Wątek przeniesiony 2017-11-26 22:36 z Delphi i Pascal przez furious programming.

Zapis i odczyt pliku tekstowego

0

Jestem początkujący w Delphi. Od tygodnia bezskutecznie szukam po necie jak w Delphi mogę zapisać plik tekstowy do pliku.
Delphi Berlin znalazłem, że jest komponent SaveTextFileDialog i OpenTextFileDialog. Położyłem obie kontrolki na formularzu. Położyłem też komponent Memo w którym są linijki tekstu.
Głowię się teraz jak sprawić, aby tekst z komponentu Memo zapisać do pliku tekstowego. Proszę o wyrozumiałość dla początkującego i o pomoc.

1

Zapis zawartości do pliku:

Memo.Lines.SaveToFile('tu nazwa.pliku');

Wczytanie zawartości pliku do kontrolki:

Memo.Lines.LoadFromFile('tu nazwa.pliku');
0

Dzięki śliczne to działa !!!!. Po tygodniu prób mogę zapisać w końcu coś do pliku :-)
Super

Szkoda tylko, że każdy zapis z memo1 do pliku kasuje poprzednie dane w pliku, a nie dopisuje do już istniejących w tym pliku. Da się temu jakoś zaradzić?

0
Zbyszko napisał(a):

Szkoda tylko, że każdy zapis z memo1 do pliku kasuje poprzednie dane w pliku, a nie dopisuje do już istniejących w tym pliku. Da się temu jakoś zaradzić?

Otwórz plik używając TFileStream.
Ustaw Position na koniec pliku.
Użyj SaveToStream zamiast SaveToFile.

1

Polecam najpierw przeczytać Pliki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1