Jaki wybrać silnik do gamedevu?

0

Witam,

jaki wybrać silnik do gamedevu? Używałem tylko Unity i zastanawiam się, czy uczyć się Unity czy może są jakieś inne warte uwagi? Jedyny minus Unity dla mnie, to to, że nie mogę pisać tam w Javie.
Są jakieś dobre silniki gier dla Javy?

0
MrCode napisał(a):

jaki wybrać silnik do gamedevu?

Nie do gamedevu, a do projektu gry. Poza tym – jakiej gry? 2D czy 3D?

Są jakieś dobre silniki gier dla Javy?

List of game engines – wybierz sobie.

0

Chciałbym robić gry 2D

0

W takim razie szukaj pod tym kątem w tabelce, ale też tutaj.

0

Moim zdaniem wybór jest między dwoma silnikami: libGDX bądź jMonkeyEngine. Chociaż biorąc pod uwagę to, że interesują cię gry 2D to jME nawet odpada (w opisie na stronie widzę tylko zastosowania 3D), więc przyjrzyj się libGDX.

0

jMonkeyEngine jest zabawkowy, ale bardzo OK. W jmonkeyEngine można robić 2D jako ekstremalny przypadek 3D... i nawet ładnie to wygląda (proste menusy, obsługa inputów). Ale to raczej overkill - bo i tak wleziesz w jakieś niuanse 3d/OpenGl - chyba szkoda się tego uczyć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1