Pobieranie danych z pliku za pomocą ajax w Springu

0

Witam,
Na stronie JSP potrzebuję odczytać dane z pliku XML za pomocą Ajax.
Robię to w taki sposób:

$.ajax({
                    type: "GET",
                    url: "investments.xml",
                    dataType: "xml",
                    success: readXml
                });

Oczywiście nie działa - wyskakuje mi błąd, że brakuje mu zmapowanej ścieżki:

org.springframework.web.servlet.DispatcherServlet.noHandlerFound No mapping found for HTTP request with URI [/Laboratorium4/investments.xml] in DispatcherServlet with name 'dispatcher'

Ale ja nie chce żeby on wchodził do kontrolera i pobierał od niego dane.
Da się jakoś wskazać, żeby znalazł plik investment.xml a nie adres url ?

1

Da się. Możesz zmapować ścieżkę do tego pliku jako ścieżkę gdzie spring widzi "static resources" i będzie serwował pliki bez szukania kontrolera.
http://www.baeldung.com/spring-mvc-static-resources

0
Shalom napisał(a):

Da się. Możesz zmapować ścieżkę do tego pliku jako ścieżkę gdzie spring widzi "static resources" i będzie serwował pliki bez szukania kontrolera.
http://www.baeldung.com/spring-mvc-static-resources

Dziękuje.
Ta sprawa już działa.
Teraz pojawił się nowy problem - ajax prawidłowo łączy się z plikiem xml ale zwraca null.
Upatruję dalszych problemów ze Springiem, ponieważ dla innych technologii program działa prawidłowo.

Edit
Wolę wkleić dla pewności czy dobrze zrobiłem:

Struktura projektu
title

Config.java

@Configuration
@ComponentScan("pl.spring")
@EnableWebMvc   
public class Config extends WebMvcConfigurerAdapter {  
      
    @Bean  
    public UrlBasedViewResolver setupViewResolver() {  
        UrlBasedViewResolver resolver = new UrlBasedViewResolver();  
        resolver.setPrefix("/WEB-INF/jsp/");  
        resolver.setSuffix(".jsp");  
        resolver.setViewClass(JstlView.class);  
        return resolver;  
    }  
    
    @Override
    public void addResourceHandlers(ResourceHandlerRegistry registry) {
        registry.addResourceHandler("/resources/**").addResourceLocations("/WEB-INF/resources/*");
    }
}  

0

Hm a jak w przeglądarce wejdziesz pod ten URL to co dostajesz?

0
Shalom napisał(a):

Hm a jak w przeglądarce wejdziesz pod ten URL to co dostajesz?

Prawidłową strukturę xml-a.
title

0

Ale ten ajax na początku jest w takim razie błędny bo url to resources/investments.xml a nie sama nazwa pliku

0
Shalom napisał(a):

Ale ten ajax na początku jest w takim razie błędny bo url to resources/investments.xml a nie sama nazwa pliku

Tak, to też był błąd.
Ostatecznie działa po restarcie komputera.
To był chyba jakiś bug NetBeansa czy cuś.
Dziękuje za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1