Błąd przy walidacji pliku JPK_VAT(3)

0

Sprawdź czy w każdym <tns:SprzedazWiersz> masz <tns:AdresKontrahenta> oraz <tns:DowodSprzedazy>

0

A czy możecie podpowiedzieć co z tym zrobić ?

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <jpk xmlns:etd="http://crd.gov.pl/xml/schematy/dziedzinowe/mf/2016/01/25/eD/DefinicjeTypy/" xmlns="http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/10/12/1012/"> <naglowek> <kodformularza wersjaschemy="1-0">JPK_VAT</kodformularza> <wariantformularza>3</wariantformularza> <celzlozenia>0</celzlozenia> <datawytworzeniajpk>2018-02-26T18:19:31</datawytworzeniajpk> <dataod>2018-01-01</dataod> <datado>2018-01-31</datado>

Błąd oczywiście "brak przestrzeni nazw jpk"

0

wersjaschemy to '1-1'
wklej nagłowek pliku JPK w znacznikach kolorujących składnię

0
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

-<JPK xmlns="http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/10/12/1012/" xmlns:etd="http://crd.gov.pl/xml/schematy/dziedzinowe/mf/2016/01/25/eD/DefinicjeTypy/">

-<Naglowek>

<KodFormularza wersjaSchemy="1-0">JPK_VAT</KodFormularza>

<WariantFormularza>3</WariantFormularza>

<CelZlozenia>0</CelZlozenia>

<DataWytworzeniaJPK>2018-02-26T1845</DataWytworzeniaJPK>


<DataOd>2018-01-01</DataOd>

<DataDo>2018-01-31</DataDo>

0

Pewnie nie o to chodzi ale nie wiem jak to zrobić :(

0

@kSIĘGOWA
tak powinna wyglądać definicja przestrzeni nazw

<JPK xmlns="http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/11/13/1113/" xmlns:etd="http://crd.gov.pl/xml/schematy/dziedzinowe/mf/2016/01/25/eD/DefinicjeTypy/">
0

-<JPK xmlns="http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/10/12/1012/" xmlns:etd="http://crd.gov.pl/xml/schematy/dziedzinowe/mf/2016/01/25/eD/DefinicjeTypy/">


-<Naglowek>

<KodFormularza wersjaSchemy="1-1">JPK_VAT</KodFormularza>

<WariantFormularza>3</WariantFormularza>

<CelZlozenia>0</CelZlozenia>

<DataWytworzeniaJPK>2018-02-26T18:27:45</DataWytworzeniaJPK>

<DataOd>2018-01-01</DataOd>

<DataDo>2018-01-31</DataDo>`~~~
0

po zmianie pokazuje mi, że plik nie jest prawidłowy :( otwieram w notatniku i zmieniam wg sugestiiadmin

0

@księgowa
załóż konto na 4programmers wtedy pogadamy na priv, wyślesz mi plik na maila i przyjrzę mu się

0

Skromny napisał(a):

Bogaty Ogórek napisał(a):

KodFormularza kodSystemowy wersjaSchemy WariantFormularza CelZlozenia DataWytworzeniaJPK DataOd DataDo
JPK_VAT JPK_VAT (3) 01-sty 3 0 2018-02-07T1747Z 2018-01-01 2018-01-31

Ja też tak miałem. Zmień kolumny z ogólnych na tekstowe , zmień 01-sty na 1-1 plik zapisz jako ***** lecz nie zamykaj Excel-a.

JEJKU!!!!!!!!!!!!! DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!JESTEŚ WIELKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pomocy! Siedzę już dobę przy kompie i nie ruszam z miejsca, a niewiele zostało czasu...
W moim pliku csv mam wszystko prawidłowo wpisane (tak mi się wydaje) i Klient JPK 2.0 po wyborze pliku do konwersji na xml wyrzuca mi błąd jak wyżej.
Proszę o pomoc...

0

Pokaż csv które wygrywasz przenajmniej 2 wiersze, bo bez tego nie da się pomóc

0
Panczo napisał(a):

Pokaż csv które wygrywasz przenajmniej 2 wiersze, bo bez tego nie da się pomóc

Oto co mam:
KodFormularza kodSystemowy wersjaSchemy WariantFormularza CelZlozenia DataWytworzeniaJPK DataOd DataDo NazwaSystemu NIP
JPK_VAT JPK_VAT (3) 1-1 3 0 2018-02-24T0947 2018-01-01 2018-01-31 MS Excel 2013

1

Zmień MŚ Excel 2013 na samo Excel albo MsExcel, w każdym razie na coś bez spacji w nazwie

0
Panczo napisał(a):

Zmień MŚ Excel 2013 na samo Excel albo MsExcel, w każdym razie na coś bez spacji w nazwie

Dzięki. Już sprawdzam

1

Nie mam doświadczenia w CSV dla klienta JPK, csv ma mieć pola oddzielone średnikami, więc posiłkując się przykładem ze strony MF (http://www.finanse.mf.gov.pl/inne-podatki/formularze-wynik2/-/asset_publisher/Px5S/document/id/6276454?redirect=http%3A%2F%2Fwww.finanse.mf.gov.pl%2Finne-podatki%2Fformularze-wynik2%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_Px5S%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D2)

Twoje pierwsze 4 wiersze powinny wyglądać tak:

KodFormularza;kodSystemowy;wersjaSchemy;WariantFormularza;CelZlozenia;DataWytworzeniaJPK;DataOd;DataDo;NazwaSystemu;NIP;PelnaNazwa;Email;LpSprzedazy;NrKontrahenta;NazwaKontrahenta;AdresKontrahenta;DowodSprzedazy;DataWystawienia;DataSprzedazy;K_10;K_11;K_12;K_13;K_14;K_15;K_16;K_17;K_18;K_19;K_20;K_21;K_22;K_23;K_24;K_25;K_26;K_27;K_28;K_29;K_30;K_31;K_32;K_33;K_34;K_35;K_36;K_37;K_38;K_39;LiczbaWierszySprzedazy;PodatekNalezny;LpZakupu;NrDostawcy;NazwaDostawcy;AdresDostawcy;DowodZakupu;DataZakupu;DataWplywu;K_43;K_44;K_45;K_46;K_47;K_48;K_49;K_50;LiczbaWierszyZakupow;PodatekNaliczony
JPK_VAT;JPK_VAT (3);1-1;3;0;2018-02-26T20:58:47;2018-01-01;2018-01-31;ms excel 2013 ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;TWOJNIP;NAZWA FIRMY;[email protected];;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

0

Pomocy już nie wiem co mam poprawiać

V,1,ERROR,Błąd wynikający z analizy dokumentu.,cvc-complex-type.2.4.a: Niepoprawna zawartość rozpoczynająca się elementem 'tns:ZakupWiersz'. Zawartość musi być zgodna z'{"http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/11/13/1113/":SprzedazWiersz, "http://jpk.mf.gov.pl/wzor/2017/11/13/1113/":SprzedazCtrl}'
0

@up: przeczytaj ten wątek od początku (i każdy kto do tego wątku trafi, niech to zrobi), a dowiesz się dlaczego tak się dzieje i jak pozbyć się tego błędu.

0

Przeczytałam i nadal nie wiem co źle mam zrobione :(

0

Nie, nie przeczytałaś. Więc wróć na początek i szukaj informacji na temat przestrzeni tns:

0

Nikt nie wywróży co masz źle w pliku.
Wklej plik JPK, wtedy można pomóc

0

[CIACH!] – treść pliku wyciąta, ze względu na wrażliwe dane.

0

brakuje ci dwóch węzłów
Po ostatnim tns:SprzedazWiersz

    <tns:SprzedazCtrl>
        <tns:LiczbaWierszySprzedazy>1</tns:LiczbaWierszySprzedazy>
        <tns:PodatekNalezny>1</tns:PodatekNalezny>
    </tns:SprzedazCtrl>

oraz po ostanim tns:Zakupwiersz

<tns:ZakupCtrl>
      <tns:LiczbaWierszyZakupow>1</tns:LiczbaWierszyZakupow>
      <tns:PodatekNaliczony>1</tns:PodatekNaliczony>
  </tns:ZakupCtrl>

Oczywiście z odpowiednimi wartościami.

0

Proszę o pomoc. Jak mam uzupełnić tns: zakupwiersz gdy nie mam żadnych zakupów. Ciągle wyskakuje mi błąd typu: wartość 0.00 czy 0 jest niepoprawne. Używam programu notepad.

0

Jeśli nie ma zakupów to musisz wstawić jeden pusty wiersz (tns: zakupwiersz) z zerami.
To samo dotyczy sprzedaży

0

Sorry ale nie rozumiem. Co mam zmienic?

<ZakupWiersz>
        <LpZakupu>0.00</LpZakupu>
        <NrDostawcy>0.00/NrDostawcy>
        <NazwaDostawcy>0.00</NazwaDostawcy>
        <AdresDostawcy>0.00</AdresDostawcy>
        <DowodZakupu>0.00</DowodZakupu>
        <DataZakupu>0.00</DataZakupu>
        <DataWplywu>0.00</DataWplywu>
        <K_43>0.00</K_43>
        <K_44>0.00</K_44>
        <K_45>0.00</K_45>
        <K_46>0.00</K_46>
        <K_47>0.00</K_47>
        <K_48>0.00</K_48>
        <K_49>0.00</K_49>
        <K_50>0.00</K_50>
    </ZakupWiersz>
    <ZakupCtrl>
        <LiczbaWierszyZakupow>0.00</LiczbaWierszyZakupow>
        <PodatekNaliczony>0.00</PodatekNaliczony>
    </ZakupCtrl>
0

Lpzakupu = 1, liczbawierszyzakopow=1

0

Troszkę się poprawiło, ale każe mi wpisać datę w wierszu data zakupu i data wpływu.

0

Wpisz jakąkolwiek z wysyłanego okresu, a w NIP słowo brak

0

Chyba poszło. Dziękuje serdecznie za pomoc. :D

0
grzegorz_so napisał(a):

Jeśli nie ma zakupów to musisz wstawić jeden pusty wiersz (tns: zakupwiersz) z zerami.
To samo dotyczy sprzedaży

No właśnie, że nie. Wedle schemy xsd mamy dwie opcjonalne sekwencje. Tu ładnie pokazane masz co i jak (kawałek z wygenerowanej dokumentacji przez Stylus XML Studio):

<tns:JPK>
<tns:Naglowek> tns:TNaglowek </tns:Naglowek> [1] ?
<tns:Podmiot1> [1]
<tns:NIP> etd:TNrNIP </tns:NIP> [1] ?
<tns:PelnaNazwa> xsd:token (length >= 1) </tns:PelnaNazwa> [1] ?
<tns:Email> tns:TAdresEmail </tns:Email> [0..1]
</tns:Podmiot1>
Start Sequence [0..1]
<tns:SprzedazWiersz> [1..*] ?
<tns:LpSprzedazy> tns:TNaturalnyJPK </tns:LpSprzedazy> [1] ?
<tns:NrKontrahenta> etd:TNrIdentyfikacjiPodatkowej </tns:NrKontrahenta> [1] ?
<tns:NazwaKontrahenta> tns:TZnakowyJPK </tns:NazwaKontrahenta> [1] ?
<tns:AdresKontrahenta> tns:TZnakowyJPK </tns:AdresKontrahenta> [1] ?
<tns:DowodSprzedazy> tns:TZnakowyJPK </tns:DowodSprzedazy> [1] ?
<tns:DataWystawienia> tns:TDataT </tns:DataWystawienia> [1] ?
<tns:DataSprzedazy> tns:TDataT </tns:DataSprzedazy> [0..1] ?
<tns:K_10> tns:TKwotowy </tns:K_10> [0..1] ?
<tns:K_11> tns:TKwotowy </tns:K_11> [0..1] ?
<tns:K_12> tns:TKwotowy </tns:K_12> [0..1] ?
<tns:K_13> tns:TKwotowy </tns:K_13> [0..1] ?
<tns:K_14> tns:TKwotowy </tns:K_14> [0..1] ?
Start Sequence [0..1]
<tns:K_15> tns:TKwotowy </tns:K_15> [1] ?
<tns:K_16> tns:TKwotowy </tns:K_16> [1] ?
End Sequence
Start Sequence [0..1]
<tns:K_17> tns:TKwotowy </tns:K_17> [1] ?
<tns:K_18> tns:TKwotowy </tns:K_18> [1] ?
End Sequence
Start Sequence [0..1]
<tns:K_19> tns:TKwotowy </tns:K_19> [1] ?
<tns:K_20> tns:TKwotowy </tns:K_20> [1] ?
End Sequence
<tns:K_21> tns:TKwotowy </tns:K_21> [0..1] ?
<tns:K_22> tns:TKwotowy </tns:K_22> [0..1] ?
Start Sequence [0..1]
<tns:K_23> tns:TKwotowy </tns:K_23> [1] ?
<tns:K_24> tns:TKwotowy </tns:K_24> [1] ?
End Sequence
Start Sequence [0..1]
<tns:K_25> tns:TKwotowy </tns:K_25> [1] ?
<tns:K_26> tns:TKwotowy </tns:K_26> [1] ?
End Sequence
Start Sequence [0..1]
<tns:K_27> tns:TKwotowy </tns:K_27> [1] ?
<tns:K_28> tns:TKwotowy </tns:K_28> [1] ?
End Sequence
Start Sequence [0..1]
<tns:K_29> tns:TKwotowy </tns:K_29> [1] ?
<tns:K_30> tns:TKwotowy </tns:K_30> [1] ?
End Sequence
<tns:K_31> tns:TKwotowy </tns:K_31> [0..1] ?
Start Sequence [0..1]
<tns:K_32> tns:TKwotowy </tns:K_32> [1] ?
<tns:K_33> tns:TKwotowy </tns:K_33> [1] ?
End Sequence
Start Sequence [0..1]
<tns:K_34> tns:TKwotowy </tns:K_34> [1] ?
<tns:K_35> tns:TKwotowy </tns:K_35> [1] ?
End Sequence
<tns:K_36> tns:TKwotowy </tns:K_36> [0..1] ?
<tns:K_37> tns:TKwotowy </tns:K_37> [0..1] ?
<tns:K_38> tns:TKwotowy </tns:K_38> [0..1] ?
<tns:K_39> tns:TKwotowy </tns:K_39> [0..1] ?
</tns:SprzedazWiersz>
<tns:SprzedazCtrl> [1] ?
<tns:LiczbaWierszySprzedazy> tns:TNaturalnyJPK </tns:LiczbaWierszySprzedazy> [1] ?
<tns:PodatekNalezny> tns:TKwotowy </tns:PodatekNalezny> [1] ?
</tns:SprzedazCtrl>
End Sequence
Start Sequence [0..1]
<tns:ZakupWiersz> [1..*] ?
<tns:LpZakupu> tns:TNaturalnyJPK </tns:LpZakupu> [1] ?
<tns:NrDostawcy> etd:TNrIdentyfikacjiPodatkowej </tns:NrDostawcy> [1] ?
<tns:NazwaDostawcy> tns:TZnakowyJPK </tns:NazwaDostawcy> [1] ?
<tns:AdresDostawcy> tns:TZnakowyJPK </tns:AdresDostawcy> [1] ?
<tns:DowodZakupu> tns:TZnakowyJPK </tns:DowodZakupu> [1] ?
<tns:DataZakupu> tns:TDataT </tns:DataZakupu> [1] ?
<tns:DataWplywu> tns:TDataT </tns:DataWplywu> [0..1] ?
Start Sequence [0..1]
<tns:K_43> tns:TKwotowy </tns:K_43> [1] ?
<tns:K_44> tns:TKwotowy </tns:K_44> [1] ?
End Sequence
Start Sequence [0..1]
<tns:K_45> tns:TKwotowy </tns:K_45> [1] ?
<tns:K_46> tns:TKwotowy </tns:K_46> [1] ?
End Sequence
<tns:K_47> tns:TKwotowy </tns:K_47> [0..1] ?
<tns:K_48> tns:TKwotowy </tns:K_48> [0..1] ?
<tns:K_49> tns:TKwotowy </tns:K_49> [0..1] ?
<tns:K_50> tns:TKwotowy </tns:K_50> [0..1] ?
</tns:ZakupWiersz>
<tns:ZakupCtrl> [1] ?
<tns:LiczbaWierszyZakupow> tns:TNaturalnyJPK </tns:LiczbaWierszyZakupow> [1] ?
<tns:PodatekNaliczony> tns:TKwotowy </tns:PodatekNaliczony> [1] ?
</tns:ZakupCtrl>
End Sequence
</tns:JPK>

Jak widać sekwencja zawierająca węzły <SprzedazWiersz> oraz <SprzedazCtrl> (analogicznie dla zakupu) jest opcjonalna. Zatem przy braku sprzedaży(zakupu) nie dajemy ani zerowego wiersza ani podsumowania. Mój soft generuje w ten sposób pliki i jest ok.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1