Jak pokazać postęp zapisu do bazy

2018-06-08 23:33

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 13 godzin temu

0

Chcialbym pokazać postęp zapisu danych do bazy. Aplikacja Windows Forms. Załóżmy ze uzytkownik wstawił w aplikacji jakieś dane 100 osób. Klika Zapisz i teraz chciałbym zrobić okienko w którym będą się wyświetlać po kolei informację o udanym zapisie dla każdej osoby,
Jak to można zrobić, czy walić do bazy jeden po drugim 100 insertów i po każdym jednym insercie wrzucać w to okienko że zapis osoby Jan Kowalski zakończony sukcesem? Czy jakoś inaczej to mozna osiągnąć?

Pozostało 580 znaków

2018-06-08 23:40

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 10 godzin temu

0

Wydaje mi się, że tak jest najłatwiej.

Basically you have to do the progress bar yourself. Knowing true progress can be diffucult, and this is why many times you will see progress bars that do not appear linear; it is difficult to know what the progress really is. Wish that there was a feedback on SQL calls that would give progress.

edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2018-06-08 23:46

Pozostało 580 znaków

2018-06-09 00:03

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 minut temu

0

Po prostu wykonaj 100 zapytań i po każdym pokaż info ;)

Wiem, to bardzo nieoptymalne, ale raczej będzie działać.

edytowany 3x, ostatnio: Spine, 2018-06-09 00:06

Pozostało 580 znaków

2018-06-09 02:17
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 33 minuty temu

Lokalizacja: Wrocław

1

Ale Ty to chcesz na jakimś 286 odpalać, żeby ktoś w ogóle miał szanse zobaczyć ten pasek postępu?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2018-06-09 08:42

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 13 godzin temu

0

Może źle się wyraziłem :), nie chce żadnego paska postępu, tylko okienko w którym po dodaniu każdego rekordu do bazy, będzie informacja np
-jan kowalski został pomyślnie dodany
-anna nowak została pomyślnie dodana
-jon doe nie został pomyślnie dodany
itd
.

edytowany 2x, ostatnio: goodfather, 2018-06-09 08:45

Pozostało 580 znaków

2018-06-09 15:42
Moderator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 33 minuty temu

Lokalizacja: Wrocław

1

No ok, czyli taki log operacji w okienku. Tylko pamiętaj, że 100 insertów w oddzielnych transakcjach będzie trwało dłużej niż jedna transakcja z setką insertów.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2018-06-09 16:47

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

Lokalizacja: Warszawa

0

No wlasnie nie za bardzo czaje po co robić 100 razy po 1 insercie jak można zamiast tego zrobić naraz 100 insertów? :)


Nie pomagam przez PM. Pytania zadaje się na forum.

Pozostało 580 znaków

2018-06-09 17:32

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 minut temu

0

Może, żeby się dowiedzieć co jest nie tak?
Jak baza nie przyjmie jednego gostka z zapytania, bo ma np. jakieś pole unique, które już jest w tabeli, to całe zapytanie nie przejdzie.
Jak lecisz po jednym rekordzie to przynajmniej zostaną dodane poprawne wpisy, a o niepoprawnych się dowiesz.

edytowany 3x, ostatnio: Spine, 2018-06-09 17:34
To jedyny sensowny powód - scibi92 2018-06-09 18:49
Dziękuję :) - Spine 2018-06-09 21:44

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0