C++ a tworzenie stron

0

Cześć,

Od 1.5 roku uczę się języka C++, w tym znam już OOP. Na tą chwilę interesuje się także tworzeniem stron internetowych, a dokładniej uczę się podstaw html/css/js i proste strony już umiem napisać od zera.
Szukam stażu w Warszawie jako programista C++, ale nie mogę nic takiego znaleźć, ba wątpię, abym kiedykolwiek znalazł bo można powiedzieć, że C++ już został zastąpiony przez Javę - "A jak u Pana z Javą?". Chciałbym się Was zapytać jak to jest z językami/technologiami webowymi? Wiem, że używa się do tego C#, Ruby albo Pythona. Czy aplikacje webowe to zupełnie coś innego niż tworzenie stron? Na uczelni koledzy mówią, że tworzenie stron można zaliczyć do kategorii aplikacji webowych. Czy to prawda?
Skupić się bardziej na podstawach html itp czy jednak zająć się głównie Pythonem lub Ruby? A może brnąć dalej z C++ i zaznajomić się z bibliotekami?
Jeśli będzie to miało jakieś znaczenie to znam także podstawy SQL.

Proszę, bez złośliwych komentarzy.

3

Czy aplikacje webowe to zupełnie coś innego niż tworzenie stron? Na uczelni koledzy mówią, że tworzenie stron można zaliczyć do kategorii aplikacji webowych. Czy to prawda?

CMSy typu Wordpress, Joomla są jak najbardziej aplikacjami webowymi. Acz żeby postawić stronę opartą o nie, nie trzeba dzisiaj napisać nawet linijki kodu.

Skupić się bardziej na podstawach html itp czy jednak zająć się głównie Pythonem lub Ruby? A może brnąć dalej z C++ i zaznajomić się z bibliotekami?
Jeśli będzie to miało jakieś znaczenie to znam także podstawy SQL.

Decyzja zależy jedynie od Ciebie. Jeśli interesuje Cię tworzenie aplikacji przeglądarkowych (bez względu na to czy są to proste strony, czy z bardziej skomplikowaną logiką) to proponuję Python, Ruby, C#, czy Java. Ale na pewno nie C++. SQL również się tutaj przyda.
Jeśli natomiast interesuje Cię programowanie w C++, to musisz szukać pracy w innej działce. Ten język wykorzystywany jest wszędzie tam gdzie potrzebujemy maksymalnej wydajności aplikacji (embbed, gry komputerowe). A apki webowe nie muszą być demonami prędkości.

0

C++ już został zastąpiony przez Javę

https://www.scylladb.com/
https://github.com/scylladb/seastar

Na uczelni koledzy mówią, że tworzenie stron można zaliczyć do kategorii aplikacji webowych. Czy to prawda?

a jakie to ma znaczenie ? jeden rabim powie tak a drugi inaczej.

Jeżeli można napisać aplikacje webową w Javie a wirtualna maszyna jest napisana w C++ to znaczy że napisałem aplikacje webową w C++ ?

Jak szukasz czegoś w C++ to aplikuj do jakiegoś backendu, grubszego server side a nie tam gdzie moczysz się w JS/html/css

2

Ja mimo pisania projektów zaliczeniowych na zlecenie w C++ dla studentów oraz mimo pisania prostych aplikacji używających Qt, idę teraz tuż po skończeniu szkoły na staż z tworzenia stron internetowych, po którym może dostanę stałą pracę. Według mnie nie ma co czekać na w pełni wymarzone stanowisko, tylko brać to co jest związane z programowaniem. Patrząc na ogłoszenia, ciężej jest znaleźć pracę/staż w C++ niż przy tworzeniu stron www i aplikacji internetowych.

1

Webówke w C++ robić się da. Jest to jednak mało popularne, głównie chyba ze względu na bezpieczeństwo.
Zrobić w miarę bezpieczną aplikację (Server side) w Javie jest wystarczająco trudno, w C++ to raczej masakra,
Fakt, że ostatnie stronki (renderowanie server side w C++) robiłem w roku 99 i tylko dla zabawy bo już wtedy java wygryzła C++ z tego rynku.

0

Dzisiaj, kiedy świat jest zachłyśnięty webówką nie ma sensu pchać się w renderowanie www za pomocą C++, bo pewnie jest tego tak mało na rynku, że nawet jeśli znajdzie się pracę w tej dziedzinie to już zmienić na coś podobnego będzie bardzo ciężko. Zwyczajnie są szybsze i dużo wygodniejsze narzędzia do obsługi webu niż C++ i rynek od dawna jest tego świadom.

1

@jarekr000000:
Nowy projekt. C++14 i nowy boost asio jako główny silnik obsługujący wszystko co z sieci przychodzi, na froncie jakiś JS (nie wiem dokładnie co). To był zdalny panel operatorski do systemu automatyki. Java była poza wyborem z racji BARDZO mocno ograniczonych zasobów maszynki, na której miało toto stać + w C i C++ łatwiej było dobrać się do bebechów (tam były cuda typu uruchamianie z RAMu w przypadku zleconego przez usera update'u itd.) . Niebagatelne znaczenie miał też fakt, że firma generalnie miała sporo ludzi o C i C++ stosunek koszt/efekt pewnie był lepszy.
Wnioski? Nie wiem, zmieniłem pracę w międzyczasie, projekt nadal trwa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1