Otwieranie pliku *.db - visual studio

0

Witajcie,
jestem laikiem jeśli chodzi o programowanie. Co nie co kojarzę, no ale nie w tym rzecz.

Chciałbym wykonać modyfikację do gry (handball challenge 14). W związku z tym, że bardzo mało ludzi gra w tego typu gry, liczba osób zajmująca się modami również jest ograniczona. W związku z tym postanowiłem sam wykonać sobie modyfikacje, która umili mi grę.

Wykonałem już sporą liczbę potrzebnych tekstur, jednak mam spory problem z dobraniem się do bazy zawodników. Podejrzewam, który plik może zawierać te dane tylko nie mam pomysłu na to jak go otworzyć. Posiadam program visual studio, w którym próbowałem go otworzyć, ale poza kodem typu D7 E0 87 E1 F6 EA 5A 60 ... (screen w załączniku) nic ciekawego się nie otwiera. W innym z plików znalazłem informację: encoding="iso-8859-15", jednak nie jestem pewny, czy to odnosi się również do bazy danych, którą chcę otworzyć.

Macie jakieś pomysły jak spróbować się dostać do takiej bazy? A może myślicie, że ten plik nie zawiera danych zawodników?

Zrzut ekranu (1).png

0

Bawiłem się już wieloma tego typu programami i nie dało rezultatu. Dopiero w visual studio jakoś normalniej to wygląda, ale nic mi to nie mówi

0

Wszelkie nietekstowe pliki otwiera się w hex-edytorach lub innych narzędziach przeznaczonych dla konkretnych formatów. Trzeba było najpierw od nich zacząć. IDE wyświetla zawartość tego pliku właśnie w postaci mapki heksadecymalnej, co ułatwia modyfikacje.

Bierz pod uwagę, że ten plik może nie zawierać danych zawodników. A nawet jeśli zawiera, to ciągi znaków mogą być szyfrowane, co solidnie komplikuje sprawę.

0

Jeśli to jest ta gra https://steamdb.info/depot/283491/
to @furious programming ma racje z szyfrowaniem. W folderze DataBase masz pliki
DecryptDB.cmd
EncryptDB.cmd
NG_HC.db

0

@szydlak: Jest to nowsza wersja gry, którą podałeś. W folderze są tylko dwa pliki:

  • NG_HC.db
  • NG_HC_STAT.db

Jednak wiele plików pokrywa się w obu wersjach.

Jako, że nie do końca znam się na tym, to może coś pomogą pliki typu:

  • SQLiteEncrypt.dll
  • libmysql.dll
  • sqlite3.dll

Co myślicie?

1

Jeżeli to jest plik .db, a w folderze masz sqlite3.dll, to można domniemywać, że ten plik to baza danych SQLite. Możesz spróbować ją otworzyć za pomocą DB Browser for SQLite: http://sqlitebrowser.org/.

Niestety, SQLiteEncrypt (oraz początek twojego pliku, który nie wygląda jak początek pliku bazy SQLite) wskazuje na to, że baza jest zaszyfrowana. W sumie plik "decryptdb.cmd" z jej poprzedniej wersji też by na to wskazywał.

0
Ktos napisał(a):

W sumie plik "decryptdb.cmd" z jej poprzedniej wersji też by na to wskazywał.

Czy ten plik mógłby jakoś pomóc w odszyfrowaniu/odkodowaniu/odczytaniu pliku?

0

DBfy mozesz otworzyc w OpenOffice i zapisac jako CSV. A z CSV mozna juz dzialac wszedzie.

0

@qblacksheep: można spróbować, jednak pliki z rozszerzeniem .db wcale nie muszą zawierać danych zgodnych z jakimś konkretnym formatem. Rozszerzenie to jest popularne, można nawet powiedzieć, że uniwersalne – podobnie jak .dat – stąd pewności nigdy nie ma.

0
furious programming napisał(a):

@qblacksheep: można spróbować, jednak pliki z rozszerzeniem .db wcale nie muszą zawierać danych zgodnych z jakimś konkretnym formatem. Rozszerzenie to jest popularne, można nawet powiedzieć, że uniwersalne – podobnie jak .dat – stąd pewności nigdy nie ma.

Rzeczywiscie, moj blad, nie doczytalem. Myslalem, ze chodzi o bazodanowy pik 'DBF'.

0

Czyli, raczej nic nie zdziałam...

0

Najpewniej nic, jednak nikt nie mówił, że modowanie gier nieprzystosowanych do modów jest proste. Pewnie szybciej było by stworzyć taką grę od podstaw, niż próbować przerobić bieżącą.

0
Brunatny Kret napisał(a):

Czyli, raczej nic nie zdziałam...

A próbowałeś użyć tych EncryptDB.cmd/DecryptDB.cmd ze starszej wersji na plikach nowszej wersji? A nuż się uda...

0
tajny_agent napisał(a):
Brunatny Kret napisał(a):

Czyli, raczej nic nie zdziałam...

A próbowałeś użyć tych EncryptDB.cmd/DecryptDB.cmd ze starszej wersji na plikach nowszej wersji? A nuż się uda...

Tylko w jaki sposób miałbym ich użyć? Na chwilę obecną nie mam tej gry zainstalowanej, ale gdzieś ją miałem, dlatego gdyby ktoś powiedział jak się za to zabrać to było by to dla mnie sporym uproszczeniem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1