Wątek przeniesiony 2017-11-09 10:36 z Java przez bogdans.

Inkrementacja dwoch wartosci i ich wypisanie na ekranie

0

Jak wypisac liczby np od 0 do 5 przy czym bedzie pokazywalo cos w stylu:
Pierwsza liczba: 0
Druga Liczba: 1
itd.
Oczywiscie nie chce wypisywac mnostwo println jeden pod drugim i inkrementowac tylko liczby. Tylko inkrementować jedno równolegle z drugim

0

Java niestety nie zna polskich liczebników.

String[] liczebniki = {"Pierwsza", "Druga",...};
for(int i = 0; i < liczebniki.length; i++)
{
    System.out.println(liczebniki[i] + "liczba: " + i);
}
0

No mogę wpisać tab, ale chodzi bardziej o to, żeby zamiast tab było Liczba numer 1;v24
Liczba numer 2: 46 a jak zamiast tab wpisze liczba numer to nie dziala

Zadanie dokladnie wyglada tak: wypisz liczby od 0 do 50 z napisem liczba numer:

0

Opisuj na forum prawdziwy problem. Odpowiedziałem na pytanie z pierwszego postu i kolejnej odpowiedzi nie udzielę. Wystarczy naprawdę drobna modyfikacja mojego kodu.
P.S. Twój nick to gruba przesada.

0

Spokojnie, pisałem równolegle z Tobą zwróć uwagę i nie odświeżyłem strony

Nie mam konta i nie moge komentować, więc piszę posty, a zauważ, że mój pierwszy post skomentował R3ID4K i to jemu odpisywałem jeszcze zanim cokolwiek pisałeś...

A odnosnie Twojej metody:

String[] liczebniki = {"Liczba numer 1: ", "Liczba numer 2: ", "Liczba numer 3: "
        , "Liczba numer 4: ", "Liczba numer 5: ", "Liczba numer 6: ", "Liczba numer 7: "
        , "Liczba numer 8: ", "Liczba numer 9: ", "Liczba numer 10: ", "Liczba numer 11: "
        , "Liczba numer 12: ", "Liczba numer 13: ", "Liczba numer 14: ", "Liczba numer 15: "
        , "Liczba numer 16: ", "Liczba numer 17: ", "Liczba numer 18: ", "Liczba numer 19: "
        , "Liczba numer 20: ", "Liczba numer 21: "};
for(int i = 0; i < liczebniki.length; i++)
{
    System.out.println(liczebniki[i]  + i);
}
    }
    
}

Tak mialem zrobione i chodzilo mi tylko o to co zrobic, zeby nie wypisywać, liczba numer... 20 razy tylko zeby samo to sie zwiekszalo, ale Twoja metoda też nie rozwiazuje tego problemu

0

Ja nie mam żadnych zastrzeżeń do kolejnych postów, Mam zastrzeżenie wyłącznie do pierwszego postu - źle opisałeś problem. Dostałeś odpowiedzi zgodne z opisem z tym złym opisem.

0

To przeczytaj post wyżej i może będziesz łaskaw powiedzieć jak mogę to poprawić, zamiast się droczyć? Wypisać liczba numer: x od 0 do 20 mogę ręcznie, program działa, ale co jeśli miałbym zrobić do 200? Trochę dużo pisania.

0

Po pierwsze, źle przepisałeś moją metodę.
Po dugie, gdybyś cokolwiek rozumiał z programowania to byś już dawno napisał;

for(int  i= 0;i <=50;i++)
{
    System.out.println("liczba numer: " + i);
}

Nie dostrzegasz, że problem opisany w pierwszym poście jest znacznie trudniejszy - zmienia się liczba (łatwe) i zmienia się tekst (trudne).

0

Uczę się programowania drugi tydzień, ale dzięki.

0

Jak ktos juz wspomnial...Twoj nick to gruba przesada...Po co tworzyc taka tablice? Zadaj sobie pytanie, a co jesli zadaniem bedzie wypisac milion liczb? Zrob tak zeby rozwiazanie dzialalo dla dowolnej liczby. Jak dla mnie to to wyglada na prace domowa, ktora probujesz tutaj zlecic. Jak masz problem z czyms konkretnym to pisz, ale nie pros o rozwiazywanie tego typu zadan...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1