Jak rozpocząć naukę wordpress?

0

Cześć. Nie do końca wiem, jak sprecyzować pytanie, ponieważ nie jestem w temacie i nie miałem wcześniej za wiele wspólnego z programowaniem. Chciałbym rozpocząć od zera naukę czegoś, co pozwoli mi budować strony na bazie wordpress. Po wstępnym researchu wiem, że należy użyć xampp i zainstalować wp. Docelowo chciałbym budować własne strony. Będę wdzięczny jak ktoś wypowie się, na co zwrócić uwagę oraz może polecił jakieś źródła, z których warto czerpać wiedzę dla początkującego. Proszę również o jakieś sugestie które nakierują mnie (jakie języki itd.)

0

Skoro nie miales wczesniej stycznosci z programowaniem to zadam mysle wazne pytanie: dlaczego WordPress?

0
stivens napisał(a):

Skoro nie miales wczesniej stycznosci z programowaniem to zadam mysle wazne pytanie: dlaczego WordPress?

Kiedyś coś robiłem w html, ale raczej podstawy jak wstawianie obrazków etc. nigdy nie stworzyłem jakiejś prawdziwej strony. Nie jestem na bieżąco z obecnymi trendami ale gdzieś mi się obiło z rozmów ze znajomymi, że teraz się robi na wp a chciałbym się zacząć rozwijać w temacie tworzenia stron etc.

1

Zacznij od samego frontendu + PHP a nie odr azu WP. Albo najlepiej Python na backendzie zamiast PHP

2

jak chcesz na szybko to xampp+WP jest ok, tutków w necie od groma, potem może jakiś bootstrap+php, raczej nie ma sensu poświęcać zbyt wiele czasu css, bo widok zrobisz w czymkolwiek obecnie

0
czysteskarpety napisał(a):

jak chcesz na szybko to xampp+WP jest ok, tutków w necie od groma, potem może jakiś bootstrap+php, raczej nie ma sensu poświęcać zbyt wiele czasu css, bo widok zrobisz w czymkolwiek obecnie

to lepiej teraz przerobić jakiś kurs php jak ten? link i do tego html, czy jest coś nowszego?

1

możesz na początek
http://pl.phptherightway.com

0
czysteskarpety napisał(a):

możesz na początek
http://pl.phptherightway.com

dziękuję! :) Rozwiej jeszcze moje wątpliwości w temacie html. Lepiej jest najpierw przerobić html czy można od razu brać się za php?

1

W htmlu w zasadzie nie ma czego sie uczyc. To po prostu trzeba znac. Podstawy zalapiesz przegladajac jakies poradniki ale konkretne znaczniki utrwalisz sobie dopiero kiedy w praktyce zaczniesz z nich korzystac. Wazne zeby wiedziec co mniej wiecej jest dostepne zeby pozniej sobie to znalezc, zaimplementowac i utrwalic

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1