Wątek przeniesiony 2018-07-26 22:57 z JavaScript przez ŁF.

zmiana wartości zmiennej

0

chce ze jak nacisne button zmienna 'coś' sie zmienia a kod warunkow przeszedł na str. apple'a.
napisałem taki kod:

<script type="text/javascript">
var coś=0;
function funkcja(){
var coś=1;
}
if(coś==1){
    window.open('http://www.apple.com/pl/', '_blank', 'locationbar=yes,menubar=yes,personalbar=yes,scrollbars=yes,statusbar=yes,toolbar=yes');
  window.focus();
}
</script>
<button onclick="funkcja()">funkcja</button>
0

i dlaczego to niedziała?

0

Ten kod nie ma sensu w ogóle. Wywołanie funkcji zmieni może i wartość zmiennej, ale reszta kodu się ponownie nie wykona! Ten if wykona sie tylko raz, przy ładowaniu strony. Wrzuć tą logikę z redirectem do funkcji.

0

No i last but not least - jak użyjesz zmiennej coś1 z var to tak naprawdę ją deklarujesz, ergo funkcja() nie robi nic poza zajmowaniem cyklów procesora ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1