Czy jest więcej cudzosływów oprócz " i ' w kodzie PHP/JS/HTML?

0

Witam.
Czy jest więcej cudzosływów oprócz " i ' w kodzie php/js/html ?

cos1(" costam2 ' costam3 " " '  ")

W takiej sytuacji zamyka mi cudzysłów z cos1, a chcę żeby otworzył kolejny w costam3

2

Trochę dziwne to pytanie ale chyba znam odpowiedź.

Możesz użyć " jako część tekstu jeżeli poprzedzisz go \. Dla przykładu, możesz mieć tekst:

var text = "Test \" test";

wtedy \" nie kończy stringa i możesz normalnie wstawić cudzysłów w tekst.

0
atmal napisał(a):

Trochę dziwne to pytanie ale chyba znam odpowiedź.

Możesz użyć " jako część tekstu jeżeli poprzedzisz go \. Dla przykładu, możesz mieć tekst:

var text = "Test \" test";

wtedy \" nie kończy stringa i możesz normalnie wstawić cudzysłów w tekst.

Nie o to mi chodzi, chcę użyć cudzysłowy nie jako tekst, tylko żeby działał. Po prostu chce wstawić cudzysłów w cudzysłów w cudzysłów.
Do wstawienia cudzysłowy w cudzysłów wystarczy użyć zamiast " to ' np.

res.send('<a href="google.pl">Google</a>')

a potrzebuje w to wstawić jeszcze jeden cudzysłów konkretnie:

res.send('<input class="button" onclick="location.href='google.pl'">')

I nie mogę tego dokonać, przez to że otwarcie kolejnego cudzysłowy po href= zamyka ten pierwszy

Dla łatwiejszego zrozumienia machnąłem obrazek:
title

Jedynka to oczekiwany przez ze mnie efekt, a dwójka to aktualne działanie.

2

Ukośnik Twoim przyjacielem
Bez:

res.send('<input class="button" onclick="location.href='google.pl'">')

z:

res.send('<input class="button" onclick="location.href=\'google.pl\'">')

I string kończy się tam gdzie powinien.

chcę użyć cudzysłowy nie jako tekst, tylko żeby działał. Po prostu chce wstawić cudzysłów w cudzysłów w cudzysłów.

To dam jeszcze łatwiejszy przykład:

var text = "\""

Gdybyś wypisał ten tekst otrzymałbyś:

"

To samo działa w przypadku '

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1