Wbudowana walidacja w asp.net mvc, a walidacja po stronie frontendu za pomoca jquery

0

Czy jeśli w projekcie walidacja formularza zrobiona za pomocą kontrolek walidacyjnych w asp.net mvc to czy równocześnie można wprowadzić walidację za pomocą jQuery?

0

Tak, jedną flagą w configu.

0

Jak to jedną flagą w configu? Możesz powiedzieć konkretnie którą flagą?

Bo czy walidacja za pomocą kontrolek walidacyjnych nie odbywa się po stronie serwera. Natomiast walidacja frontendu odbywa się po stronie frontendu?

1
Zimny Krawiec napisał(a):

Jak to jedną flagą w configu? Możesz powiedzieć konkretnie którą flagą?

<appSettings>
    <add key="ClientValidationEnabled" value="true"/>
    <add key="UnobtrusiveJavaScriptEnabled" value="true"/>
</appSettings> 
Zimny Krawiec napisał(a):

Bo czy walidacja za pomocą kontrolek walidacyjnych nie odbywa się po stronie serwera. Natomiast walidacja frontendu odbywa się po stronie frontendu?

Dokładnie tak jest. Ale dopóki frontend jest generowany przez serwer, to masz wpływ na to co zostanie wyrenderowane. W tym akurat przypadku jest to wręcz banalne.

0

Czyli w tym przypadku nie ma sensu uzywania walidacji w jquery jesli korzysta sie z wbudowanych kontrolek walidacyjnych asp net ?

0

Jak najbardziej jest sens stosowania walidacji po stronie klienckiej, bo to odciąża serwer. Nie ma za to sensu pisania własnej walidacji w jQuery, bo ASP.NET MVC potrafi ją wygenerować automatycznie.

0

To jak ta walidacja na froncie powinna wygladac? Za pomoca czego ja robic jak nie za pomoca jQuery?

0

Borze tucholski... Naprawdę nie rozumiem co może być niezrozumiałego w zdaniu Nie ma za to sensu pisania własnej walidacji w jQuery, bo ASP.NET MVC potrafi ją wygenerować automatycznie..

  1. Masz aplikację w ASP.NET MVC.
  2. Zdefiniowane w niej w standardowy sposób reguły walidacyjne na viewmodelach (czyli za pomocą atrybutów z System.ComponentModel.DataAnnotations).
  3. Dodajesz do web.config dwa wpisy, które podałem wyżej.
  4. Masz automatycznie wygenerowaną walidację jQuery. Automatycznie, czyli sam jej nie piszesz, a jest.
1
somekind napisał(a):

Borze tucholski... Naprawdę nie rozumiem co może być niezrozumiałego w zdaniu Nie ma za to sensu pisania własnej walidacji w jQuery, bo ASP.NET MVC potrafi ją wygenerować automatycznie..

  1. Masz aplikację w ASP.NET MVC.
  2. Zdefiniowane w niej w standardowy sposób reguły walidacyjne na viewmodelach (czyli za pomocą atrybutów z System.ComponentModel.DataAnnotations).
  3. Dodajesz do web.config dwa wpisy, które podałem wyżej.
  4. Masz automatycznie wygenerowaną walidację jQuery. Automatycznie, czyli sam jej nie piszesz, a jest.

Ale domyślnie zdaje się że nie jest dodany wpis @Scripts.Render("~/bundles/jqueryval") w widoku . To należy dać aby działała validacja po stronie clienta.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1