Co wybrać na początek?

0

Cześć. Mam 14 lat i za 1,5 lata wybór szkoły. Postanowiłem pójść na programistę. Jaki język polecacie na początek? Który jest najlepszy? Każdy chyba się różni także ciężko by było się wszystkich nauczyć :D dzisiaj się trochę bawiłem c++ i nie szło mi jakąś źle.

0

Nie ma znaczenia jaki język na początek bo musisz zrozumieć na czym polega programowanie i wyrobić odpowiedni tok myślenia.

Takich dyskusji było już mnóstwo, więc poszukaj, poczytaj a następnie programuj!
Większość na forum poleca Pythona i jest to moim zdaniem dobry język na początek.

0

Podejrzyj sobie Poradnik Początkującego Programisty by Gynvael Coldwind (w stopce mam)

0

Patrzę sobie teraz to większość pracodawcow szuka osób z doświadczeniem w javie

0
koxs B napisał(a):

Patrzę sobie teraz to większość pracodawcow szuka osób z doświadczeniem w javie

ok, a co będzie za 6 lat ?:>

6
WeiXiao napisał(a):

ok, a co będzie za 6 lat ?:>

Środa.

1

Jeśli teraz zacznie się uczyć solidnie to za sześć lat nie będzie miał problemu ze zmianą technologii.

0
furious programming napisał(a):

Jeśli teraz zacznie się uczyć solidnie to za sześć lat nie będzie miał problemu ze zmianą technologii.

Tylko co jako pierwsze, a później drugie?

0

Gentoo i C lub Rust to da Ci solidne podstawy.

1

Jeszcze pierwszego nie ma, a Ty o drugim myślisz… ;)

Zastanów się co chcesz robić, co programować. Można robić wiele rzeczy – apki webowe, mobilne, desktopowe, gry mobilne, desktopowe, na konsole, serwisy internetowe, sterowniki urządzeń, coś embedded, big data, systemy operacyjne – co konkretnie?

Wybierz coś dla siebie, coś co lubisz i czego chcesz się uczyć, a dopiero potem dobierze się technologie.

0

Mi jest chyba wszystko jedno, a że nie znam się za dobrze to co byś ty polecił? Gdzie najłatwiej i najlepiej o pracę?

1

Gdzie najłatwiej?

Na pewno nie w tej branży, tutaj cały czas się uczysz.

1
koxs B napisał(a):

Gdzie najłatwiej i najlepiej o pracę?

Jak Ty masz takie podejście do nauki to może daruj sobie programowanie. Nie wystarczy nauczyć się jednej technologii na całe życie, bo te dynamicznie się rozwijają, trendy się zmieniają. Ciągle trzeba się uczyć nowych rzeczy, więc nikt łatwo nie ma.

Możesz kuknąć do naszego działu Praca i sprawdzić ile jest ogłoszeń i czego dotyczą.

0

Po prostu nie wiem która kategorie chciałbym robic :D

0

Skoro Ty nie wiesz co chcesz robić to MY mamy widzieć? Rozumiem, że masz 14 lat ale patrząc na Twoje wszechobecne wątpliwości to masz dwa wyjścia - albo dać sobie na wstrzymanie, albo wybierz cokolwiek - COKOLWIEK - nie wiem, wypisz 5 języków i losuj karteczki, nie ma znaczenia co wybierzesz, po prostu sprawdź czy to dla Ciebie.

3
koxs B napisał(a):

Po prostu nie wiem która kategorie chciałbym robic

W takim razie… Tobie nie da się pomóc. :D

icstont

0
koxs B napisał(a):

Cześć. Mam 14 lat i za 1,5 lata wybór szkoły. Postanowiłem pójść na programistę. Jaki język polecacie na początek? Który jest najlepszy? Każdy chyba się różni także ciężko by było się wszystkich nauczyć :D dzisiaj się trochę bawiłem c++ i nie szło mi jakąś źle.

dobrze jest znac C/C++, zarzadzenie pamiecia itd. Wydaje mi sie ze kazdy powinien wiedziec takie podstawy. Aktualnie b.duzo ofert dla Java (+ Scala etc), Python, JavaScript (+ i tysiace bibliotek, do tego CSS,HTML), troche mniej w C# / .NET ale kasa tez potrafi byc naprade dobra.
Zalezy co chcesz robic. Moze polubisz bazy danych, to Sql TSql PlSql, jakis ETL itp. Mozesz tez pojsc w dosyc zamkniety rynek ABAP, kasa naprawde dobra ale ofert mniej

0

Zastanowiłem się i najbardziej mnie interesują aplikacje mobilne i programy komputerowe, ewentualnie strony. Inne rzeczy mnie jakaś nie przekonują

Dodam że zacząłem kurs na Pythonie i stworzyłem zupełnie sam swój pierwszy notatnik :D

0

Jaś byś już teraz zaczął uczyć się Scala + Akka, Play, to w przyszłości byś miał zarobki ponad 24 000 zł miesięcznie jak Wibowit, ale wolisz tracić czas na stare języki, czy kilka z nich.

0

W każdej chwili mogę zmienic bo dopiero 3 odcinki obejrzałem chyba. Pierwszy raz słyszę nazwy tych języków. Powiedz coś więcej o tym

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1