Wątek przeniesiony 2018-01-23 21:02 z Delphi i Pascal przez furious programming.

Porównywarka cen – prośba o pomoc z wykonaniem zadania

0

Musze zrobic program w lazarusie taka "porownywarke cen", mamy dwa pola edycyjne i jeden przycisk "porownaj" gdy wpisuje w jednym 100 a w drugim 90 to musi wyskoczyc spadek o 10%(funkcja), a gdy w pierwszym polu wpiszemy 100 a w drugim 110 wzrost o 10%(procedura). JEstem durniem z informatyki, prosze o jakakolwiek pomoc

0

Czego w tym zadaniu nie rozumiesz?

0

nie mam pojecia od czego zaczac, jestem na mechanice i informatyka to nie moja bajka...

0
4lb4 napisał(a):

nie mam pojecia od czego zaczac […]

Zacznij od uruchomienia Lazarusa, albo od jakiegokolwiek kursu Free Pascala.

[…] jestem na mechanice i informatyka to nie moja bajka...

To jest Twój problem, pretensje miej do systemu nauczania. Albo zrezygnuj z nauki, skoro uczyć się nie chcesz.

0
4lb4 napisał(a):

jestem na mechanice i informatyka to nie moja bajka...

Strach pomyśleć, co by było jakbyś w podstawówce miał takie myślenie...
Nie umiałbyś pisać i liczyć. A na forum nie mógłbyś nawet zapytać...

Przycisk porównaj w kodzie zdarzenia OnClick powinien odczytać wartość obu pól edycyjnych, zamienić ich tekst na wartości liczbowe i obliczyć wzrost/spadek np. wzorem:
(100 * pole2 / pole1) - 100

Wartość ujemna to będzie spadek, wartość dodatnia to wzrost.

Na koniec wpisać wynik np. procedurą ShowMessage(); ( http://wiki.freepascal.org/Dialog_Examples ).

1

jeszcze trzeba wcześniej sprawdzić czy nie będzie dzielenia przez zero

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1