Jaki polecacie edytor tekstowy który ma fajne dodatki?

0

Jakie edytory tekstowe polecacie? Używałem, bracketsa, sublime text'a i phpstorma i żaden mi nie podszedł. Zależy mi też na dodatkach, które polepszają komfort i szybkość pracy.

0

Ja używam od Windowsem Notepad++, a pod Linuksem: vima. Obydwa mają możliwość podpięcia różnych pluginów.
W notepad++ podoba mi się możliwość edycji wielu wierszy na raz (co się czasem przydaje przy tworzeniu jakiegoś skryptu na szybko).

0

Co będziesz robił w tym edytorze (z jakiego języka programowania korzystasz itp.)

Na chwilę obecną używam VSCode i jest to good enough do pisania w JavaScripcie. Moje good enough to naprawdę duże uhonorowanie, bo jeszcze niedawno kręciłem głową na VSCode i korzystałem z Atoma, który miał po prostu więcej funkcji. Jednak przez ten czas Microsoft dopracował swój produkt, dodał rozsądną inteligencję kodu, poprawił interfejs i myślę, że obecnie mogę to polecić.

No i oczywiście Vima warto poznać, chociaż nie jest to hop siup.

. Zależy mi też na dodatkach, które polepszają komfort i szybkość pracy.

Co to znaczy polepszają komfort i szybkość pracy? To znaczy co obecnie daje ci dyskomfort albo cię spowalnia? Albo co byś sobie życzył, żeby było.

To jest bardzo subiektywne i zależy od twojego worfklow i od projektów, nad którymi pracujesz (innych ficzerów się szuka jeśli się robi małe apki, a inne jeśli się grzebie w kobyłach na kilkadziesiąt tysięcy kodu. i np. robiąc małe apki możliwe, że będziesz większą wagę przywiązywać do ułatwień przy samym pisaniu/klepaniu, a grzebiąc w dużych projektach będziesz raczej potrzebować pomocy przy czytaniu istniejącego kodu, nawigacji po modułach, definicjach itp., bo w dużych projektach mało się pisze, a więcej czyta kod).

0

Ja używam Vima i parę rozszerzeń napisałem sam. Komfort i szybkość pracy zależą tylko od ciebie bo jedni będą się lepiej odnajdować w edytorach Emacs-like (praktycznie wszystko co jest dostępne obecnie), a inni (np. ja) w modalnych (Vim, Kakoune). Więc ciężko jest powiedzieć co Ci się spodoba i sam musisz testować, aż nie znajdziesz "tego jedynego".

0

Piszę głównie html5, css3, js ale czasami też php (smarty).

0

U mnie tylko phpstorn. Podszedł mi też atom, ale to raczej do frontu

1

VS Code, jedna z niewielu rzeczy, które wyszły microsoftowi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1