Delphi Rad - prosty mail via Android

0

Przeszukuję internet, jak wysłać z Androida prostego maila bez załącznika. Niestety nie mogę nic znaleźć. Uprzejmie proszę o prosty przykład lub chociaż informację z jakiego komponentu powinienem skorzystać w Delphi Rad Tokyo? Dziękuję z góry.

1

Cholera, sprawdziło się to co od dawna podejrzewałem. Mój Google działa inaczej niż u innych ludzi i zwraca wyniki, a u nich nie zwraca. Wie ktoś jak to naprawić?

0

Chorobcia, ja tylko znalazłem prostego maila, ale z załącznikiem i dodatkowo przykład na iOSa
https://www.woll2woll.com/single-post/2017/04/24/Send-an-Email-with-an-Attachment-FireMonkey
niestety nie umiem tego przerobić na Androida, dlatego piszę na Newbie.

0

W sumie jesteś poszkodowany przez los, masz gorszy Internet więc z listości podzielę się linkiem z githuba, który odnalazłem po całych 5 sekundach poszukiwań:
https://github.com/roywoll/wwEmailWithAttachment_fmx

0

ale to jest właśnie to o czym pisałem wyżej i co znalazłem (i do czego zamieściłem link). Jest tam procedura na prostego maila, ale na iOSa, a ja tego nie potrafię przerobić :(

0
Dobrzy napisał(a):

Jest tam procedura na prostego maila, ale na iOSa,

... for both iOS and Android

0

Jest tam plik readme.pdf gdzie masz opisane jak to zrobić na Androidzie. Z resztą... to nie jedyny link z opisem jak to zrobić, są również odpowiedzi na Stacku.

0

Podejrzewam, że trzeba przerobić deklaracje Uses:

Uses
  Macapi.ObjectiveC, Macapi.Helpers, FMX.Helpers.iOS, iOSapi.Foundation 

czy dobrze myślę?
Jakie moduły powinienem zadeklarować zamiast tych na iOSa?

1

Aż pobrałem to żeby sprawdzić. Pisałeś coś kiedykolwiek w Delphi?? Przecież tam jest gotowy program i to domyślnie ustawiony na Androida.
screenshot-20180813214619.png
Generuje się apk i po problemie.
screenshot-20180813214742.png

0

Tak. Jest tam gotowy program, ale do wysłania maila z załącznikiem i dodatkowo przy użyciu unita wwEmailWithAttachment. W pierwszym poście napisałem, że chce wysłać prostego maila bez załącznika. W przykładzie dla iOSa stoi:

Uses
Macapi.ObjectiveC,
Macapi.Helpers,
FMX.Helpers.iOS,
iOSapi.Foundation;

Then define the following procedure to email

procedure Email(Recipient, Subject, Content: string);
var
lURL: string;
nsURL: NSString;
begin
lURL := 'mailto:'+Recipient;
if (Subject<>'') or (Content<>'') then
begin
lURL := lURL+'?subject='+Subject;
if Content<>'' then
lURL := lURL+'&body='+ Content;
nsURL:= StrToNSStr(lURL).stringByAddingPercentEscapesUsingEncoding(NSASCIIStringEncoding);
lURL:= NSStrToStr(nsURL);
end;
SharedApplication.openURL(StrToNSUrl(lURL));
end;

Now emailing is as simple as

Email('[email protected]', 'subject', 'content');

Moja prośba wynika stąd, że nie potrafię tego przerobić na Androida :(

0

Wiesz co to są dyrektywy warunkowe? Uruchamiałeś chociaż ten przykład w IDE? Odpalasz IDE, wskazujesz plik projektu i masz gotowy program do kompilacji na Androida. Nic nie trzeba zmieniać. Nie chcesz wysyłać załącznika to go nie podajesz.

0

Cholera, naprawdę mam zepsuty ten Internet... w repo widzę chyba jako jedyny kod magicznej procedury wysyłającej maila z załącznikiem. Z kodu wynika, że można przekazać pusty string jako ścieżkę do pliku.

0

Uprzejmie dziękuję za cierpliwość i cenne podpowiedzi. Pozdrawiam :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1