Sieci komp. i założenie strony www własnej na serwerze vps

0

Dzień dobry,
z racji że jestem początkujący jeśli chodzi o sieci komputerowe to chiałem się zapytać:

  1. Jeśli mamy wewnetrny adres IP, to nikt inny się z nami nie połączy bo nie mamy unikatowego adresu,
    ale ... jeśli np. gramy sobie np.w cs go i wysyłamy żadanie do serwera, i chodzi o to aby uzyskać jakąś odpowiedz,
    to pakiet musi polecieć do tego serwea i wrócić, ale jak on wie gdzie wrócić skoro mamy wewnetrzny adres ip.? pakiet wędruje z serwera cs go do nas, napotyka
    router z natem i skąd ma wiedzieć do którego pc trafić? bo nie rozumiem?
  2. jesli chiałbym założyć własną stronę internetową https://www.nazwa.pl/vps/#ProductTable strona to mogę użyć do tego serwera:
    https://www.nazwa.pl/vps/#ProductTable a następnie zakupić domenę? i już?
    a jeśli chciałbym tam obsługiwać python to musiałbym użyć innego serwera czy jak? bo tu nic nie pisze o obsłudze pythona,
    yyy może to głupie pytanie ale każdy serwer obsługuje JS ? bo nie wiem na jakiej zasadzie to działa
  3. do czego służy domena .com.pl bo nie rozumiem
1

jesli chiałbym założyć własną stronę internetową https://www.nazwa.pl/vps/#ProductTable strona to mogę użyć do tego serwera:
https://www.nazwa.pl/vps/#ProductTable a następnie zakupić domenę? i już?

Najprościej mówiąc, musisz mieć domenę - czyli adres pod którym można Cię znaleźć. A hosting jest po to abyś mógł przechowywać pliki źródłowe strony. Łączysz domenę z hostingiem i dzięki temu masz stronę. Możesz mieć samą domenę, ale jak nie masz hostingu to domena nic Ci nie wyświetli. A jak masz sam hosting, to masz miejsce na pliki ale nikt ich nie znajdzie w Internecie, bo nie masz domeny, czyli adresu w Internecie. Możesz sobie tego używać jako FTP, łączyć się po IP i przechowywać sobie dane albo niektóre serwery dają możliwość wyświetlenia zawartości hostingu na podstawie jakiegoś indywidualnego parametru, np. masz powiedzmy jakąś subdomenę np. bartek164.nazwa.pl.

Dlatego żeby mieć jakiś sensowny biznes w necie, dobrze jest mieć domenę pod którą można łatwo Cię znaleźć + hosting na stronę. Niektóre hostingi oferują kilka usług językowych, nie tylko PHP (rzuć okiem https://linuxpl.com/Hosting-Serwery-wirtualne)

może to głupie pytanie ale każdy serwer obsługuje JS

JavaScript (bo o to chodzi?) jest obsługiwany po stronie przeglądarki a nie serwera, musisz mieć przeglądarkę, która to obsługuje, a że żyjemy w czasach, gdzie jest to standardem, to nie musisz się o to martwić.

0

com = commercial
pl = polska ;]

0

bo serwer ma jakiś adres IP i jeśli bym go wpisał w google to bym się nie połączył?
mysłałem że domena zmienia(robi tylko wyraz bliskonaśladowyczy, czy jakoś tak się to mówi po polsku, ) ip (np 1.33.444.542) na domene (np.bartek.pl)?tak się nie dzioeje?

2

Jeśli mamy wewnetrny adres IP, to nikt inny się z nami nie połączy bo nie mamy unikatowego adresu,
ale ... jeśli np. gramy sobie np.w cs go i wysyłamy żadanie do serwera, i chodzi o to aby uzyskać jakąś odpowiedz,
to pakiet musi polecieć do tego serwea i wrócić, ale jak on wie gdzie wrócić skoro mamy wewnetrzny adres ip.? pakiet wędruje z serwera cs go do nas, napotyka
router z natem i skąd ma wiedzieć do którego pc trafić? bo nie rozumiem?

Mechanizm NAT o to dba, aby pakiety zwrotne były nadal wysyłane do prawdziwego odbiorcy. Ogólnie: pakiety są tak modyfikowane, że kiedy wraca odpowiedź, bramka NAT wie, do którego komputera to odesłać z powrotem. W drugą stronę (dostęp z zewnątrz do komputera za NAT-em) bramka nie wie, bo pakiet nie jest "specjalnie" potraktowany.

  1. jesli chiałbym założyć własną stronę internetową https://www.nazwa.pl/vps/#ProductTable strona to mogę użyć do tego serwera:
    https://www.nazwa.pl/vps/#ProductTable a następnie zakupić domenę? i już?
    a jeśli chciałbym tam obsługiwać python to musiałbym użyć innego serwera czy jak? bo tu nic nie pisze o obsłudze pythona,

Serwery, do których dałeś link, to VPS, czyli wirtualny serwer prywatny. To jest zwykła maszyna linuksowa, która może obsługiwać wszystko, co chcesz - tylko samemu musisz to zainstalować i odpowiednio wszystko ustawić. Więc to nie jest tak, że kupujesz to + domenę i sprawa z głowy, w przypadku tego konkretnego produktu.

ale jak patrze tutaj https://linuxpl.com/Konto-W1GB_f_2_pakiet_19 to jest tylko 2gb pamięci, a na vps mam 40 gb.Czemu na mojej stronie nie ma napisane ile transferu gb/miesiąc a u ciebie jest

Rozwiń sobie zakładkę "pełna specyfikacja" tam na nazwa.pl, a dostaniesz: Maksymalny transfer na warstwie IP w ciągu 24h 100 GB, czyli miesięcznie masz ok. 3 TB.
BTW, to za 1 zł na miesiąc bardzo fajna oferta, chyba się skuszę, jeżeli będzie dobrze działać.

bo serwer ma jakiś adres IP i jeśli bym go wpisał w google to bym się nie połączył?
mysłałem że domena zmienia(robi tylko wyraz bliskonaśladowyczy, czy jakoś tak się to mówi po polsku, ) ip (np 1.33.444.542) na domene (np.bartek.pl)?tak się nie dzioeje?

To zależy. Jeżeli masz swój własny, prywatny serwer, a na nim tylko jedną stronę internetową, to ci 1.2.3.4 i example.com są tym samym i po wpisaniu w pasek adresu przeglądarki zarówno example.com, jak i 1.2.3.4, dostaniesz to samo. Ale nie zawsze tak jest - czasami serwer rozpoznaje, po nazwie domeny której chce od niego klient, jaki faktycznie dokument powinien wysłać. Wszelkie hostingi współdzielone tak mają - są dziesiątki domen wskazujących na jeden IP.

I mówimy tutaj tylko o usłudze stron internetowych (WWW), a pamiętaj, że to nie jedyna rzecz w Internecie.

  1. do czego służy domena .com.pl bo nie rozumiem

Do tego samego, co każda inna. Kiedyś było jakieś znaczenie tych końcówek, obecnie nikt się tym nie przejmuje.

0

Coś na tej zasadzie to działa, musisz jakiegoś sieciowca spytać.

Nie bawiąc się w strukturę sieci i inne pierdoły - chodzi o to, że domena to jest Twoje miejsce w sieci jakby. I to miejsce wykorzystujesz jak chcesz - wskazujesz domenę na hosting1 to wyświetla Ci hosting1, wskazujesz na hosting2 - to hosting2. Nie wskazujesz na nic to nie wyświetla nic.

Czyli domena to jest coś, czym reprezentujesz siebie w sieci ale to miejsce musisz jakoś zaprezentować - i do tego jest zazwyczaj hosting, na którym trzymasz stronę WWW. Hosting to nie do końca chyba to samo co serwer - bardziej bym powiedział, że wykupienie miejsca na serwerze na Twoje pliki.

0

ale naprawde mówisz że to może być dobre, czy ironicznie bo zazwyczaj to 2 jest częsciej stosowane,
czyli jak kupie ten serwer to już będzie tam zainstalwoany interpreter php? i będe mógł wrzucać Od razu skrypty php?
czy z tym serwerem można się połaczyć przez ssh?
bo co to znaczy że jest to zwykład maszyna w.
To musze jakieś oprogramoanie zainstaloać aby obsługiwać php?
to w takim razie dlczego nie moge zaisntaloać czegos co obsługuje python,
nie bardzo wiem jak to działa

0
bartek164 napisał(a):

bo serwer ma jakiś adres IP i jeśli bym go wpisał w google to bym się nie połączył?

Nie, bo Google to wyszukiwarka internetowa i nie służy do łączenia się z adresami.

mysłałem że domena zmienia(robi tylko wyraz bliskonaśladowyczy, czy jakoś tak się to mówi po polsku, ) ip (np 1.33.444.542) na domene (np.bartek.pl)?tak się nie dzioeje?

Raczej odwrotnie - z domeny na IP.

bartek164 napisał(a):

czyli jak kupie ten serwer to już będzie tam zainstalwoany interpreter php? i będe mógł wrzucać Od razu skrypty php?

Jak kupisz VPS to nie, jak kupisz hosting, to raczej tak.

To musze jakieś oprogramoanie zainstaloać aby obsługiwać php?

Na VPS owszem.

to w takim razie dlczego nie moge zaisntaloać czegos co obsługuje python,

Nikt Ci nie broni. Nie jest chyba też dużym problemem znalezienie hostingu z Pythonem.

nie bardzo wiem jak to działa

Widać.

1

ale naprawde mówisz że to może być dobre, czy ironicznie bo zazwyczaj to 2 jest częsciej stosowane,

Serio. 1 zł za miesiąc to bardzo tanio, a jeszcze za takie parametry? To przecież 14 zł rocznie, za 14 zł rocznie serwer kiedyś znalazłem, ale był znacznie gorszy... a do tego upadła firma, która go oferowała i już nie mam :-)

czyli jak kupie ten serwer to już będzie tam zainstalwoany interpreter php? i będe mógł wrzucać Od razu skrypty php?

Nie, to jest VPS. Musisz sobie wszystko samemu zainstalować.

czy z tym serwerem można się połaczyć przez ssh?

Tak, dostajesz dostęp do SSH, adres IP tego serwera... i w zasadzie tyle.

bo co to znaczy że jest to zwykład maszyna w.
To musze jakieś oprogramoanie zainstaloać aby obsługiwać php?
to w takim razie dlczego nie moge zaisntaloać czegos co obsługuje python,

Możesz zainstalować co chcesz - to jest VPS.

Jeżeli nie wiesz co to jest, jak to działa, nie umiesz konfigurować Linuksa, a chcesz tylko mieć na szybko postawioną swoją stronę - nie baw się w to, znajdź sobie jakiś gotowy hosting współdzielony z obsługą Pythona, wrzuć pliki i już.

Skonfigurowanie czystego VPS-a od zera jako serwera HTTP z obsługą PHP to trochę pracy. Nie wiem jak z Pythonem, nigdy nie robiłem tego. Podpięcie domeny też wymaga wiedzy co to jest DNS i jak sie tego używa.

0

Ja od siebie dodam żebyś poczytał o modelu OSI i o adresowaniu pakietów, tam powinieneś uzyskać część odpowiedzi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1