Jak wczytać do zmiennej nazwę i rozmiar pliku

0

Tak jak w temacie. Potrzebuję wczytać wszystkie nazwy i rozmiary plików w wybranym katalogu , aby później zapisać te dane w bazie danych.

0

A jest jakiś odpowiednik FileChooser dla katalogu?

1

W starym stylu:

File[] files = new File(katalog).listFiles();
for(File file: files)
{
  // tutaj metody
  file.getName();
  file.length();
  file.getAbsoluteName();
  file.isFile(); //jeśli chcesz pominąć podkatalogi  
} 
...
1

Na obiekcie fc typu JFileChooser wywołaj

        FileFilter filter = new OnlyDirectory();
        fc.setAcceptAllFileFilterUsed(false);
        fc.setFileFilter(filter);
        fc.setFileSelectionMode(JFileChooser.DIRECTORIES_ONLY);

    class OnlyDirectory extends FileFilter
    {
        public boolean accept(File f)
        {
            return f.isDirectory();
        }
        //--------------------
        public String getDescription()
        {
            return "Katalogi";
        }
    }
0
bogdans napisał(a):

W starym stylu:

File[] files = new File(katalog).listFiles();
for(File file: files)
{
  // tutaj metody
  file.getName();
  file.length();
  file.getAbsoluteName();
  file.isFile(); //jeśli chcesz pominąć podkatalogi  
} 
...

w sensie katalog to ścieżka do katalogu?

0

Tak

0

Ok dzięki za odpowiedzi :)

0

Jeszcze jedno pytanie mam już bazę w SQLite i chcąc dodać nazwę i rozmiar mam kod:

String sciezka = args[0];
		String nazwa;
		int rozmiar;
		Connect c = new Connect();
		File[] files = new File(sciezka).listFiles();
		for(File file: files)
		{
			nazwa = file.getName();
			rozmiar = (int)file.length();
			c.insertDane(nazwa, rozmiar);

		}

tylko, że Connect c = new Connect(); zwraca błąd:
No enclosing instance of type program is accessible. Must qualify the allocation with an enclosing instance of type program(e.g. x.new A() where x is an instance of program).
I nie rozumiem, dlaczego, bo jak c.insertDane(nazwa, rozmiar); jest poza pętlą to jest ok.

I jeszcze jedno: ścieżka do pliku ma być bezwzględna czy to nie ma znaczenia?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1