Python a Ruby – główne różnice między tymi językami

0

Przeczytalem po kursie tych języków ale obydwa są dość podobne i chce Was zapytac jakie są tak naprawdę główne różnice między tymi językami ? Oraz chce zapytać który byście mogli na tą chwilę polecić tak ogólnie jak i do gier.Do tej pory programowalem tylko w c/c++ i każda informacja się przyda :)

1

Do gier to żaden z nich. A ogólnie to obydwa.

0

Jesli chodzi o gry to interesuje się grami roguelike z grafika ascii a widziałem python obsługuje klątwy więc powinno być ok. A z 3d to World od tanks jest w Pythonie napisane także nieźle.I widzę też python taki bardziej na czasie jest to chyba bardziej rozwojowo się pythona uczyć ? No i takie główne różnice jakbyście mogli wypisac

0
Virtario Yxalag napisał(a):

A z 3d to World od tanks jest w Pythonie napisane także nieźle.

WoT jest, o ile mi wiadomo, napisany w ActionScript.

1

Ja obczajałem trochę Ruby po Pythonie i Ruby wydał mi się jakiś taki dziki... Python ma mniej zawiłą składnię.

A do nieprzeklętych gier to wybór jest prosty. Jeśli chcesz w C++, to Unreal. Albo poduczysz się C# robiąc w Unity 3D.

0

Jeśli chodzi o gry to c++ i c#,są bezkonkurencyjni jeśli chodzi o gry

0

Odpuscmy sobie te gry ;p najbardziej mi chodzi o takie ogólne porównanie tych języków, co najważniejsze.

1

Napisz po jednym projekcie w obu językach i sam zdecyduj, który Ci bardziej leży.

0

No okej spróbuję a gdzie mogę przeczytać o plusach i minusach tych języków względem siebie ?

0

Jak na każdym forum zalecane, korzystanie z wyszukiwarki jest wskazane! (przed zadaniem pytania)

https://4programmers.net/Search?q=python+vs+ruby

0

Ok dzięki :)

0

Python jest bardziej uniwersalny. Ruby to glownie RoR

0

Tak jak kolega wyżej. Python ma szerokie spektrum zastosowań, zaś Ruby to głownie freamwork webowy Ruby on Rails. Polecam fajne porównanie:
https://learn.onemonth.com/ruby-vs-python/

1

Trochę nieaktualne z tymi railsami, co raz wiecej projektów sie robi w Sinatrze. Dalej mniejszość, ale zanim sie op nauczy to różnie moze byc.

0

No i pythona używa więcej ludzi, prawda ? O ile wieksza w przybliżeniu jest liczba użytkowników pythona w porównaniu do rubyego ? I jak się ma rozwój oraz obecna tendencja wzrostowa liczby użytkowników obu jezykow ?

0
Virtario Yxalag napisał(a):

No i pythona używa więcej ludzi, prawda ? O ile wieksza w przybliżeniu jest liczba użytkowników pythona w porównaniu do rubyego ? I jak się ma rozwój oraz obecna tendencja wzrostowa liczby użytkowników obu jezykow ?

Czy Ty z drzewa spadłeś? Uważasz, że ktoś z Nas prowadzi statystyki, zestawienia i analizy wykorzystania języków programowania?

Jeśli nie znajdziesz tych danych w Internecie, to od nas tym bardziej ich nie uzyskasz...

1

Warto zwrócić uwagę na utrzymanie projektów bo tu jest ogromna różnica.

W przypadku ruby zapada więcej zmian, jest więcej chaosu i ta spontaniczna praktyka przekłada się również na ruby on rails. Jest wiele różnych wersji języka pod różne wersje frameworka, a sam framework mocno się zmienia z wersji na wersję. Te zmiany to utrapienie na produkcji. Dlatego o ile Ruby + RoR super sprawdzają się w trakcie developmentu (zwłaszcza, gdy jesteś zorientowany na jedną wersję języka i frameworka) to raczej z utrzymaniem na produkcji (bo trzeba nadrabiać to co było kiedyś) i przez to jest już o wiele gorzej.

Natomiast Python + Django to pełna kulturka. Nim coś zostanie wprowadzone bądź usunięte to takie rzeczy trwają, człowiek ma czas się do tych zmian przystosować. Na przestrzeni ostatnich 3 lat może 20-30h musiałem łącznie przeznaczyć, by być na bieżąco z django i pythonem.

Taka ciekawostka, z dwa lata temu to nawet JetBrains dawał sporą promocję na pycharma, bo django okazał się jednym z najstabilniejszych projektów ;)

0

Nie musiales odpisywac w taki niemily sposob... To było tylko pytanie. No ok póki co ukończyłem cały taki niewielki kurs rubyego i jestemcw połowie kursu pythona z tego samego serwisu. Ogólnie póki co nie widzę większych różnic między tymi językami ale to pewnie normalne na takim poziomie i jakies różnice zacznę zauważać później, jak na razie obydwa mi się podobają także przyjemnie mi się w to zagłębia no i to pierwsze języki interpretowane jakich się uczę także dla mnie fajne doświadczenie. Dopiero jak nauczę się wystarczająco dużo to dopiero pomyślę za co się zabrać i wybiorę odpowiedni język, na razie skłaniam sie mocno w stronę pythona bo ten ruby jest właśnie mocno skierowany w stronę tego webu a python widzę do różnych rzeczy się dobrze nadaje. Ale poznam oba, na pewno nie zaszkodzi. Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi, pomogły i dużo się dowiedziałem :) Tylko jeszcze jakby ktoś wiedział coś wlasnie na temat moich ostatnich pytań o wielkość społeczności, o to jak ma się rozwój obydwu języków czy coś na podobny temat to jeszcze tego chętnie bym się dowiedział i jeśli ktoś z Was mógłby na ten temat jeszcze coś powiedzieć to super a jak nie to trudno, dużo mi już odpowiedzieliscie i pomoc liście. Dziękuję serdecznie jeszcze raz koledzy :)

0

A jeszcze jedna sprawa... Bo tu kolega wyżej wspomniał o jakimś komercyjnym ide a ja chce uzywac wolnego/darmowego oprogramowania. Np programujac w C używałem edytora Emacs, kompilatora Gcc, debugera Gnu gdb i to wszystko. Teraz do pythona jako edytora też chce uzywac Emacsa albo ewentualnie Vima, interpretatora tego głównego chyba CPython, jak będę chciał skompilowac to czytałem ze kompilatory też są to też jakiegoś darmowego i czegoś darmowego do debugowania. I takie dwa pytania.

1.Używając wolnego i darmowego oprogramowania do pythona nie będę miał trudniej programować ? Nie będę jakoś w tyle porównując niż bym używał programów komercyjnych ?

2.Patrząc na mój zestaw do C, czyli: emacs/vim, Gcc, gnudbg. To jaką alternatywę dla pythona byście polecieli żeby to środowisko jak najbardziej zbliżone było ?

0
Smutny Wąż napisał(a):

Trochę nieaktualne z tymi railsami, co raz wiecej projektów sie robi w Sinatrze. Dalej mniejszość, ale zanim sie op nauczy to różnie moze byc.

O co chodziło z tym "zanim się op nauczy" ? Nie zrozumiałem.

Ps. Przepraszam za trzy posty pod sobą, tak mi sie napisalo jakoś, ale każdy dosyć długi i o czymś innym to myślę ze nie ma takiego błędu ;p

0

Ja do Pythona używałem na początku głównie Geany, mało wodotrysków, ale mało też pożytecznych rzeczy - np. code completion.
PyCharm ma wersję community, więc nie potrzebujesz koniecznie za to płacić.

0
nohtyp napisał(a):

Warto zwrócić uwagę na utrzymanie projektów bo tu jest ogromna różnica.

W przypadku ruby zapada więcej zmian, jest więcej chaosu i ta spontaniczna praktyka przekłada się również na ruby on rails. Jest wiele różnych wersji języka pod różne wersje frameworka, a sam framework mocno się zmienia z wersji na wersję. Te zmiany to utrapienie na produkcji. Dlatego o ile Ruby + RoR super sprawdzają się w trakcie developmentu (zwłaszcza, gdy jesteś zorientowany na jedną wersję języka i frameworka) to raczej z utrzymaniem na produkcji (bo trzeba nadrabiać to co było kiedyś) i przez to jest już o wiele gorzej.

Natomiast Python + Django to pełna kulturka. Nim coś zostanie wprowadzone bądź usunięte to takie rzeczy trwają, człowiek ma czas się do tych zmian przystosować. Na przestrzeni ostatnich 3 lat może 20-30h musiałem łącznie przeznaczyć, by być na bieżąco z django i pythonem.

Que? Ruby w całej swojej historii miał bardzo mało zmian, które łamały kompatybilność wsteczną, IIRC 1.9.3 było taką "największą" zmianą. Co do Pythona to mam pytanie? Używać Pythona 3 czy 2? Czemu cały czas jest multum bibliotek nie wspierających Pythona 3? RoR dopiero niedawno zerwał kompatybilność ze starszymi wersjami języka, ale IMHO kompatybilność w tej mierze jest zdecydowanie szersza niż "jedna wersja języka == jedna wersja RoRa", skąd w ogóle masz takie rewelacje?

1

Z tego co wiem Python3 poszedł w inną stronę niż python2. Gruntowna zmiana to wprowadzenie innego pojęcia rozumienia zmiennej jako bit. Wprowadzono nie kod ASCII a UNICODE dla napisów. Te zmiany są na dobre, jednak twórca pythona przeliczył się ile taka zmiana może narobić problemu. Nie był świadom że tyle jest różnego rodzaju kodu na świecie w Python 2. Na stan obecny większość bibliotek została ogarnięta i przystosowana do Pythona 3.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1