ilości danych (powyżej 1 miliona obiektów)

0

Tak jak w temacie, potrzebuje jakiś generator, który pozwoli mi wygenerować ponad milion obiektów mających unikalne ID i określony kształt, które potem będę mógł wrzucić do swojej bazy. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

0

Jakiego rodzaju obiektów?
Co rozumiesz poprzez kształt?
W jakim formacie chcesz te dane otrzymać?

0

Ogólnie myślałem o jsonie, dlatego że nie chce ich potem wrzucić do bazy przez skrypt, ale przez moje serwisy w kodzie. Dlatego myślałem, żeby dostać plik json-a, który potem sobie sparsuje i każdy z obiektów wrzuce przez danych serwis do bazy. A przez kształt rozumiem np coś takiego :```javascript

{
id: ...
name: ...
...
}
1

Nie musi być json, możesz sobie wygenerować zapytanie, które np. wkleisz w narzędziu administracyjnym bazy.

0

SQLiteStudio
Klikasz prawym na tabeli i wybierasz "zaludnij tabelę"

0
Marcin.Miga napisał(a):

SQLiteStudio
Klikasz prawym na tabeli i wybierasz "zaludnij tabelę"

Dla nie-SQLite to tez dziala?

Napisz sobie petle, ktora sie wykona 1kk razy i wypelni wartosciami z randoma

0

Zawsze można jsona wygenerować samemu :D

coś a'la http://rextester.com/NVNAG66675

jak chcesz, to mogę ci wrzucić jsona z milionem obiektów tego typu

{
   "data":[
      {
         "id":"78b30991-7e23-415e-a39f-d38f55f8b7c2",
         "name":"RU3Y4MB9A0"
      },
      {
         "id":"3ec75804-33fc-469e-84c1-3f95583212bb",
         "name":"XT1J3M02UV"
      }
   ]
}
0

@stivens: Czemu dla nie-SQLite miało by zadziałać, skoro jest dedykowane dla SQLite?
Ma również dobre możliwości eksportu tabeli (włącznie z XML, JSON i PDF), więc co za problem, by wykorzystać to tylko do wygenerowania danych, które później przeniesie pytacz do swojej bazy danych. Notabene, nie wiadomo, czy jest to, czy też nie SQLite :)

0

Sprwdź sobie: https://mockaroo.com/

0

Hmmm,
tak czytam sobie czytam... i trochę nie ogarniam... to tak jakby zacząć podrywać Kobietę od strony, że tak powiem d$%^... A to nie tak ma być, że mamy bazę z danymi... i na tej podstawie tworzymy sobie 1kk objektów... ?? jeżeli te objekty mają identyczny układ, to wystarczy jeden szablon tekstowy (chyba), jakaś zwykła konkatenacja wartości tekstowych do pliku .json ?? dobrze mówię, czy bredzę ?? nie wiem, to może efekt wciągniętej kiełbaski na gorąco w nocy... :)

0

Najłatwiej byłoby napisać samemu skrypt generujący jsona, csv, czy co tam jeszcze Ci do głowy przyjdzie. Jeśli chodzi o unikalne ID to można użyć GUID, albo zwyczajny counter int.

Minusy:

  • trzeba samemu napisać :P

Plusy:

  • masz pełną kontrolę nad kształtem danych
0

Do generowania losowych danych używam między innymi fabricatora :
http://biercoff.com/fabricator/
ma naprawdę fajne api - dasię też użyć z Javy, Kotlina (biblioteka jest w Scali).
Jest wiele podobnych projektów i w innych językach (np. Faker).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1