Architektura web application

1

Cześć,
Internet zalała fala identycznych tutoriali odnośnie web application architecture. Każdy w tych tutorialach dodaje coś od siebie, zamazując faktyczne praktyki.
Moje pytanie jest gdzie najlepiej znaleźć rzetelną bazę wiedzy (może być j.angielski) na temat architektury ?
Dodatkowo interesowałyby mnie przykłady, gotowe projekty np na github projektów w Javie (spring albo inny framework) z architekturami. Wiem, że na gicie można wyszukać ale 99% projektów to jakieś 'simple mvc' gdzie operacje sprowadzają się do tworzenia metod typu findAll lub findById.. Chciałbym popatrzeć kilka większych projektów najlepiej biznesowych lub z dużą logiką biznesową (zarządzanie obiektami itd).

Czemu taki temat ?
Czytając o architekturze MVC natrafiłem na na (kolejny..) banalny przykład (resty, serwisy, repozytoria).

Wszystkie obiekty (domeny) w warstwie biznesowej są praktycznie mutowalnymi obiektami. Wszystkie pola to private, wraz z użyciem lombok @data. Brak jakichkolwiek operacji wykonywanych bezpośrednio przez obiekt. Natomiast cała logika biznesowa jest w serwisach, gdzie kod pisany jest proceduralnie.

Przykład:


// InvoiceService
public void issueInvoice(int invoiceId) {
Invoice invoice = invoiceRepository.findById(invoiceId);

for(Service  s: invoice.getServices()) {
if(s.costam) proceduralnieZrobCostam();
}

invoice.setSettled(true);
invoiceRepository.update(invoice);
}

Czy sam fakt wystawiania faktury nie powinien być robiony przez obiekt Invoice ?

Przykładowo:

// InvoiceService
public void issueInvoice(int invoiceId) {

Invoice invoice = repositoryInvoice.findById(invoiceId)
if(invoice.canBeSettled()) {
invoice.settle() // to faktycznie wykonuje rozliczenie usług
}
// jakieś inne operacje 
}

Podsumowując.
Chciałbym zobaczyć kilka projektów z różnymi architekturami (nie tylko MVC), które mają sensowną logikę biznesową oraz architekturę, Niestety ciężko znaleźć w internecie coś innego niż 'example' z biznesówki. Dodatkowo chciałbym jakieś wiarygodne źródło.

Pozdrawiam

1

Czytając o architekturze MVC natrafiłem na na (kolejny..) banalny przykład (resty, serwisy, repozytoria).

MVC nie ma nic wspólnego z restem, serwisami, repozytoriami, to inny poziom myślenia (tj. jedno nie przeczy drugiemu, ale w MVC po prostu nie ma "serwisów" czy "repozytoriów", to prędzej DDD - chociaż tak po prawdzie to mainstreamowe podejścia nie mają wiele wspólnego ani z MVC ani z DDD, nawet jeśli używają nazw inspirowanych tymi podejściami, to i tak robią to zwykle na zasadzie cargo cultu).

Moje pytanie jest gdzie najlepiej znaleźć rzetelną bazę wiedzy (może być j.angielski) na temat architektury ?

Internet zalała fala identycznych tutoriali odnośnie web application architecture. Każdy w tych tutorialach dodaje coś od siebie, zamazując faktyczne praktyki.

Nie słuchaj młodych ludzi, którzy pieprzą od rzeczy, żeby zaistnieć na lanserskich portalach typu Medium czy HackerNoon, tylko weź sobie zapuść jakiś talk dinozaura. Wygoogluj sobie albo zobacz na Youtube:
Robert C. Martin - czyli czysty kod, czysta architektura i tego typu gadki. Napisał książkę Czysty Kod
Eric Evans - mówi o tym, żeby modelować dziedzinę, takie filozoficzne podejście (to się DDD nazywa). Napisał książkę nawet o tym
Martin Fowler - napisał taką encyklopedię wzorców projektowych
Kevlin Henney - pokazuje w prześmiewczy sposób dziwne/głupie praktyki programistów (pokazuje czego nie robić).
Rich Hickey - np. weź zobacz Simple made Easy

Na Youtube możesz też zobaczyć kanał Goto conference, tam nawet jak młodzi ludzie mówią, to czasami też z sensem:

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1