Program wypisujący liczby 3 i 4 cyfrowe gdzie dwie ostatnie cyfry dzielą się przez 4

0

Witam mam problem nie wiem jak napisać program który wyświetli mi wszystkie liczby 3 i 4 cyfrowe których dwie ostatnie cyfry będą się dzielić przez 4

2

Pokaż co masz, a podpowiemy co naprawić.

0

w sensie dwie ostatnie cyfry będą 3,4,6,8? czy chodzi o sume cyfr a może liczba złożona z dwóch ostatnich cyfr?

0
daniel1302 napisał(a):

w sensie dwie ostatnie cyfry będą 3,4,6,8? czy chodzi o sume cyfr a może liczba złożona z dwóch ostatnich cyfr?

chodzi o to ze jak bedzie np 3044 to te dwie ostatnie liczby mają sie dzielic przez 4 tak samo jak bedzie 144

0

A 128? 28 się dzieli przez 4, ale 2 już nie

0

@daniel1302: raczej chodzi o to, że program ma wyświetlić wszystkie liczby 3- i 4-cyfrowe. Każda prawidłowa liczba to taka, której dwie ostatnie cyfry mają być podzielne bez reszty przez 4, czyli ostatnie cyfry muszą być 4 lub 8, to daje wszystkie liczby zakończone 44, 48, 84 lub 88.

Nie wykluczam, że OP nie opisał zadania dobrze – równie dobrze może być tak, że dwie ostatnie cyfry mają tworzyć liczbę, która będzie podzielna przez 4. Wtedy każda prawidłowa będzie zakończona cyframi 04, 08, 12, 16 itd.

0
kq napisał(a):

A 128? 28 się dzieli przez 4, ale 2 już nie

nie może być 128 bo 2 sie nie dzieli i własnie w tym problem jak to napisac

0
furious programming napisał(a):

@daniel1302: raczej chodzi o to, że program ma wyświetlić wszystkie liczby 3- i 4-cyfrowe. Każda prawidłowa liczba to taka, której dwie ostatnie cyfry mają być podzielne bez reszty przez 4, czyli ostatnie cyfry muszą być 4 lub 8, to daje wszystkie liczby zakończone 44, 48 lub 88.

Nie wykluczam, że OP nie opisał zadania dobrze – równie dobrze może być tak, że dwie ostatnie cyfry mają tworzyć liczbę, która będzie podzielna przez 4. Wtedy każda prawidłowa będzie zakończona cyframi 04, 08, 12, 16 itd.

tak wlasnie o to chodzi sorki ze tak nie przejzyscie napisane

0

Okej. W wariancie najbardziej banalnym: iterujesz po wszystkich liczbach od 100 do 9999 i dla każdej sprawdzasz, czy ostatnie dwie cyfry to 0, 4 lub 8. Jeśli tak, to je wypisujesz.

0
for (int i=10; i<=99; i++) {
cout<<i<<"44"<<endl;
cout<<i<<"84"<<endl;
cout<<i<<"48"<<endl;
cout<<i<<"88"<<endl;
}

chyba, że liczby maja sie wyśweitlać w odpowiedniej kolejnosci

0

Wersja mniej złożona – wykonujesz cztery razy pętlę.

Inicjujesz wartość początkową na 144 i co 100 inkrementujesz iterator dotąd, aż liczba stanie się pięciocyfrową. Drugi przebieg pętli zaczynasz od 148, trzeci od 184, a czwarty od 188.

0
kq napisał(a):

Okej. W wariancie najprostszym: iterujesz po wszystkich liczbach od 100 do 9999 i dla każdej sprawdzasz, czy ostatnie dwie cyfry to 0, 4 lub 8. Jeśli tak, to je wypisujesz.

ale jak sprawdzic jej 2 OSTATNIE LICZBY bo to one sie muszą dzielic przez 4 bo jak bedzie 3034 to juz jest zle

0

Stosujesz operator reszty z dzielenia % - np. 202 % 10 to 2

0
daniel1302 napisał(a):
for (int i=10; i<=99; i++) {
cout<<i<<"44"<<endl;
cout<<i<<"84"<<endl;
cout<<i<<"48"<<endl;
cout<<i<<"88"<<endl;
}

chyba, że liczby maja sie wyśweitlać w odpowiedniej kolejnosci

te liczby muszą byc 3 i 4 cyfrowe wszystkie

0
Pietrucha461 napisał(a):
daniel1302 napisał(a):
for (int i=10; i<=99; i++) {
cout<<i<<"44"<<endl;
cout<<i<<"84"<<endl;
cout<<i<<"48"<<endl;
cout<<i<<"88"<<endl;
}

chyba, że liczby maja sie wyśweitlać w odpowiedniej kolejnosci

te liczby muszą byc 3 i 4 cyfrowe wszystkie

jak dodac do tej petli jeszcze liczby 3 cyfrowe ? bo jak zmieniam 10 na 100 a 99 na 9999 to nawet liczby 6 cyfrowe wyskakuja

0
for (int i = 1; i <= 99; i++)

Jeśli nie rozumiesz kodu to zmienianie go na pałę w niczym nie pomoże. ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1