Sockety c++, inet_addr("127.0.0.1")

0

Witam
piszę aplikację serwera i podczas kompilacji dostaję błąd w miejscu cpp addr.sin_addr.s_addr = inet_addr("127.0.0.1"); nie wiem czy to jest spowodowane, informacja o błędzie to:
Severity Code Description Project File Line Suppression State
'inet_addr': Use inet_pton() or InetPton() instead or define _WINSOCK_DEPRECATED_NO_WARNINGS to disable deprecated API warning serwer. Jak to naprawić? Jestem kompletnie zielony w tego typu programach a kod jest stworzony za pomocą tutoriala

//client
#pragma comment(lib, "ws2_32.lib")
#include <WinSock2.h>
#include <iostream>

int main()
{
	WSAData wsaData;
	WORD dllVersion = MAKEWORD(2, 1);
	if (WSAStartup(dllVersion, &wsaData) != 0)
	{
		MessageBoxA(NULL, "Winsock start failed", "Error", MB_OK | MB_ICONERROR);
		exit(1);
	}

	SOCKADDR_IN addr;
	int addrlen = sizeof(addr);
	addr.sin_family = AF_INET;
	addr.sin_addr.s_addr = inet_addr("127.0.0.1");
	addr.sin_port = htons(1111);
	
	SOCKET sListen = socket(AF_INET, SOCK_STREAM, NULL);
	bind(sListen, (SOCKADDR*)&addr, addrlen);
	listen(sListen, SOMAXCONN);

	SOCKET newConection;
	newConection = accept(sListen, (SOCKADDR*)&addr, &addrlen);
	if (newConection == 0)
	{
		std::cout << "Failed to accept the client's connection.\n";
	}
	else
	{
		std::cout << "Client conected!\n";
		char MDTD[256] = "Welcome! This is message of the day!\n";
		send(newConection, MDTD, sizeof(MDTD), NULL);
	}
	system("pause");

	return 0;
}
2

Przeczytaj dokładnie co jest tutaj napisane:

Severity Code Description Project File Line Suppression State
'inet_addr': Use inet_pton() or InetPton() instead or define _WINSOCK_DEPRECATED_NO_WARNINGS to disable deprecated API warning server.

2

Napisali Ci co masz zrobić. Albo użyj InetPton albo dodaj #define _WINSOCK_DEPRECATED_NO_WARNINGS

0

Zamiast inet_addr użyj inet_pton() lub InetPton(). inet_addr jest niewskazane do dalszego używania.
Poza tym nie jest to błąd, tylko ostrzeżenie - apka powinna nadal działać i mimo niego.

0
ekhart napisał(a):

Zamiast inet_addr użyj inet_pton() lub InetPton(). inet_addr jest niewskazane do dalszego używania.
Poza tym nie jest to błąd, tylko ostrzeżenie - apka powinna nadal działać i mimo niego.

To jest błąd.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1