Alternatywa dla keep google

0

Witam!

Wraz ze znajomymi używamy aplikacji google keep. Jest to aplikacja która pozwala na robienie notatek w locie. Użytkownik A dodaje jakąś notatke a pozstali (ci którym została udostępniona) ją widzą. Tak to powinno działać teoretycznie niestety jest to aplikacja bardzo niedoskonała.

Chciałbym się Was zapytać jak myślicie w jakim języku najlepiej napisać podobną aplikację tyle że webową. Wyglądowo mogłaby być tragiczna grunt żeby spełniała swoją podstawową funkcje czyli pozwalała na dodawanie notatek i nie miała takich zwiech jak chociażby google keep.

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

Ps. Nie mam dużego pojęcia o programowaniu ale "liznąłem" trochę js, javy, sql, pascala :)

0

Tak ale to naprawdę miałoby być dużo mniej funkcjonalne. Dodatkowo zapisywanie (robienie notatek) nie musiałoby być "live" tylko w odpowiednie pole typu text wpisać notatkę która po kliknięciu "zapisz" wskakiwała by do bazy danych i automatycznie pojawiałaby się na urządzeniach pozostałych użytkowników. Żadnej rejestracji, żadnego logowania, tworzenia userów itp. Oczywiście update na bazie czy delete musiałyby być. Zastanawiam sie czy php czy na js + node.js. O php niestety nie mam pojęcia ale o node.js też nie za duże więc i tego i tego będę musiał się nauczyć.

0

Pytanie - czy chcesz się bawić w pisanie od nowa, czy chcesz mieć działającą apkę?
Jeśli opcja nr 2 - obejrzyj sobie workflowy.com

0
cerrato napisał(a):

Pytanie - czy chcesz się bawić w pisanie od nowa, czy chcesz mieć działającą apkę?
Jeśli opcja nr 2 - obejrzyj sobie workflowy.com

Zdecydowanie działająca appka byłaby lepsza, przejrzę tą stronkę co podrzuciłeś. Dzięki

0
gizgs86 napisał(a):
cerrato napisał(a):

Pytanie - czy chcesz się bawić w pisanie od nowa, czy chcesz mieć działającą apkę?
Jeśli opcja nr 2 - obejrzyj sobie workflowy.com

Zdecydowanie działająca appka byłaby lepsza, przejrzę tą stronkę co podrzuciłeś. Dzięki

Ale powiedz bo jeszcze nie zdążyłem się zorientować. To jest coś na wzór keep google?

0
gizgs86 napisał(a):
gizgs86 napisał(a):
cerrato napisał(a):

Pytanie - czy chcesz się bawić w pisanie od nowa, czy chcesz mieć działającą apkę?
Jeśli opcja nr 2 - obejrzyj sobie workflowy.com

Zdecydowanie działająca appka byłaby lepsza, przejrzę tą stronkę co podrzuciłeś. Dzięki

Ale powiedz bo jeszcze nie zdążyłem się zorientować. To jest coś na wzór keep google?

Ogólnie spoko, rzeczywiście bardzo proste i fajne ale obawiam się, że język angielski dla moich znajomych po 60 będzie nie do przeskoczenia :)

Chyba jednak będę musiał coś sam spróbować coś napisać :)

0
gizgs86 napisał(a):
gizgs86 napisał(a):
gizgs86 napisał(a):
cerrato napisał(a):

Pytanie - czy chcesz się bawić w pisanie od nowa, czy chcesz mieć działającą apkę?
Jeśli opcja nr 2 - obejrzyj sobie workflowy.com

Zdecydowanie działająca appka byłaby lepsza, przejrzę tą stronkę co podrzuciłeś. Dzięki

Ale powiedz bo jeszcze nie zdążyłem się zorientować. To jest coś na wzór keep google?

Ogólnie spoko, rzeczywiście bardzo proste i fajne ale obawiam się, że język angielski dla moich znajomych po 60 będzie nie do przeskoczenia :)

Chyba jednak będę musiał coś sam spróbować coś napisać :)

To będzie raczej na urządzeniach mobilnych ale też widziałem że nie ma większego problemu :)

0
gizgs86 napisał(a):
gizgs86 napisał(a):
gizgs86 napisał(a):
gizgs86 napisał(a):
cerrato napisał(a):

Pytanie - czy chcesz się bawić w pisanie od nowa, czy chcesz mieć działającą apkę?
Jeśli opcja nr 2 - obejrzyj sobie workflowy.com

Zdecydowanie działająca appka byłaby lepsza, przejrzę tą stronkę co podrzuciłeś. Dzięki

Ale powiedz bo jeszcze nie zdążyłem się zorientować. To jest coś na wzór keep google?

Ogólnie spoko, rzeczywiście bardzo proste i fajne ale obawiam się, że język angielski dla moich znajomych po 60 będzie nie do przeskoczenia :)

Chyba jednak będę musiał coś sam spróbować coś napisać :)

To będzie raczej na urządzeniach mobilnych ale też widziałem że nie ma większego problemu :)

Czyli ogólnie zakładamy jedno konto, wszyscy się na nie logują, dopisują notatki i co jakiś czas klikają reload? Zgadza się? :)

0

Czyli ogólnie zakładamy jedno konto, wszyscy się na nie logują, dopisują notatki i co jakiś czas klikają reload? Zgadza się? :)

Można założyć jedno konto, ale też jest opcja, w której każdy posiada swój login, a pewne dane/wpisy są udostępniane.
Zwróć uwagę, że można udostępniać w dwóch trybach - tylko do odczytu oraz z prawami zapisu. Fajne jest to, kiedy np. piszecie listę wymagań, a następnie chcecie ja przesłać zleceniobiorcy. Ty (oraz inne osoby mające czynny udział w tworzeniu takiej specyfikacji) możecie pisać tam co tylko chcecie oraz wzajemnie poprawiać swoje wpisy, natomiast wykonawca dostaje dostęp ale w trybie RO.
Pobaw się tym - jest to mega proste, a jednocześnie fajne narzędzie.
Jedyny minus wersji darmowej to brak backupu - jeśli ktoś coś wywali (celowo czy przypadkiem) to masz problem :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1