Co dalej po HTML, CSS?

0

Witam, piszę już swobodnie stronki za pomocą html, css. Przesiedziałem pisząc kod wiele wiele godzin i raczej już nic mnie tutaj chyba nie zaskoczy. Jakie mam teraz opcje do wyboru co proponujecie w jakim kierunku iść dalej ? Javascript ? PHP ? Czy iść dalej do końca w Frond-End czy poznawać już powoli Back-End bo w przyszłości raczej chciałbym być Full-stack.

1

Według mnie JavaScript to jedyny słuszny wybór na tym etapie nauki. Bez JS Twoje strony będą bardzo statyczne i nie wyślesz do serwera niczego poza formularzami i danymi umieszczonymi w linkach. Jak poznasz podstawy JS, to dopiero wtedy będziesz miał trochę więcej opcji do wyboru, żeby zachować spójność w nauce.

0

Z jakich franeworkow korzystałeś?

0

Nie wchodziłem jeszcze we frameworki ale wiem że chyba Bootstrap jest najprzystępniejszy. To co przed Javascriptem jakiś bootstrap ?

0

Nawet nie wiesz w co się pakujesz . Skoro już umiesz ten html i css to teraz się dopiero zacznie . Najpierw JS a potem PHP tylko uważaj bo to zajmie ci mnóstwo czasu . Musisz być na to gotowy.

0

Zdaje sobie sprawe że nie będzie do trwało miesiąc czy dwa ale wszystkiego sie da nauczyc.

0

jedź dalej z js i php w zależności od potrzeb, nie ucz się na pamięć, tylko rób konkretne rzeczy

1

https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap

Nie jest to jakiś wyznacznik że tak masz iść i koniec, ale moim zdaniem pomaga, chociaż żeby zerknąć i połapać słowa kluczowe/technologie, które potem warto pogooglać

0

A czy warto uczyć się pracy z bootstrapem ? słyszałem że to ułatwia ale ogranicza. Nie wiem może źle słyszałem. Czy najpierw uczyć się js`a czy pracy z użyciem bootstrapa na html, css.

0

Moim zdaniem wyszlifuj CSS i HTMLa poznanie chociaż jednego frameworks pokazuje że jesteś w stanie pracować nawet z innym

Później JavaScript (es6)
Później wróć z pytaniem. Za ten czas może się dużo zmienić

0

Czyli twoim zdaniem nie brać sie za javascript na razie a nauczyć się pracy z bootstrapem ?

0

Przejrzenie bootstrap jako ciekawostki zajmie Ci miesiac i po tym okresie bym sobie go darowal. Jezeli biegle wladasz html i css. Ruszylbym natomiast z ES lub TS, a do tego zestawu dorzucil po jakims czasie Angular, React lub Vue.
Nie ma lepszego. Angular bardziej corpo i srednie firmy, React i Vue male i srednie firmy.
Marnowanie czasu na uzeranie sie z bootstrapem to moim zdaniem kiepska decyzja gdy masz wiele fajniejszych opcji.

Piszesz, ze full-stack. Jesli spodoba Ci sie JS to mozesz brac sie za NodeJS. Uczenie sie kolejnego jezyka po JS jest malo wydajne, a tak masz zestaw narzedzi w jednym jezyku i mozesz smialo budowac front np. w Angularze i back-end w NodeJS.
Jesli jednak Ci nie przypasuje to zawsze mozesz poszukac innego jezyka na back-end i niekoniecznie musi to byc PHP. Wszak jest tyle fajniejszych rozwiazan w 2018 roku, ze szkoda marnowac zycie na te 'niefajne'.

0

"Przejrzenie bootstrap jako ciekawostki zajmie Ci miesiac" - myślę, że weekend wystarczy bo czego tu się uczyć. Polecam JS gdyż wszystko na nim bazuje. Oczywiscie nie chodzi tu o osiągnięcie poziomu seniora, ale o ogólne poznanie języka (bo html i css to raczej nie programowanie)

0

do html i css, potrzebny Ci jeszcze jako podstawa js, typescript i dalej angular i już masz stanowisko frontend developera. Można jeszcze iść w reacta ale przyznam, żę angular mi się bardziej podoba.

0

teraz tylko js ts es6 jqueery react angular babel webpack gulp grunt observable promisy async-await karma jasmine

1

jedno jest pewne, bez języka backendowego pełnej strony nie zrobisz

0

co proponujecie w jakim kierunku iść dalej ? Javascript ?

Tak, po HTML i CSS naturalnym wyborem jest JavaScript, za pomocą którego możesz manipulować poprzednimi dwoma, oraz dodawać do nich logikę.

Czy iść dalej do końca w Frond-End czy poznawać już powoli Back-End bo w przyszłości raczej chciałbym być Full-stack.

Jeśli zaczynasz od frontendu i chcesz iść również backend, to naturalnym wyborem będzie Node, ponieważ opiera się na JavaScripcie.

0

Teraz JS, to oczywiste, ale potem miej litość nad sobą i nie pakuj się w PHP... Zainteresuj się Pythonem i czymś na nim opartym (Django/Flask/Bottle).

0
koszalek-opalek napisał(a):

Zainteresuj się Pythonem i czymś na nim opartym (Django/Flask/Bottle).

to chyba, że mu potem robotę załatwisz, bo ofert jak na lekarstwo, szczególnie dla juniora :)

1
czysteskarpety napisał(a):
koszalek-opalek napisał(a):

Zainteresuj się Pythonem i czymś na nim opartym (Django/Flask/Bottle).

to chyba, że mu potem robotę załatwisz, bo ofert jak na lekarstwo, szczególnie dla juniora :)

Na miejscu ciężko fakt. Ale zdalnie pełno pracy w Pythonie. Wystarczy angielski B2+ i można się nie ruszać z piwnicy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1