Wątek przeniesiony 2018-05-04 10:26 z Java przez ŁF.

Zadanie z tablic – losowanie liczb i ich dodawanie lub mnożenie

0

witam
Mam problem z zadaniem o następującej treści:

Pobierz w sposób losowy 4 wartości liczbowe całkowite zapisz je w tablicy o wymiarach 2x2 a następnie za pomocą instrukcji wyboru elementy z tablicy dodaj do siebie lub pomnóż przez siebie. Wynik wyświetl na ekranie.

Liczę na pomoc, z góry dziękuje :)

0

A co już masz?

0

No i co juz masz napisane?

0

W sumie tak się zakręciłam z tym zadaniem że nie wiem jak z tego wybrnąć i co dalej

tab = new int[2][2];
        for(int i=0; i<tab.length; i++){
            for(int j=0; j<tab.length; j++)
1

W sumie to nie masz tutaj nic.
Zacznijmy od tego, że trzeba to zrobić losowymi wartościami. Twoja tablica to:

tab = new int[2][2];

Teraz za pomocą for będziesz musiała uzupełnić elementy losowymi wartościami. Możesz to zrobić między innymi korzystając z:

tab[i][tab[i].length - 1] = (int)(Math.random()*10);

Następnie to co musisz zrobić to za pomocą for przelecieć po elementach tablicy i pomnożyć je.

0

A instrukcje warunkową (switch )?
Może ktoś by był na tyle miły i rozpisał całość ?:)

0
lilianna97 napisał(a):

A instrukcje warunkową (switch )?
Może ktoś by był na tyle miły i rozpisał całość ?:)

Przecież @panryz Ci już rozpisał krok po kroku co trzeba zrobić. Nikt Ci tu gotowca nie da.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1