c# restful API - kilka pytań

0

Witam.
Piszę prostą stronę internetową wykorzystującą web API.
Sprawa wygląda tak :
Mam stronę, gdzie wyświetlam dane w tabeli klientów/zwierząt/wizyt. ładują się przy użyciu JQuery + Knockout.js.
I chciałbym zrobić tak, że po kliknięciu na Imię klienta/zwierzątka przekierowuje na stronę, gdzie będą wyświetlane szczegółowe dane klienta.
W podejściu MVC miałbym kontroler MVC i metodę Details(id), która by zwracała View.
Jednak ja kto zrobić w "podejściu" Restful API ?
Chodzi mi tylko jak przekierować na plik *.cshtml ? Bo jak już uda mi się przekierować, to używajac JQuery bez problemu sobie wyświetlę te dane.

data-bind w html

<td><a data-bind="attr: { href: url }, text: name"></a></td>
   function Client(id, name, surname, telephone) {
                        var self = this;
//co umieścić tutaj ?
                        self.url = "/client/details/" + id;
                        self.id = id;
                        self.name = name;
                        self.surname = surname;
                        self.telephone = telephone;
                    }

i bindowanie

                    function ViewModel() {
                        var self = this;
                        self.clients = ko.observableArray();
                        for (var i = 0; i < data.length; i++) {
                            self.clients.push(new Client(data[i].Id,
                                data[i].Name,
                                data[i].Surname,
                                data[i].Telephone));
                        }

                        self.remove = function (item) {
                            self.clients.remove(item);
                            deleteElement(item, "Clients");
                        }
                    }

                    ko.applyBindings(new ViewModel());

Pozdrawiam.

0
kenik napisał(a):

W podejściu MVC miałbym kontroler MVC i metodę Details(id), która by zwracała View.
Jednak ja kto zrobić w "podejściu" Restful API ?
Chodzi mi tylko jak przekierować na plik *.cshtml ? Bo jak już uda mi się przekierować, to używajac JQuery bez problemu sobie wyświetlę te dane.

Restfull API to źródło danych, nie ma żadnego związku z tym jak i gdzie je wyświetlasz. W aplikacji ASP.NET MVC miałbyś po prostu linka w postaci /details/{id}, więc tutaj też możesz.
No chyba, że chcesz zrobić Single Page Application, ale wtedy chyba lepiej użyć jakiejś biblioteki wspierającej to podejście zamiast lepić samodzielnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1