Git z kilkoma kontami – dwa pytania

0

1.Czy w git można mieć kilka kont jednocześnie dla różnych repozytorium? Powiedzmy domyślne konto ale w razie potrzeby zmiana na inne z innymi danymi?

2.W git tylko podaje się nazwę użytkownika i email?

2

Ad 1: W Gicie nie istnieje takie pojęcie jak konto (nie ma żadnego mechanizmu uwierzytelniania) - jest po prostu osoba, która utworzyła commit i tyle.

Ad 2: Istnieją dodatkowe zabezpieczenia (możesz np. podpisywać commity kluczem), lecz w gruncie rzeczy wystarczy nazwa użytkownika oraz e-mail (które nawet nie muszą być prawdziwe - to jest wyłącznie informacja dla Ciebie oraz innych ludzi pracujących w projekcie; sam Git z tym nic nie robi).

0

Ad 3: Być może chodzi o kwestie podpisywania commitów jako inna osoba w innym repozytorium - tutaj git config --local ew .git/config w katalogu danego repozytorium.

0
TurkucPodjadek napisał(a):

Ad 3: Być może chodzi o kwestie podpisywania commitów jako inna osoba w innym repozytorium - tutaj git config --local ew .git/config w katalogu danego repozytorium.

W jaki sposób mogę otworzyć .git/config na Windowsie? Właśnie mam problem z wgraniem commita na serwer githuba, ponieważ jestem zalogowany na innym koncie a chciałbym zmienić je na drugie, które ma dostęp do repozytorium itd.

remote: Permission to .'TUTAJ JEST REPOZYTORIUM.git' denied to UZYTKOWNIK1.
fatal: unable to access 'TUTAJ JEST REPOZYTORIUM.git/' : The requested URL returned error: 403
0

Użyj polecenia git remote set-url i zmień URL zdalnego repozytorium.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1