Wątek przeniesiony 2018-03-01 10:22 z C/C++ przez kq.

Konwerter jednostek – podany przykład w książce nie kompiluje się

0
#include <iostream>
using namespace std;
int main{
	int stopy; 
float metry;
float przelicznik = 0.3
coat << "Podaj stopy";
cin >> stopy;
metry = stopy * przelicznik;
}

Witam uczę się programowania z książki c++.
Podany przykład w książce nie kompiluje w visual studio.
Pisze

1>------ Kompilacja rozpoczęta: Projekt: 3 Zmienna float - Typ danych, Konfiguracja: Debug Win32 ------
1>Zmienna float - Typ danych.cpp
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(4): error C2062: nieoczekiwany typ "int"
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(7): warning C4305: "inicjowanie": obcięcie z "double" do "float"
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(7): error C2146: błąd składniowy: brakuje „;” przed identyfikatorem „coat”
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(7): error C2143: błąd składniowy: brakuje „;” przed „<<”
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(7): error C4430: brak specyfikatora typu - założono, że int. Uwaga: C++ nie obsługuje domyślnie typu int
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(8): error C2143: błąd składniowy: brakuje „;” przed „>>”
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(8): error C4430: brak specyfikatora typu - założono, że int. Uwaga: C++ nie obsługuje domyślnie typu int
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(9): error C4430: brak specyfikatora typu - założono, że int. Uwaga: C++ nie obsługuje domyślnie typu int
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(9): error C2371: "metry": zmiana definicji; różne typy podstawowe
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(5): note: zobacz deklarację „metry”
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(9): error C2065: "stopy": niezadeklarowany identyfikator
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(10): error C2059: błąd składniowy: „}”
1>c:\users\dluga\source\repos\3 zmienna float - typ danych\3 zmienna float - typ danych\zmienna float - typ danych.cpp(10): error C2143: błąd składniowy: brakuje „;” przed „}”
1>Kompilowanie projektu „3 Zmienna float - Typ danych.vcxproj” wykonane — NIEPOWODZENIE.
========== Kompilacja: 0 zakończono powodzeniem, 1 zakończono niepowodzeniem, 0 zaktualizowano, 0 pominięto ==========

Nie wiem gdzie jest błąd proszę o pomoc.
Z góry dzięki

5

Miałaś styczność z jakimkolwiek kursem programowania czy próbujesz losowo walić w klawiaturę? Niestety tak to wygląda.
Może powinnaś zacząć od tego: http://fasadin.4programmers.net/2016/02/blog-post.html

4

Proponuję przepisać przykład tak jak jest w książce a nie podobnie do tego jak jest w książce.

3
  • brakuje średnika;
  • brakuje () w main;
  • cout zamiast coat;
  • brakuje return 0.
0
pingwindyktator napisał(a):

Miałaś styczność z jakimkolwiek kursem programowania czy próbujesz losowo walić w klawiaturę? Niestety tak to wygląda.

Przecież pisałam, że uczę się programować z książki Symfonia C++ taki tam jest przykład konwerter ze stopy na metry strona 10 w książce.

3

To zostaw tę nieaktualną już długo książke i zabierz sie za inny kurs. Ponadto pamiętaj, że w kodzie źródłowym prawie każdy znak jest bardzo istotny. Nie możesz sobie ot tak pominąć nawiasów czy średnika.

5

Symfonia swoją drogą (nie polecamy tej książki), ale nie, tam jest podobny przykład, tak jak pisał @szweszwe. Różni się tym, że jest poprawny.

0
grzesiek51114 napisał(a):
  • brakuje średnika;
  • brakuje () w main;
  • cout zamiast coat;
  • brakuje return 0.

Dzięki faktycznie

0
pingwindyktator napisał(a):

To zostaw tę nieaktualną już długo książke i zabierz sie za inny kurs. Ponadto pamiętaj, że w kodzie źródłowym prawie każdy znak jest bardzo istotny. Nie możesz sobie ot tak pominąć nawiasów czy średnika.

To jaką książkę mi polecasz?

0

Nie wiem, nie jestem w stanie polecić Ci żadnej książki, która próbuje pokryć materiał od zera. Może kolega @kq będzie wiedział.

1

https://stackoverflow.com/a/388282/2456565 Ta lista mnie nigdy nie zawiodła. Jeśli nie znasz angielskiego, to polecam się go najpierw uczyć, ale jeśli musisz, to kup polskie tłumaczenie jednej z tych dla nowicjuszy. Tylko zauważ, że Prata jest jednym z tych niepolecanych.

0
kq napisał(a):

https://stackoverflow.com/a/388282/2456565 Ta lista mnie nigdy nie zawiodła. Jeśli nie znasz angielskiego, to polecam się go najpierw uczyć, ale jeśli musisz, to kup polskie tłumaczenie jednej z tych dla nowicjuszy. Tylko zauważ, że Prata jest jednym z tych niepolecanych.

Dzięki

0

C++ jest dosyć trudny na początek, może zastanów się nad C#.
Ale jeżeli chcesz męczyć C++, to tutaj jest kilka nie tak starych pdf-ów z nauką C++ w języku polskim:
2012 http://mst.mimuw.edu.pl/wyklady/poc/wyklad.pdf
2011 http://www.dz5.pl/ti/cpp/zz_dodatki/kurs_cpp_szczegolowy2.pdf
2009 http://ssamolej.kia.prz.edu.pl/dydaktyka/inf_1EE_ZI/CPP_instrukcja_1.pdf

0
gk1982 napisał(a):

C++ jest dosyć trudny na początek, może zastanów się nad C#.
Ale jeżeli chcesz męczyć C++, to tutaj jest kilka nie tak starych pdf-ów z nauką C++ w języku polskim:
2012 http://mst.mimuw.edu.pl/wyklady/poc/wyklad.pdf
2011 http://www.dz5.pl/ti/cpp/zz_dodatki/kurs_cpp_szczegolowy2.pdf
2009 http://ssamolej.kia.prz.edu.pl/dydaktyka/inf_1EE_ZI/CPP_instrukcja_1.pdf

Dzięki

1

Zamykam temat

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1