Pomoc z trzema funkcjami wykorzystującymi struktury

0

Pomoże ktoś z tym zadaniem
Zakładając, że mamy następujące definicje:

struct TKrowa
{
    string imie;
    double wiek;
    double mlecznosc;
};
 
struct TStado
{
    int n;
    TKrowa stado[nmax];
};

napisz funkcje:

  1. obliczającą ile krów ma imię na literę ‘M’,
  2. obliczającą ile jest krów o mleczności większej od danej przez parametr
  3. wyświetlającą najmłodsze krowy w stadzie
0

W czym konkretnie pomocy potrzebujesz?

0

Zakładam że masz problem ze zrobieniem pętli która odczytywałaby każdą krowę:

for (int i = 0; i < nmax; i++)
{
	if (tstado.stado[i].imie ...)
	{

	}
}
0
kq napisał(a):

W czym konkretnie pomocy potrzebujesz?

Konkretnie chodzi o to co napisać w instrukcij if:

 int ile = 0;
    for(int i = 0; i < s.n; i++)
    {
        if(nie wiem co tu ma być)
            ile++;
    }
    return ile;
0

Zacznij od przeczytania w jakimś tutorialu czym jest funkcja. Na razie żadnej nie widzę.

0
int mlode(TStado s)
{
    int ile = 0;
    for(int i = 0; i < s.n; i++)
    {
        if()
            ile++;
    }
    return ile;
}
0

No okej, i jaki warunek chcesz sprawdzać?

1

obliczającą ile krów ma imię na literę ‘M’,

if(s.stado[i].imie.front() == 'M')
0
kq napisał(a):

obliczającą ile krów ma imię na literę ‘M’,

if(s.stado[i].imie.front() == 'M')

Dziękuje właśnie o to mi chodziło a w pozostałych punktach jak będzie?

0

Zrób zmienną z początkową wartością 0, potem w pętli, sprawdzaj czy krowa ma daną ilość mleka, i jeśli tak to zwiększają zmienną o 1.

0
TomRiddle napisał(a):

Zrób zmienną z początkową wartością 0, potem w pętli, sprawdzaj czy krowa ma daną ilość mleka, i jeśli tak to zwiększają zmienną o 1.

A mógłbyś napisać to w kodzie?

1
danie6 napisał(a):
TomRiddle napisał(a):

Zrób zmienną z początkową wartością 0, potem w pętli, sprawdzaj czy krowa ma daną ilość mleka, i jeśli tak to zwiększają zmienną o 1.

A mógłbyś napisać to w kodzie?

A Ty mógłbyś? Napisałem Ci krok po kroku, jak miałaby taka funkcja wyglądać.

--

PS: Najwyżej mogę napisać Ci pseudo kod:

funkcja (parametr)
  zmienna i = 0
  dla każdej krowy "krowa" wykonaj:
    jeśli krowa ma więcej mleka niż parametr
      zwiększ i o jeden
  zwróc zmienną i

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1