Pierwsza i ostatnia strona internetowa w życiu

0

Nie mam o programowaniu praktycznie żadnego pojęcia, ale mam jakąś taką wewnętrzną ochotę w sobie żeby sprawdzić z czym to się je i napisać dla siebie jakąś bezużyteczną mało interaktywną stronę internetową.

Byłaby to strona internetowa na której w bazie danych byłoby kilkanaście filmów. Każdy film miałby więc w bazie swój obrazek, opis, itd. Bazę mógłbym łatwo rozszerzać.

Użytkownik strony w zasadzie mógłby tylko założyć konto lub zalogować się i przeglądać filmy z bazy danych wraz z ich obrazkami/opisami. Zalogowany użytkownik mógłby jeszcze zmienić hasło, wylogować się, dodawać filmy do Ulubionych, przeglądać listę Ulubionych, oceniać filmy (oraz zapamiętywać co jest w Ulubionych i oceny filmów). Chciałbym aby była to strona łatwo rozszerzalna o przeróżne dodatkowe featury.

No więc jest to zapewne dla Was prosta rzecz, dla mnie czarna magia. Wiem, że potrzebować będę HTML, CSS i ewentualnie JavaScript. Framework do JavaScripta raczej nie byłby potrzebny. Natomiast jaki rodzaj bazy danych wybrać - czyżby MySQL? Oraz co do backendu: zastanawiałem się między PHP lub Pythonem.

Zależy mi tylko i wyłącznie na tym, żeby wyżej wymieniony "projekt" móc wykonać jak najłatwiej i najszybciej. Programowanie to nie moja działka i w zasadzie mnie to nie obchodzi, po prostu chcę spróbować to zrealizować.

Nie chcę przerabiać żadnych kursów lub tutoriali, które mnie małymi kroczkami do mojego celu doprowadziłyby. Wolałbym od razu zacząć pisać tę stronę metodą prób i błędów wraz z pomocą Pana Googla (zapewne bardzo częstą), mimo że nawet nie wiem jeszcze z której strony to chwycić.

Na googlach "jaki backend język?" z tego co widziałem ludzie pytają najczęściej pod robienie kariery jako programista, zarobki, czy język się rozwija i będzie dobry w przyszłości i innego tego typu rzeczy -- co mnie w ogóle nie dotyczy. Mnie obchodzi tylko ta strona i nic więcej po tym. :)

Mógłby ktoś życzliwie polecić jaka baza danych i jaki backend język? :) Dziękuję i miłego dnia.

0

Z takim podejściem najlepszy będzie php a baza mysql. A teraz googlaj i pisz swoją stronkę.Powodzenia

0

HTML + CSS . NIe baw się w js jak nie chcesz w to brnąć bo zabiera zbyt wiele czasu . Do tego PHP i MySQL . Na youtube znajdziesz tysiące takich połączeń i na pewno dzasz rade coś skopiować.

4
Skrrru napisał(a):

@c0mrade777 Dlaczego miałoby to być bez sensu? Z jakim podejściem... że z złym?

Nie mam pojęcia o chirurgii ale moja babcia potrzebuje operacji a ja mam taką wewnętrzną ochotę w sobie żeby sprawdzić z czy to się je i operować babcię żeby wyzdrowiała.

Byłaby to taka prosta operacja kilka prostych cięć później jako tako pozszywać.

Trzeba by było to i tamto wyciąć odpowiednio całą aparaturę przygotować może tam jakiegoś znajomego do pomocy wziąć co tam kiedyś w aptece pracował. Chciałbym aby była to operacja którą można by było ewentualnie powtórzyć i jeszcze coś tam pozmieniać jak nie wyjdzie.

Jest to dla mnie czarna magia ale wiem, że tam się używa skalpela nożyczek operacyjnych i ewentualnie igły jak trzeba bedzie zszyć. Jeżeli chodzi o znieczulenie to raczej nie będzie potrzebne. Natomiast jaki rozmiar nożyczek wybrać - czyżby 150mm? Oraz co do celu operacji: zastanawiam się między Operacją radykalną a Operacją palitywną.

Zależy mi tylko i wyłącznie na tym, żeby wyżej wymieniony "projekt" móc wykonać jak najłatwiej i najszybciej.
Chirurgia to nie moja działka i w zasadzie mnie to nie obchodzi, po prostu trochę szkoda mi babci.

Nie chcę przerabiać żadnych wykładów lub książek, które mnie małymi kroczkami do mojego celu doprowadziłyby. Wolałbym od razu zacząć operować babcię metodą prób i błędów wraz z pomocą Pana Googla (zapewne bardzo częstą), mimo że nawet nie wiem jeszcze z której strny to chwycić.

Na googlach "jak przeprowadzić operację" z tego co widziałem ludzie pytają najczęściej pod pracę jako chirurg, studia, czy nauka medycyny rozwija i będzie ważna w przyszłości i innego tego typu rzeczy -- co mnie w ogóle nie dotyczy. Mnie obchodzi tylko ta żeby załatwić tę operację babci i nic więcej o tym. :)

Mógłby ktoś życzliwie polecić jakie te nożyczki i skalpel? :) Dziękuję i miłego dnia.

2

Programiści to jednak trudni ludzie.

1

POdsumowując zamieżasz spędzić pare miesięcy życia ucząc się html css php i mysql aby nigdy więcej już tego nie użyć . To troche jak nauka łaciny na studiach prawniczych . BEZSENSU

1

Nie wiem o co Wam chodzi. Chłopak chce sobie napisać stronkę, z czystej ciekawości, żeby zobaczyć z czym się zmagamy na co dzien, a Wy, nie wiedzieć czemu macie z tym problem.

Kilka uwag ode mnie:

To co stworzysz to będzie kupa błota.

Raczej nie będzie to łatwo rozszerzalne, a czas przeznaczony na dodawanie nowych ficzerów będzie rósł wykładniczo.

Jako backendu użyj PHP. Najlepszym frameworkiem będzie laravel, bo tam masz logowanie out of the box.

Na YT masz sporo tutoriali jak postawic jakas prosta stronkę z logowaniem i edycja czegoś tam. Warto, żebyś chociaż jeden ogarnął, bo inaczej będziesz jak dziecko we mgle.

Baza danych to w sumie obojętnie. Może być nawet sqlite. Na Twoje szczęście wybrałeś oklepany temat, więc w internecie powinieneś znaleźć sporo gotowych schematów baz danych, żebyś nie musiał za dużo myśleć nad relacjami, normalizacja itp.

JS sobie odpuść, bo nie jest konieczny do stworzenia takiej minimalnej stronki. Wystarczy CSS i jakia framework typu bootstrap, który w zasadzie spowoduje, że nie będziesz musiał własnego CSS pisać.

Całość podziel sobie na małe zadanka. Wysznacz sobie kluczowy ficzer swojej aplikacji i na początek zrób jego działająca wersje. Czyli nie od razu listę filmów z obrazkami, które zalogowany user sam dodaje i jeszcze może kliknąć serduszko, żeby dodać do ulubionych. Najpierw zrób listę filmów, która sobie leci z bazy, bez możliwości filtrowania, po prostu wyświetlasz listę filmów z bazy. Później dodajesz możliwość otworzenia szczegółów filmu. Później jakieś kategorię. Później możliwość dodawania edycji... Itd itd.

Generalnie każde, nawet najtrudniejsze zadanie można tak zgranulować, że dasz radę to wygooglac i skopiować
rozwiazanie. Dziel i zwyciężaj.

No, to chyba tyle. Powodzenia ;)

1

@NikolaPolov: On nie chce się nauczyć, on chce napisać i zapomnieć, że to "zrobił"...

1

@Marcin.Miga: W życiu staram się kierować logiką a tutaj nie dostrzegam niczego co miałoby sens :) . Nie wiem nawet czemu zdecydowałem się udzielić w tym wątku :) No cóż miłego dnia życze wszystkim czytającym.

1
Desu napisał(a):

Nie wiem o co Wam chodzi. Chłopak chce sobie napisać stronkę, z czystej ciekawości, żeby zobaczyć z czym się zmagamy na co dzien, a Wy, nie wiedzieć czemu macie z tym problem.

Ludzie chcący się uczyć z wszelkich możliwych źródeł i mający więcej niż słomiany zapał bardzo często się poddają a z takim podejściem jaki może być efekt.

Zależy mi tylko i wyłącznie na tym, żeby wyżej wymieniony "projekt" móc wykonać jak najłatwiej i najszybciej. Programowanie to nie moja działka i w zasadzie mnie to nie obchodzi, po prostu chcę spróbować to zrealizować.

Nie chcę przerabiać żadnych kursów lub tutoriali, które mnie małymi kroczkami do mojego celu doprowadziłyby.

3

Dla takich osób jest wordpress, tworzysz wpisy z kategorii film, dodajesz obrazek wyróżniający, osoby logowane mają najniższe uprawnienia tylko do odczytu, zabezpieczasz panel logowania i tyle, a resztę zaoszczędzonego czasu poświęć na optymalizację.

0
Pijany Szefc napisał(a):

Z takim podejściem najlepszy będzie php a baza mysql. A teraz googlaj i pisz swoją stronkę.Powodzenia

Nie wiem po co taka dyskusja. W poście Pijany Szefc są odpowiednio wskazane "narzędzia" i teraz już tylko google i do przodu. Odnośnie samego tematu, "napisać i zapomnieć". Czyli co? Projekt na informatykę do zaliczenia masz?

1

Jeśli chodzi o łatwą bazę danych dla początkującego - Firebase od Google. Masz edytorek i tam sobie tworzysz bazkę (klikasz, dodajesz pola), możesz się łaczyć przez do niej (z przeglądarki nawet, w JavaScript), możesz z automatu dodać konta użytkownika, hasła itp. To pozwoli ci w ogóle wyeliminować potrzebę backendu.

Łączysz to z HTML/CSS (plus Bootstrap, gdzie masz zestaw widżetów) / JavaScript (i jakaś biblioteka typu jQuery do łatwego manipulowania elementami) i masz łatwy, szybki zestawik dla początkującego.

1

Przecież od razu widać, że chodzi o jakiś projekt na zaliczenie. Ale z was naiwniaki ;P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1