Wątek przeniesiony 2018-06-04 12:52 z C/C++ przez ŁF.

Błąd "nullptr" – jak go naprawić?

0

Witam mam problem, a mianowicie w tym fragmencie kodu wywala mi następujący błąd:
"Unhandled exception thrown: read access violation.
l was nullptr."

Fragment kodu, w którym wywala błąd:

Pozycja* mini(Lista l)
{
	Pozycja *min = NULL;
	min = &(l->pozycja);
	while (l->nastepny != NULL)
	{
		if ((min->srodki) > ((l->nastepny->pozycja.srodki)))
			min = &(l->nastepny->pozycja);
		l = l->nastepny;

	}
	return(min);

}
0

jako parametr do tej funkcji podaje nulla
podaje liste, ale pozycja jest nullem

itd itp ;)

0
fasadin napisał(a):

jako parametr do tej funkcji podaje nulla
podaje liste, ale pozycja jest nullem

itd itp ;)

Wybacz, ale nie rozumiem moglbys jaśniej?

0

co sie stanie gdy do funkcji przekaze nulla?
Co sie stanie gdy obiekt jakis bedzie, ale jego wlasciwosci beda Nullami?
uzywales debuggera wczesniej?

0
fasadin napisał(a):

co sie stanie gdy do funkcji przekaze nulla?
Co sie stanie gdy obiekt jakis bedzie, ale jego wlasciwosci beda Nullami?
uzywales debuggera wczesniej?

nie wiem dlaczego, ale kompletnie nie mam pojecia jak to poprawic

0

to sprawdz pod debuggerem co sie stanie i wtedy zrozumiesz swój własny kod :) Wtedy dla swojego przypadku znajdziesz błąd szybciej.

Dzięki tej metodzie, nie bedziesz potrzebował pomocy z takimi drobnostkami :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1