Wyłączenie 'wykonywania kodu' podczas projektowania kontrolki

0

Cześć
Mam np textbox, do którego jest zbindowane jakieś pole. Podczas tworzenia interfejsu w xaml już mi się to wypełnia- chciałbym to tymczasowo wyłączyć.
Wartość tego pola jest zależna od czegoś innego i niepotrzebnie się ten kod teraz wykonuje- tylko mi zaśmieca logi. Nawet nie wiem czego szukać w opcjach visuala..

0

No, jak chcesz tymczasowo wyłączyć to zakomentuj porcję kodu. Jeżeli nie wiesz gdzie to się wykonuje to leć po referencjach: Find all references pod prawym guzikiem myszy.

Ale generalnie to bez większych szczegółów trochę....

kula.jpeg

0

Ale co więcej szczegółów, po prostu nie wiem jak się nazywa ta opcja w visualu.
a w programie mam dane, które są dostępne tylko po zalogowaniu, więc jak projektuje okno a visual próbuje już zaciągnąć dane z viewmodela to mi wyrzuca informację o błędzie sesji- że użytkownik nie zalogowany- co jest prawdą. Tylko to okienko wyskakuje bez przerwy bo visual nie chce odpuścić i nie mogę nic robić bez komentowania kodu :)

0
.Al napisał(a):

a w programie mam dane, które są dostępne tylko po zalogowaniu, więc jak projektuje okno a visual próbuje już zaciągnąć dane z viewmodela to mi wyrzuca informację o błędzie sesji- że użytkownik nie zalogowany- co jest prawdą. Tylko to okienko wyskakuje bez przerwy bo visual nie chce odpuścić i nie mogę nic robić bez komentowania kodu :)

Przecież to, co opisujesz to jest jakiś programistyczny WTF. Zaprojektuj aplikację prawidłowo, czyli tak żeby nie pobierała danych nieuruchomiona.

1

Gdzie ustawiasz DataContext? W xaml-u? Jeśli tak to ustaw w code behind i powinno to rozwiązać problem.

0

Dobra, to jest coś takiego:

Xaml:

<DataGrid ItemsSource="{Binding Costam}"/>

ViewModel

public ObservableCollection<MyObjName> Costam {get; set; }

konstruktor ViewModel

this.Costam = await DataBase.GetCostam();

W GetCostam przed zapytaniem do bazy jest sprawdzanie, czy jest połączenie aktywne, jeśli nie to wyskakiwało moje okienko że utracono połączenie. I to moje okienko wyskakuje jak otwieram .xaml w visualu.

1

Sprawdź, czy jesteś w Design Mode i jeśli tak, to nie rób takich rzeczy, jak połączenie z bazą danych.
Alternatywnie inny ViewModel dla Design Mode.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1