Klasy i konstruktory – stworzenie obiektu i wyświetlenie jego zawartości

0

Witam
Mam napisać klasę uczeń która przechowuje wartości: imię, nazwisko, rok urodzenia. Wartości powinny być ustawione za pomocą konstruktora i mam utworzyć obiekt tej klasy i wyświetlić jej zawartość. Dopiero się uczę jak używać metod, obiektów i konstruktorów i napisałam coś takiego ale wyświetla mi błąd: "Error:(13, 13) java: constructor Uczeń(java.lang.String) is already defined in class Uczeń"

public class Uczeń {
    String imie;
    String nazwisko;
    String RokUrodzenia;
    Scanner input = new Scanner();
    public Uczeń (String imie) {
        System.out.println("Prosze wprowadzic imie");
        imie = input.next();

    }
    public  Uczeń (String nazwisko){
        nazwisko = input.next();
    }
    public Uczeń (String RokUrodzenia){
        RokUrodzenia = input.next();
    }
    public void wyswietl (){
        System.out.println("Imię Ucznia:" + " " + imie);
        System.out.println("Nazwisko Ucznia:" + " " + nazwisko);
        System.out.println("Rok urodzenia Ucznia" + " " + RokUrodzenia);
    }
    public static void main(String[] args) {
        Uczeń obiekt = new Uczeń();
        obiekt.wyswietl();

    }

}

Proszę o wskazówki co robię źle.

0

Twój problem to 3 konstruktory przyjmujące ten sam typ parametru, a mianowicie String. Spróbuj złączyć je wszystkie w 1 i jak tworzysz obiekt w tym miejscu:

Uczeń obiekt = new Uczeń();

to przekaż od razu te parametry jeśli chcesz aby wartości były ustawione za pomoca kontruktora :)

0

Spróbuj taki konstruktor:

public Uczen(String _name, String _surname, String _born) {
    imie = _name;
    nazwisko = _surname;
    rokUrodzenia = _born
}

Uczen student = new Uczen("Tomasz", "Kowalski", "1990");

U Ciebie Java widzi pierwszy konstruktor, potem drugi dokładnie taki sam, nie wie który wybrać.. Bum! Wyjatek.

0
lion137 napisał(a):

Spróbuj taki konstruktor:

public Uczen(String _name, String _surname, String _born) {
    imie = _name;
    nazwisko = _surname;
    rokUrodzenia = _born
}

Uczen student = new Uczen("Tomasz", "Kowalski", "1990");

U Ciebie Java widzi pierwszy konstruktor, potem drugi dokładnie taki sam, nie wie który wybrać.. Bum! Wyjatek.

A najlepiej to taki:

public Student (String firstname, String lastname, LocalDate dateOfBirth) {
   this.firstname = firstname;
   this.lastname = lastname;
   this.dateOfBirth = dateOfBirth;
}

Pisz kod po angielsku. Nawet jak nie chcesz być programistą, to może chociaż jakiegoś słówka sie nauczysz czasem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1